Opinie: 10 Amerikaanse bedrijven die geld verspilden met het terugkopen van aandelen

De laatste tijd word er veel gediscussieerd over of het terugkopen van aandelen door bedrijven nuttig is voor beleggers. Laten we het eerst eens hebben over waarom bedrijven hun eigen aandelen terugkopen, en vervolgens met argumenten komen voor en tegen. Als laatste zullen we Amerikaanse bedrijven bespreken die naar mijn mening, en misschien wel die van u, hun eigen geld, maar mogelijk ook uw geld, weggegooid hebben.

Publiek genoteerde bedrijven bieden additionele aandelen aan om geld of fondsen op te halen om projecten en acquisities te kunnen afronden of om werknemers te belonen met aandelen. Het uitbrengen van nieuwe aandelen zorgt voor een hoger aantal totale aandelen, waardoor ieder aandeel een kleiner percentage eigenaarschap in het bedrijf weerspiegeld en dus minder winst oplevert.

Veel bedrijven kopen genoeg eigen aandelen terug in een open markt om dit kleine verlies per aandeel te dekken. Sommige bedrijven gaan wat verder en kopen meer aandelen terug om het aandelenaantal naar beneden te brengen, wat de verdiensten per aandeel doet stijgen.

Argumenten vóór terugkopen

Het belangrijkste argument voor het terugkopen van aandelen is dat de verdiensten per aandeel weer omhoog gaan, iets dat uiteindelijk kan leiden tot een hogere aandelenprijs. Nadat directie van een bedrijf een aandelenterugkoop plan begint, dient het management verkopen te versnellen of terug te draaien, afhankelijk van cash flow en hoe de aandelen worden verhandeld op de open markt.

Als een bedrijf goed loopt, en verkopen en winsten stijgen, dan is het terugkopen van aandelen een geweldige manier om de aandelenprijs te beïnvloeden.

Een ander argument voor het terugkopen van aandelen is dat het belastingtechnisch beter is dan dividenden, tenzij men de aandelen in een pensioenfonds heeft ondergebracht zonder belasting. Als men dividenden ontvangt, dient men hier belasting over te betalen. Als aandelen in waarde stijgen, betaald men geen belasting totdat men ze verkoopt en winst maakt.

Argumenten tegen terugkopen van aandelen

Het probleem met het terugkopen van aandelen is dat er geen garantie is dat deze aandelen ‘’het waard zullen zijn.’’ De aandelenprijs kan stijgen of dalen of onder benchmark waarden presteren, zeker als het bedrijf investeringen over het hoofd ziet die haar core business kan doen uitgroeien omdat het zo nodig aandelen moet terugkopen. Sommige bedrijven lijken blind te zijn qua timing en doen massale terugkopen, zelfs als de aandelen over de toonbank gaan tegen all-time highs.

Zelfs het ‘’belasting efficiëntie’’ argument is vrij zwak. De kans is groot dat dividenden gezien worden als ‘’gekwalificeerde dividenden’’ en tegen hetzelfde lage belastingtarief van 4% belast worden.

International Business Machines Corp., ook wel bekend als IBM is een perfect voorbeeld voor dit artikel. Als we de laatste 10 jaar bekijken tot 2015, data gebruikend van financiële publicaties verzameld door FactSet, zien we dat IBM $119.1 miljard heeft besteed aan het terugkopen van normale aandelen. In die zelfde periode, boden IBM’s aandelen 103% winst, wanneer dividenden werden geherinvesteerd. Een goede prestatie, beter dan de S&P 500, welke 102% opleverde in de zelfde 10 jaar.

Maar de laatste 5 jaar, heeft IBM voor $59.1 miljard aan normale aandelen teruggekocht, terwijl haar aandelen maar 5% opleverden. in de tussentijd bracht de S&P 500 81% op.

Er zijn genoeg argumenten dat IBM dat geld beter had kunnen gebruiken om te investeren in haar bedrijf. Het aantal verkopen daalde met 24% in deze 5 jaar en totale verdiensten daalden met 16%.

Mij leek het interessant om te zien welke bedrijven nu zo slecht gepresteerd hebben vergeleken met de rest van de markt, doordat zij geld hebben verspilt aan het terugkopen van aandelen.

Hier zijn de 10 S&P 500 index bedrijven (allen Amerikaans) die meer hebben uitgegeven aan het terugkopen van eigen aandelen in de afgelopen vijf jaar en wiens aandelen slechter presteerden dan de index.

Slechtste bedrijven in S&P 500

In alle eerlijkheid, ook al staat Exxon Mobil Corp. bovenaan, aandelen van het bedrijf zijn gedaald met 10% de afgelopen 2 jaar, waarschijnlijk door de daling in olie prijzen. Er van uitgaande dat olieprijzen herstellen, wat ze altijd vroeg of laat doen, zou Exxon er voor de lange termijn juist wel goed voor kunnen staan.

Als u aandelen bezit in een onder presterend bedrijf dat veel eigen aandelen terugkoopt, is het belangrijk antwoorden op de volgende vragen te vinden:

– Is het totaal aantal aandelen significant gedaald of is het meeste geld verspilt aan het terugkopen van aandelen juist om de boel op te schonen na een massale op aandelen gebaseerde bonus aan werknemers?
– Daalt het aantal verkopen?
– Daalt de winstmarge per product?
– Dalen verdiensten en omzetgetallen van het bedrijf?
– Dalen de investeringen in research en development?

Let goed op wat het management van een bedrijf zegt. Scheppen ze op ‘’kapitaal terug te geven aan aandeelhouders’’ wanneer ze massaal eigen aandelen terugkopen? Hoe kunnen ze ‘’kapitaal teruggeven’’, als ze het juist van u afpakken?

U zult talloze argumenten horen voor het terugkopen van aandelen ten opzichte van dividenden. Dit is omdat het terugkopen van eigen aandelen het management de flexibiliteit geeft te doen met het geld wat zei wil en omdat het terugkopen van eigen aandelen ”belasting efficiënter” is dan dividenden voor beleggers.

Maar na miljarden gespendeerd te hebben aan het terugkopen van eigen aandelen wanneer de aandelenprijs (te) hoog ligt, mag u zich wel eens afvragen of het management wel gebruik maakt van deze ‘’flexibiliteit.’’

Als u het niet eens bent op de antwoorden op de vragen hierboven, terwijl uw lange termijn investeringen de verkeerde kant op gaan, kunt u uw stem hoorbaar maken tijdens een aandelenhouders bijeenkomst en tegen het behouden van huidig management stemmen. Als u het echt beu bent, kunt u aankaarten of u mag spreken op een jaarlijkse bijeenkomst.

Ook wanneer u nieuwe investeringen doet, dient u de vragen hierboven al te hebben beantwoord, aangezien u altijd eigen research dient te doen.

Mee eens, oneens of niet geheel zeker? Reageer via het commentaarsysteem hieronder, via live chat of op het forum.

Tevens ben ik op zoek naar mensen, beleggers of soon-to-be beleggers die van tijd tot tijd opinie artikelen op onlinehandelen.com zouden willen plaatsen. Uiteraard is elk artikel voorzien van een ‘’over de auteur’’ gedeelte waarin u uzelf of product kunt promoten.

online handelen in aandelen

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

One Response to “Opinie: 10 Amerikaanse bedrijven die geld verspilden met het terugkopen van aandelen”

  1. Goed geschreven 🙂

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com