Snapchat de beurs op met $25 miljard IPO

De vanzelf verdwijnende foto’s-en afbeeldingen berichtendienst SnapChat gaat aanstaande donderdag 2 maart de beurs op en wordt gewaardeerd op zo’n $25 miljard. De beursgang zal mede-oprichter Evan Spiegel een van de rijkste mensen in de Tech wereld laten worden.

Snapchat loopt al vijf jaar op rij verlies en toch kiezen de oprichters voor een enorme $25 Miljard IPO, hoe zit dit verder? De IPO van Snap Inc. zal immers een van de grootste aandelen emissies zijn in de tech wereld en het zal waarschijnlijk de grootste technologische IPO genoteerd op de Amerikaanse beurs worden, na het Chinese e-commerce bedrijf Alibaba eerder de beurs op ging voor $168 miljard in 2014.

Mede-oprichter Evan Spiegel is een dropout van Stanford University en begon met het ontwikkelen van Snapchat terwijl hij nog op de hogere school zat. Vóór de IPO aankondiging, schatte Forbes zijn netto waarde, dankzij zijn Snap holdings, al op $2.1 miljard. Afgelopen donderdag schatte CNBC dat zijn aandeel op zo’n rond de $5 miljard komt te liggen, hetzelfde aandeel als wat mede-oprichter Bobby Murphy in bezit heeft.

De verkoop zal een unieke worden. Het bedrijf gaat geen aandelen verkopen met stemrecht, waardoor de oprichters van het bedrijf totale controle van Snap Inc in handen houden, zelfs na het ophalen van geld op de publieke markt. Bedrijven als Alphabet, het moederbedrijf van Google en Facebook hebben stem procedures en structuren die meer rechten verlenen aan de oprichters, desondanks blijft het ongebruikelijk geen stemrecht aandelen te verkopen.

Snapchat’s eerste getallen gepresenteerd aan de Securities and Exchange Commission, gaven potentiële investeerders een eerste indruk achter de financiën van het bedrijf. Het bedrijf had gemiddeld 158 miljoen actieve gebruikers in het laatste kwartaal van 2016, 48% meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Omzet, voornamelijk binnenkomende door advertentie inkomsten, groeiden snel. In 2016 haalde Snap $404.5 miljoen binnen, vergeleken met slechts $58.7 miljoen in 2015. Ondanks deze enorme bedragen behaalde het bedrijf een verlies van $514.6 miljoen in 2016.

Snapchat is een berichtendienst die gebruikers in staat stelt videos, fotos of andere berichten te versturen met allerlei gezicht en stem veranderende filters. Snap ging een partnership aan met media bedrijven en bekende personen om haar mobiele content op de ‘’Discover’’ dienst te laten zien. Het bedrijf is sinds kort ook begonnen met het verkopen van Spectacles, video opnemende zonnebrillen die zeer populair werden afgelopen kerst.

Mark Zuckerberg, eigenaar van Facebook, probeerde in het verleden al enkele keren Snapchat op te kopen maar werd en plein publiek afgewezen door Spiegel in 2013, nadat de social netwerk miljardair drie miljard Dollar bood voor het bedrijf. Op dat moment had Snapchat 5 miljoen actieve gebruikers. Snap Inc is altijd als een belangrijke rivaal gezien door Facebook en spreekt een jonger publiek aan dan het inmiddels verouderende Facebook.

Facebook heeft sindsdien moeite gedaan goed te concurreren met Snap Chat en in de IPO geeft Snap Inc dan ook aan dat het bewust is van de significante competitie van bedrijven als Facebook. Pijnlijk is het feit dat Instagram, een onderdeel van Facebook, een zogenaamde ‘’stories’’ functie toevoegde wat nagenoeg hetzelfde is als wat Snap Chat probeert te doen.

$25 Miljard voor Snapchat met de huidige verliezen die het bedrijf lijdt, is duur betaald. In de video hieronder zien we wat Bloomberg er over denkt.

Is Snapchat IPO aanvaardbaar?

Om te beleggen in Snapchat aandelen vanaf donderdag kunt u een Binck Bank of IG Markets beleggingsrekening aanmaken en handelen op de Amerikaanse (Tech) beurs, alsmede vele andere financiële markten en beurzen wereldwijd.

+

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

One Response to “Snapchat de beurs op met $25 miljard IPO”

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170