Valuta vooruitzicht Week 2 September 2016

Euro nieuws:

Het hoge volume waarin gehandeld werd en de heftige prijs schommelingen op EUR/USD, aan het einde van vorige week, toont aan dat beleggers zich nog steeds zorgen maken over versoepeling van monetair beleid door de ECB. Hoewel Europese Centrale Bank gouverneur Mario Draghi aangaf dat er meer vertrouwen in het economisch vooruitzicht van de Eurozone aanwezig is, deed zijn voorzichtige taalgebruik aantonen dat economische groei voorspellingen en de aankondiging van het Eurosystem comité verdere groei stimulus opties te bespreken harder geresoneerd dienen te worden met beleggers. Eurozone data viel tegen. Activiteit in de diensten sector daalde, alsmede in industriële productie. Ook het
handelsbalans overschot daalde.

Vooruitkijkend hebben we het Duitse ZEW poll op de agenda, Eurozone handelsbalans en consumentenprijs publicaties. Echter zullen geen van deze publicaties groot effect hebben op de euro. Ik verwacht zelf dat de valuta op haar beurt de cue zal overnemen van handelsactiviteit op de dollar. De recente daling bracht het EUR/USD valutapaar tot onder haar 50-dagelijkse SMA tot net boven 1.1200. Als dit niveau doorbroken wordt, kunnen we een verdere daling naar 1.1130 verwachten, een correctie op dit niveau is mogelijk. Volgende week komt de Swiss National Bank bijeen, waarop ik geen tot nauwelijks handelsactiviteit verwacht aangezien zij goed hun best hebben gedaan de Swiss Franc te beschermen tegen verdere appreciatie, waardoor BNP (Bruto Nationaal product) groei in Zwitserland steeg van 0.3% naar 0.6% in het tweede kwartaal.

Leren handelen in EUR/USD

Data review

– ECB laat rente percentages onveranderd
– GE Services PMI (AUG F) 51.7 tegen 53.5 verwacht
– GE Construction PMI (AUG) 51.6 tegen 51.6 verwacht
– GE Retail PMI 54.1 tegen 52.0 verwacht
– EZ Retail PMI 51.0 tegen 48.9 verwacht
– GE Composite PMI (AUG F) 53.5 tegen 54.4 verwacht
– EZ Services PMI (AUG F) 52.8 tegen 53.1 verwacht
– EZ Composite PMI (AUG F) 52.9 tegen 53.3 verwacht
– EZ Retail Sales (MoM) 1.1% tegen 0.5% verwacht
– EZ GDP (QoQ) (2QF) 0.3% tegen 0.3% verwacht
– GER Industrial Production (MoM) -1.5% tegen 0.1% verwacht
– GER Trade Balance 19.5 miljard euro tegen 27.4 miljard euro voorheen
– GER Current Account Balance 18.6 miljard euro tegen 24.5 miljard euro voorheen

Data vooruitzicht en verwachtingen

– GER CPI – herzieningen zijn altijd lastig te voorspellen maar kunnen de markt makkelijk doen veranderen
– EZ Employment (QoQ) – zwakkere arbeidscondities in Duitsland, sterkere arbeidscondities in Frankrijk
– GER en EZ ZEW Poll – beleggersvertrouwen is lastig in te schatten maar kan de markt makkelijk doen veranderen
– EZ Industrial Production – mogelijk valt deze lager uit gezien de daling in GE en FR IP
– SZ SND Rate Decision – SND heeft haar baan goed gedaan door de impact van de Zwitserse Franc op de economie te beperken
– EZ CPI en Trade Balance -mogelijk kom deze lager uit de bus door zwakkere handelsdata vanuit Duitsland en Frankrijk.

Belangrijkste punten op de EUR/USD grafiek deze week

Steun op 1.1150
Weerstand op 1.1350

Dollar nieuws

De Amerikaanse dollar eindigde sterk vorige week en herstelde tegenover veel populaire valuta. Hoewel deze zet als een verrassing kwam voor vele beleggers gezien tegenvallende Amerikaanse data, is het belangrijk op te merken dat de grootste winst, welke plaatsvond op USD/JPY, slechts 1% bedroeg. Hoewel de diensten sector in de Verenigde Staten op de langzaamste snelheid in 6 jaar uitbreidde, herstelden dividenden op staatsobligaties sterk, hetgeen de catalyst te noemen valt voor het herstel van de dollar. Volgens het gepubliceerde Federal Reserve Beige Book, rapporteerden enkele districten aanzienlijke prijs stijgingen maar de meeste districten rapporteerden slechts een kleine prijsstijging. Hoewel Amerikaanse arbeidscijfers stegen in augustus, bleven de omstandigheden onveranderd en daalden lonen over het algemeen. Afgelopen vrijdag bevestigde FOMC stemmer Rosengren dat de economie het vrij goed doet onder huidige arbeidsomstanties en dat waarschijnlijk nagenoeg iedereen wek zal hebben in de nabije toekomst. Hij ziet inflatie langzaam terugkomen richting de 2% doelstelling en hij voorziet risico’s als men te lang afwacht strakker monetair beleid toe te passen.

Tarullo, een andere FOMC stemmer, zei dat hij voorlopig in ‘’show me’’ status verkeerd, waarmee hij bedoeld dat hij eerst verbeteringen in data wilt zien, voordat hij achter een rente percentage verhoging zal staan. Hij vind dat consumenten uitgaven gezond gestegen zijn en hij zei de kans te zien extra banen te genereren. Fed President (non-stemmer) Kaplan denkt dat de zaak strenger economisch beleid door te voeren belangrijker is geworden de afgelopen maanden en is het eens met Rosengren dat er aardig wat op het spel staat als men te lang afwacht. Het belangrijkste van al deze uitspraken is dat ondanks lagere banengroei en een zwakkere diensten sector activiteit in de Verenigde Staten, beleidsmakers toch denken dat rente percentages omhoog moeten en deze consistente boodschap houden veel Amerikaanse beleggers aan.

Leren handelen in USD/JPY

Plus500

Data review

ISM Non-manufacturing Composite 51.4 tegen 54.9 verwacht
Beige Book liet enige uitbreiding zien maar minimale inflatiedruk

Data vooruitzicht en verwachtigen

– Huidige handelsbalans, Retail Sales Advanced, Philly Fed, PPI Report en Empire Manufacturing hebben ieder potentieel lager uit te vallen door lagere detailhandel cijfers in augustus vergeleken met juli. Loonstijgingen zullen ook langzamer plaatsvinden.
– CPI – valt mogelijk lager uit door lagere gasprijzen in augustus
– University of Michigan Sentiment Report – valt mogelijk lager uit door onverwacht lagere IBD/TIPP index

Belangrijkste punten op USD/JPY grafiek

Steun verwacht op 101.50
Weerstand verwacht op 104.00

Britse pond nieuws

De belangrijkste valuta om deze week in de gaten te houden, is de Britse pond. Niet alleen hebben we een monetair beleid aankondiging van the Bank of England op de agenda, maar ook inflatie data, banen-en detailhandel cijfers zullen worden gepubliceerd. Recente economische data uit het Verenigd Koninkrijk kwam goed uit de bus met sterke productie-en diensten sector activiteit. Deze publicaties lieten zien dat tot dusver de impact van Brexit, gelimiteerd is gebleven. Ook Bank of England gouverneur Carney herkende signalen van stabilisatie in de Britse economie en zei dat het financiële systeem gemakkelijk zeilt door de Brexit beslissing.

Data kwam iets sterker dan voorspeld uit de bus en als gevolg reduceerde de Bank of England de mogelijkheid op risicovolle gebeurtenissen gerelateerd aan Brexit. Met dit in het achterhoofd, waarschuwde Carney dat alle elementen van stimulus kunnen worden verhoogd. Monetair beleidscomité lid Forbes bevestigde dat het het geval zou kunnen zijn additionele versoepeling toe te passen in de nabije toekomst en Cunliffe zei dat hij zou stemmen vóór een rente percentage daling als de vraag hiernaar lager is dan verwacht. Dus hoewel recente data de centrale banken rust geeft, staan ze wel stand-by om te reageren als de economie van richting veranderd. Vooruitkijkend, verwacht ik een trend positieve economische publicaties en als gevolg een sterkere Britse pond, vergeleken met andere valuta.

Leren handelen in Britse pond op de internationale valutamarkt (forex)

Britse Pond data review

– Markit Services PMI 52.9 tegen 50.0 verwacht
– Markit Composite PMI 53.6 tegen 50.8 verwacht
– Industrial Production (MoM) 0.1% tegen -0.2% verwacht
– Manufacutturing Production (MoM) -0.9% tegen -0.3% verwacht
– Trade Balance -4502 tegen -4200 verwacht
– Trade Balance Non-EU -4188 tegen -3600 verwacht
– Visible Trade Balance -11764 tegen -11650 verwacht

Britse pond data vooruitzicht en voorspellingen

– Consumer Prices – vallen mogelijk hoger uit door een snellere inflatie in diensten sector prijzen. Productie rapporten rapporteren snelste toename in 5 jaar. Allen waarschijnlijk door een lagere Britse pond.
– Employment Report – valt mogelijk hoger uit door een milde stijging in het aantal banen, wat zou moeten kloppen gezien gepubliceerde PMI manufacturing, diensten-en constructie publicaties.
– Retail Sales – vallen mogelijk lager uit door lagere prijzen in winkels en lagere verkoopprijzen volgens BRC publicatie.
– BoE Rate Decision – kan de markt enigszins beïnvloeden, waarschijnlijk positief.

Belangrijkste punten op GBP/USD grafiek

Steun op 1.3200
Weerstand op 1.3450

+500

AUD, NZD en CAD nieuws

De Australische dollar zal handelen naar banendata die deze week wordt gepubliceerd en speeches gehouden door een aantal Australische beleidsmakers. De scherpe sell-off in Amerikaanse aandelen vorige week, deed de Australische dollar haar winst eerder in de week behaald, verdwijnen en liet de valuta in negatief terrein belanden. De Reserve Bank of Australia liet rente percentages ongewijzigd en citeerde dat recente data weergeeft dat algemene groei aanhoudend is, ondanks een hele grote daling in zakelijke investeringen. Arbeidsmarkt indicatoren bleven enigszins wisselvallig, maar suggereerden een blijvende uitbreiding in de arbeidsmarkt over de langere termijn. Het neutrale monetair beleid zou positief voor de valuta moeten hebben uitpakken maar het herstel van de Amerikaanse dollar overschaduwde de RBA.

Beleggers negeerden het zwakker-dan-verwachtte tweede kwartaal BNP rapport en sterkere handelsgetallen maar vooruitkijkend zal het moeilijk zijn voor beleggers het komende arbeidsmarkt rapport te negeren. De markt verwacht een relatieve robuuste stijgen van 15.000 nieuwe banen bovenop de 27.000 nieuwe banen gegenereerd in juli maar volgens gepubliceerde PMI readings van de Australian Industry Group bevinden alle drie de sectoren, productie, constructie en diensten, zich in contractie terrein door 9.5 punten gedaald te zijn in een enkele maand. Wat zorgwekkender is, is dat arbeid sub-indexes voor alle drie de rapporten ver onder de 50 boom/bust lijn liggen en dat in het beste geval het arbeidsreport aankomende woensdag onder verwachting zal uitkomen. Kortom, ik verwacht verdere verliezen op AUD.

Chinese industriële productie-en detailhandel cijfers staan op de agenda aan het begin van de week en deze publicaties kunnen impact hebben op AUD en NZD. Zuivelprijzen blijven stijgen, waardoor NZD het beter doet dan AUD. Voor deze week zal de focus liggen op tweede kwartaal BNP getallen, welke hoger zouden moeten uitkomen, wat de baan vrij maakt voor een verdere rally op NZD. Het zou mij niet verbazen als AUD/NZD op een nieuw jaarlijks laagste niveau zal belanden.

Vorige week kwam er veel data binnen uit Canada maar komende week verwacht ik vrijwel geen belangrijk nieuws. Afgelopen vrijdag zagen we het aantal banen toenemen in augustus vergeleken met juli. Het aantal part time banen herstelde en het aantal full time banen daalde. De publicatie zou goed hebben moeten uitgepakt voor de Canadese dollar maar veel beleggers beschouwden het als een ‘’payback’’ voor vorige maand en focussen zich in plaats daarvan op de stijging in werkeloosheidscijfers en een daling in olieprijzen. Door de daling in olieprijzen en een stijging van de Amerikaanse dollar, steeg USD/CAD boven 1.30 uit en verloor CAD al haar behaalde winst eerder in de week. De Bank of Canada liet rente percentages ongewijzigd, wat aangeeft dat inflatie risico’s enigszins zijn verminderd en dat economische groei waarschijnlijk lager zal liggen dan in juli. Vooruitkijkend, zullen olieprijzen en de markt appetite voor Amerikaanse dollars bepalen hoe USD/CAD zal verhandelen.

Leren handelen in Canadese, Nieuw-Zeelandse en Australische dollar op de valutamarkt (forex)

Bij deze wens ik alle forex / valuta handelaren deze week succes toe,

Dennis Graham-Clarke

Verder lezen…

Bezoek eens de educatie afdeling met meer dan 50 artikelen over verschillende beursgerelateerde onderwerpen. Vergeet niet mijn 60 tips om succesvoller aandelen te handelen te lezen en mijn lijst 30 beste aandelen voor 2016 te bekijken. Als laatste kan je een of meerdere reviews lezen van online brokers of zelf een broker review achterlaten.

Dit soort artikelen voortaan direct per mail ontvangen?

Laat dan je emailadres achter zodat ik de artikelen voortaan direct naar je mail kan sturen (maximaal 2-3 emails per dag), geen partnermails of spam, afmelden kan altijd.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com