Verjaardag Twitter – beleggers nog lang niet jarig

Gisteren was het de 10-jarige verjaardag van Twitter. Er is geen twijfel over mogelijk dat het 320 miljoen leden tellende social media platform succesvol is maar voor beleggers is dit niet het geval.

Na de IPO van $26 per aandeel op 7 november 2013 was het handelen geblazen! Op de eerste handelsdag stegen de aandelen 73% boven de initiële openingsprijs naar $44.90. Het aandeel bereikte haar hoogste punt van $73.31 op 26 december 2013.

Echter heeft Twitter een pijnlijke rit achter de rug en sloot het aandeel afgelopen vrijdag op $16.85, 35% lager dan de IPO prijs.

Wanneer het in San Francisco gevestigde bedrijf haar cijfers aankondigt elk kwartaal, storten media en analisten zich gefixeerd op of het bedrijf wel de consensus verwachtingen voor deelnemer en advertentie omzetgroei behaald heeft. Maar er is een onderliggend probleem met Twitter wat niet genoeg aandacht krijgt.

Twitter rapporteert van tijd tot tijd te grote aandelen compensaties naar werknemers en managers, wat begint te wegen op de andere aandelen en aandelenhouders. Ook al kunnen we niet zien wat het bedrijf haar management in 2015 heeft uitgekeerd tot de jaarcijfers binnenkomen zagen we vorig jaar al wel uitbetalingen aan het senior management die uit den boze waren.

Twitter geeft niet alleen nieuwe aandelen aan werknemers, het creëert ook nieuwe aandelen om geld op te halen voor haar bedrijfsactiviteiten. Vorig jaar werden er 12.7% extra aandelen aangeboden en dit jaar 8.1% meer vergeleken met vorig jaar.

Als het aantal aandelen stijgt, zien normale aandelenhouders hun eigenaarschap in het bedrijf verminderen. Het lijkt niet erg dat er paar jaar zo’n 10% extra aandelen bijkomen maar als u aandelen bezit in een profitabel bedrijf, dan krijgt u steeds minder recht op deze winsten aangezien de verdiensten per aandeel verminderen.

Om het nog erger te maken is Twitter simpelweg niet profitabel. Het bedrijf rapporteerde $90 miljoen netto verlies in het laatste kwartaal van vorig jaar, omgerekend $0.13 per aandeel. Ook rapporteerde het bedrijf veranderingen in haar verdienmodel, aandelen-gebaseerde compensaties en non-cash uitgaven. In dit laatste kwartaal van vorig jaar werd $155 miljoen vrijgegeven in aandelen-gebaseerde compensates waardoor het bedrijf maar $115 miljoen verdiende of $0.16 per aandeel. Twitter verwacht dit eerste kwartaal zo’n $160 a $170 miljoen aandelen-gebaseerde compensaties uit te betalen.

Het is overduidelijk dat Twitter geld blijft verliezen en haar non-werknemer aandeelhouders, op zijn zachtst gezegd, blijft naaien.

Het bedrijf is goed geweest in haar business vergroten. Het aantal actieve gebruikers steeg 9% naar 320 miljoen in het laatste kwartaal van vorig jaar. Omzet steeg 48% naar $710 miljoen aangezien er een toename was in adverteerders van 90%, volgens het bedrijf zelf.

Tot Twitter ECHTE WINST kan laten zien, zullen aandelen-gebaseerde compensaties winsten voor non-werknemers doen minimaliseren.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

One Response to “Verjaardag Twitter – beleggers nog lang niet jarig”

  1. Ik heb het gevoel dat Twitter een tijdelijk fenomeen is en niet iets aanbied wat langdurig geld zal opleveren. We denken dat Twitter net als Facebook een sterk bedrijf is maar ik vind Facebook een beter concept en een sterkere positie hebben.

    Ik heb ook nog nooit op Twitter gezeten dus het kan aan mij liggen. 😀

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com