Rusland probeert Bitcoin opnieuw te weren

De Russische beer gromt weer en de Bitcoin is dit keer zijn doelwit. Ook al gromt de beer nog zo hard, heeft het waarschijnlijk buiten de Russische grenzen geen effect. Besluiteloosheid heerst in het Kremlin en de Russische overheid schijnt een intern dispuut te hebben over wat nu te doen met cryptocurrencies. Ze hebben al enkele malen geprobeerd Bitcoin te verbieden, maar elke keer wanneer een minister een verbod voorstelt, doen andere ministers alsof ze niets weten van Bitcoin en zien ze het niet als een probleem. In Februari hebben ze geprobeerd Russische bevolkingslieden bang te maken door te verkondigen dat iedereen die bitcoins bezit zal worden verdacht van terrorisme en witwassen. Een maand later communiceerde de Russische overheid dat het uiteindelijk toch niet zo een probleem is en dat Rusland toch wel open staat voor cryptocurrencies. Nu willen ze het echter wel weer verbieden.

De Nieuwe Wet

Op dit moment is het Russische ministerie van financiën bezig met een nieuw wetsvoorstel dat moet verduidelijken dat onder Russische wet, er geen vervanger voor de roebel kan zijn. Het wetsvoorstel focust op witwassen en terrorisme en wijst de vinger naar cryptocurrency gebruikers. Het wetsvoorstel stelt ook dat het creëren van geld substituten een criminele daad is en dus strafbaar, slecht nieuws voor Russische bitcoin miners. Maar, gelukkig heeft Rusland last van mood-swings dus kunnen we nog nergens zeker van zijn.

Vanwaar de verwarring?

De structuur van de Russische overheid zorgt ervoor dat afzonderlijke ministeries autonoom handelen en elkaar overrompelen in een jacht naar macht. Misschien dat de hele bitcoin discussie wel wordt gebruikt om een interne machtsstrijd te dempen. Het zou zelfs kunnen dat Russische ministers zelf heel veel bitcoins bezitten en de markt manipuleren. Het zou mij niet verbazen in een land waar een minister grappend kan suggereren dat Vladimir Putin de overheid ‘gelukkig weer op normaal niveau van corruptie heeft gebracht’ (Normaal voor Rusland).

Moeten wij hier iets van aantrekken?

Dit alles zal voor Russische burgers misschien als een iritante blunderreeks aanvoelen maar, voor de rest van de wereld maakt het weinig verschil. Rusland’s pogingen de bitcoin te verbieden hebben geen invloed gehad op de Westerse bitcoinmarkt, integenstelling tot de Chinese bitcoinmarkt, die vaak wel de signalen van de Russische opvolgt. Er zijn in Rusland immers geen grote bitcoin exchanges gevestigt, dus enige problemen omtrent bitcoin blijven toch intern.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170