De 5 beste ETF’s om short op te gaan in 2017

Short gaan op de beurs is inzetten op een dalende markt. Je kan winst maken met een short positie. Je kan short gaan op individuele aandelen en andere activa maar dan moet je goed kiezen. Een exchange-traded fund (ETF) stelt je in staat short te gaan op een marktsector in plaats van op individuele aandelen. Houd er rekening mee dat ‘’de beurs’’ eigenlijk gevormd wordt door verschillende markt sectoren.

Ik heb ETF’s gekozen die significante segmenten shorten die een redelijke kans hebben op een daling in koersprijs. Ik heb ETF’s die met een hefboom worden aangeboden niet opgenomen in deze top 5, omdat deze teveel risico met zich meebrengen. Deze zogenaamde inverse ETF’s zijn van nature al risicovoller dan ETF’s die long gaan op equities. Om deze reden kan men stellen dat dit meer een beleggingsstrategie is dan een lange-termijn investering. Je kan geld verliezen als er een short squeeze plaatsvind.

De beurs reageert altijd op gepubliceerd nieuws, dus als je succesvol short bent gegaan op een sector en winst op tafel heb liggen, hanteer dan gedisciplineerde regels omtrent het nemen van je winst. Strakke regels kunnen emoties en gretigheid uitschakelen.

Sommige van de ETF’s die ik ga belichten zijn nog vrij nieuw zijn. Average volume kan laag liggen doordat niet veel beleggers deze fondsen shorten. Een goede manier om te anticiperen op deze markten is door volume in de gaten te houden van deze ETF’s. Als je ziet dat het dagelijkse volume stijgt, kan dit een indicatie zijn dat beleggers zwakte in de marktsector herkennen. Verhoogd interesse kan betekenen dat er een consensus in aanmaak is.

ProShares Trust – ProShares Short S&P 500 (SH)

De S&P 500 is een berekening van de large-cap Amerikaanse beurs performance. Dit fonds short posities op deze index, wat het een bredere en relatief minder risicovollere index maakt.

Avg. Volume: 2,217,092
Net Assets: $1.96 miljard
PE Ratio (TTM): N/A
Yield: 0.00%
YTD Return: -8.32%
Expense Ratio (net): 0.89%

Direxion Daily CSI 300 China A Share Bear 1X ETF (CHAD)

Als je verwacht dat de Chinese economie en beurzen zullen dalen, kan je dit ETF gebruiken om de CSI 300 te shorten. Dit fonds short de grootste aandelen op de Chinese beurs.

Avg. Volume: 17,863
Net Assets: $76.09 miljoen
PE Ratio (TTM): N/A
Yield: 0.00%
YTD Return: -15.35%
Expense Ratio (net): 0.80%

Direction Daily Total Bond Market Bear 1X ETF (SAGG)

De Fed heeft besloten dat rente percentages regelmatig zullen worden verhoogd. Hogere rente percentages doen obligatieprijzen altijd dalen. Je kan short gaan op de Barclays Capital US Aggregate Bond Index met SAGG.

Avg. Volume: 310
Net Assets: $3.15 miljoen
PE Ratio (TTM): N/A
Yield: 0.00%
YTD Return: -1.59%
Expense Ratio (net): 0.63%

Direxion Daily Energy Bear 1X ETF (ERYY)

Omdat olieprijzen vaak problemen hebben om op hoger dan $50 per vat uit te komen, kan de energieprijs dalen. ERYY short aandelen in de Energy Select Sector Index.

Avg. Volume: 66
Net Assets: $1.91 miljoen
PE Ratio (TTM): N/A
Yield: 0.48%
YTD Return: 9.28%
Expense Ratio (net): 0.45%

Direxion Day Gold Miners Bear 1X ETF (MELT)

Goud kan in waarde dalen als de Fed rente percentages verhoogd aangezien goud geprijsd is in Amerikaanse Dollars (USD). Als de Dollar in waarde daalt, kost het meer Dollars om goud te kopen. Je kan short gaan op de goud markt met MELT. MELT short regelmatig ook emerging markets.

Avg. Volume: 1,725
Net Assets: $2.67 miljoen
PE Ratio (TTM): N/A
Yield: 0.00%
YTD Return: -9.22%
Expense Ratio (net): 0.45%

Conclusie

Het short gaan op individuele aandelen kan risicovoller zijn dan short gaan op ETF’s die een hele marktsector shorten. In plaats van te kijken naar de zwakte van een bedrijf, kijk je nu naar de zwakte van een gehele industrie. Je hebt de mogelijkheid verschillende aandelen te shorten waardoor je je risico beter verspreid.

plus500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!