RSI (Relative Strength Index) uitleg

Om de kracht van een trend en de kans op doorzetting te berekenen, kan je de RSI gebruiken.

RSI (relative strength index) is een van de indicatoren die een markt aanwijzen waar te veel gekocht of verkocht is.

Door gebruik te maken van de RSI kan je zien in welke staat de markt zich bevind in relatie met de te verhandelen activa. Gebruikmakend van de karakteristieken van de indicator kan men uitrekenen of de trend doorzet of dat het loont te wachten tot deze veranderd en vervolgens te handelen op de ommekeer van de trend. De relative strength index helpt niet alleen de kracht van een trend te berekenen maar ook de punten van ommekeer en terugtrekking.

De RSI

De RSI is een van de meest populaire oscillators welke perfect fungeert in verschillende marktomstandigheden en ons helpt exacte punten van entree te identificeren.

Waarom gebruiken we de RSI?

Definieert ommekeer/terugtrekkingspunten
Definieert de kracht van een koers of trend

Hoe gebruiken we de RSI?

Kies de ‘’Relative Strength Index’’ uit de lijst indicators.

RSI (Relative Strength Index)

Zonder de instellingen te veranderen klik je op ‘’apply’’

RSI (Relative Strength Index)

Hoe werkt de RSI?

De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator en een oscillator die prijsbewegingen volgt die variëren tussen 0 en 100. De RSI behoort tot de groep meest populaire oscillators. Hij is te gebruiken op markt trends en zijwaartse bewegingen. De RSI vergelijkt de prijs van een activa met de prijsdaling en voorziet informatie in de vorm van een getal tussen de 0 en 100.

Overbuy (de waarde van de indicator is boven de 70%) – de markt steeg hoger dan haar normale niveau en we verwachten dat de prijs binnenkort naar beneden zal gaan.

Oversell (de waarde van de indicator is onder de 30%) – de markt daalde onder haar normale niveau en we verwachten dat de prijs binnenkort omhoog zal gaan.
De RSI Strategie

a. Stel de RSI indicator in op de grafiek en kies een 26 periode instelling.
b. Wacht op een moment waar de indicator duidelijk aangeeft dat er te veel gekocht of verkocht is:

Overbuy – de indicator is boven 70%, een trend ommekeer signaal om een verkoop of put optie te kopen.
Oversell – de indicator is onder 30%, een trend ommekeer signaal om een koop of call optie te kopen.

RSI (Relative Strength Index)

Geavanceerd gebruik van de RSI

Divergence. Het divergence signaal wordt ontvangen in het geval dat het verschil tussen nieuwe hoogten en laagten op de oscillator grafiek en de prijs te groot klein wordt. Als het nieuwe hoogtepunt op de oscillator grafiek onder de vorige is, terwijl een nieuw hoogtepunt op de prijsgrafiek boven de vorige is, zien we een discrepant tussen de oscillator en de prijs. Dit voorspelt opkomende opwaartse trend ommekeer en daaropvolgende verkopen.

Graphische patronen. Grafische patronen worden vaak gevormd op de RSI grafiek (klassieke patronen) en worden gebruikt door beleggers om de prijsgrafieken te analyseren.

Steun en weerstand niveaus. Deze zijn op de RSI vaak duidelijker dan op de prijsgrafieken. Definiërende punten zijn de maximale en minimale waarden op de oscillator, respectievelijk.

Divergentie + RSI

Het probleem van de meeste technische indicatoren is dat deze achterlopen dan wel niet vastlopen. Dit gebeurd omdat de berekeningsformule geketend zit aan de prijs van de activa, doordat de prijs begint te stijgen, doet momentum de indicator hoger bewegen en vice versa, hierdoor eigenlijk valse signalen afgevende.

Een effectieve manier om over deze benadeling te voorkomen is om een divergentie effect te gebruiken. Divergentie komt voor wanneer een discrepant zich voordoet tussen de prijs en zijn technische indicator. In het kort is dit een indicator die weigert een hogere prijs te bevestigen. De prijs divergentie is een omgekeerd model en het is te gebruiken ter ontdekking van oscillatorachtige indicatoren, zoals de RSI.

Simpel in gebruik nemen:

Stel de RSI indicator in op de grafiek met een ‘’21’’ periodige wijziging.
Zoek de divergentie tussen de huidige prijsrichting en de richting van de indicator.

Relative Strength Index uitleg

In het voorbeeld vormt de prijs een nieuw hoogte punt, na een prijsstijging(1). Op hetzelfde moment weigert de RSI oscillator de prijs te volgen en zijn zwakte weer te geven (2). Dit is de divergentie, het geeft weer dat verdere ommekeer waarschijnlijk is.

Geavanceerd gebruik

Er zijn verschillende gradaties divergentie: 2e, 3e, etc. Het verschil zit hem in het aantal hoogte-en laagtepunten. Een tweede graads divergentie heeft 2 hoogtepunten (zoals in het voorbeeld hierboven), een derde graads divergentie heeft drie hoogtepunten enzovoort. Hier is een voorbeeld van een derde graad divergentie:

Relative Strength Index uitleg

Ook al wordt het divergentie fenomeen gezien als een sterk technisch signaal, moet men money management methoden en handelsrisico’s in acht nemen. De indicator laat het marktpunt zien waar de kansen op een gunstige uitkomst veel groter worden maar het garandeerd geen 100% profitabele posities.

Handelen in binaire opties vanaf 1 euro of oefen met een demo rekening

Delen wordt op prijs gesteld
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

2 Responses to “RSI (Relative Strength Index) uitleg”

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!