Wat is Bitcoin Mining?

Als je je ooit hebt afgevraagd waar Bitcoins vandaan komen en hoe deze in circulatie belanden, is het antwoord dat deze ‘’gemined’’ worden. Bitcoin mining dient beiden voor het creëren van nieuwe Bitcoins en bevorderd transacties op de blockchain.

Dit mining proces houdt in het compileren van recente transacties in blokken en het oplossen van moeilijke computer puzzels. De eerste miner die de puzzel oplost mag de volgende block op de blockchain plaatsen en de beloning opeisen. De beloningen zorgen ervoor dat Bitcoin mining interessant blijft ende transactiekosten dienen als betaling voor de miner in de vorm van Bitcoin.

Beveiliging van het Bitcoin Netwerk

Bitcoin mining is decentralised. Iedereen met een internetverbinding en de benodigde hardware kan meedoen. De beveiliging van het Bitcoin netwerk hangt af van deze decentralisatie aangezien het Bitcoin netwerk besluiten maakt op consensus basis. Als er onenigheid ontstaat over of een block op de block chain geplaatst moet worden of niet, wordt deze beslissing gemaakt door een majority consensus, dat betekend simpelweg, als de helft of meer van de totale mining power het eens is.

Als een individueel persoon of een organisatie meer dan de helft van de mining power bevat van het Bitcoin netwerk, kan dit de blockchain corrupt maken. Dit concept wordt ‘’51% attack’’ genoemd. Hoeveel schade zo’n aanval zal aanrichten hangt grotendeels af van hoeveel mining power er betrokken is in het Bitcoin netwerk. De beveiliging van het Bitcoin netwerk hangt af van hoeveel mining power er op welke manier verdeeld is.

Hoeveel mining power er gebruikt wordt binnen het netwerk heeft direct effect op miners, de block rewards en transactie kosten.

Block Reward

Het aantal nieuwe bitcoin dat in omloop raakt met elke gemimed block heet ‘’block reward’’. Deze block reward wordt gehalveerd elke 210,000 blokken. Dit is ongeveer na elke vier jaar. De block reward begon op 50 bitcoin in 2009 en werd toen 25 bitcoin in 2014.

Doordat de block reward steeds halveert zullen Bitcoins steeds meer waard worden. Volgens het Bitcoin protocol zullen er maar 21 miljoen Bitcoins in totaal in omloop komen en daarna kunnen deze niet meer gemined worden.

De block rewards bieden voor de meeste miners het incentive om Bitcoin te minen. Op het moment van schrijven zijn de transactiekosten de afgelopen 24 uur goed voor 0.3% van de totale mining omzet.

Transactie Kosten

Doordat de block reward steeds minder wordt en uiteindelijk zelfs nul Bitcoin, zullen miners steeds minder gemotiveerd zijn bitcoin te minen voor de block reward. Dit kan een groot beveiligingsprobleem worden voor Bitcoin, tenzij er naast de block reward ook vergoeding voor de miners te verdienen valt in de vorm van transactiekosten.

Transactiekosten zijn vaak een klein aantal decimalen van een Bitcoin, ook wel Satoshi genoemd. Deze transactiekosten gaan naar de miner die de transactie heeft opgelost en dus een nieuw block op de blockchain heeft geplaatst. Transactiekosten zijn vrijwillig als onderdeel van de persoon of instelling die de transactie plaatst. Of een transactie in een block op de blockchain geplaatst zal worden of niet, is ook vrijwillig.

In andere worden kunnen gebruikers en handelaren de transactiekosten gebruiken als motivatie voor miners om sneller hun transacties te verrichten door deze wat hoger dan gebruikelijk in te stellen.

De officiële Bitcoin client ontwikkeld door het core development team, welke gebruikt kan worden om transacties te verzenden, heeft minimale en maximale fee regels.

Mining Difficulty

Hoe moeilijk is het om bitcoins te minen? Dat hangt er van af hoeveel moeite er wordt gedaan op een bepaald moment binnen het bitcoin netwerk. Gebruik makende van het protocol in de software past het Bitcoin netwerk zich automatisch aan aan de moeilijkheidsgraad elke 2016 blokken. Dit is ongeveer elke twee weken.

Het systeem zorgt ervoor dat de snelheid waarmee nieuwe blocks worden ontdekt constant. Als er meer computer kracht gebruikt wordt om te minen, dan past de moeilijkheidsgraad zich automatisch aan om het minen lastiger te maken. Wanneer er computerkracht van het Bitcoin netwerk wordt afgehaald, gebeurd het tegenovergestelde. In dit geval wordt dan het minen makkelijker.

Hoe hoger deze zogenaamde ‘’difficulty level’’, hoe minder profitabel het minen is voor miners. In andere woorden, hoe meer mensen minen, hoe minder profitabel het wordt voor iedere deelnemer. De totale uitbetaling hangt af van de bitcoin prijs, de block reward grootte en de transactie kosten.

Mining Hardware

Iedereen met toegang tot het internet en de juiste hardware kan mee doen met het minen van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Vroeger werd Bitcoin met met CPU’s (processors) van normale computers gebruikt. Grafische kaarten, of grafische processing units (GPU’s) zijn effectiever in het menen van Bitcoin en werden steeds populairder onder Bitcoin miners.

Uiteindelijk kwam er hardware genaamd: ASIC, wat staat voor Application-Specific Integrated Circuit) wat enkel en alleen ontworpen was om Bitcoin mee te menen. De eerste ASIC miners werden verkocht in 2013 en zijn sindsdien enorm verbeterd. Tegenwoordig zijn ze veel sneller en verbruiken ze minder energie. Vandaag de dag is mining zo competitief dat Bitcoin mining alleen gedaan kan worden met de laatste ASIC’s.

Met oudere CPU’s, GPU’s en zelfs oudere ASIC modellen, valt geen Bitcoin meer te minen. Dit is omdat het meer energie kost en dus het aantal verbruikte kilowatt uren hoger zal liggen. De Bitcoin of Satoshi die gemined wordt, dekt de energie rekening niet meer. Wél kan men oudere hardware gebruiken om andere cryptocurrencies als Ethereum en Monero te minen.

Aangezien ASIC’s steeds geavanceerder worden en meer mensen gaan minen, wordt de difficulty steeds hoger. Het minen is steeds populairder geworden omdat Bitcoin alsmaar duurder wordt. Er is ook sprake van politieke macht in het Bitcoin ecosysteem omdat hoe meer mining kracht iemand of een groep mensen bezit, hoe meer stemmen deze partij heeft in eventuele veranderingen in het protocol.

Er zijn een aantal bedrijven die mining hardware produceren. Enkele van de wat prominentere zijn Bitfury, Bitmain en Butterfly Labs. Dan zijn er nog bedrijven als Genesis Mining die hosted mining hardware aanbieden. Hier heb je een contract waarin je hashrate leased en hoef je zelf geen apparatuur aan te schaffen.

Mining Pools

Mining rewards worden uitbetaald aan de miner die als eerste de oplossing biedt voor een computer wiskundige puzzel. De winst van de participant wordt bepaald door de totale mining kracht binnen het netwerk. Deelnemers met maar een klein percentage mining kracht hebben maar een hele kleine kans om een heel block te vinden. Een mining kaart die meer dan duizend Dollar kost, representeert alsnog maar minder dan 0.001% van het totale Bitcoin netwerk mining kracht.

Met zo’n kleine kans om de volgende block te vinden, kan het lang duren voordat de miner een block vindt en doordat de difficulty toeneemt zal het alleen maar lastiger worden. Wellicht verdient de miner nooit zijn geïnvesteerde geld in hardware terug. Het antwoord hierop zijn ‘’mining pools’’. Mining pools worden beheerd door derde partijen en coördineren een groep miners. Door te werken in een mining pool en aandelen van de deelnemende leden te verdelen, kunnen miners een stabiele toevoer aan Bitcoin of andere cryptocurrency genieten.

De populairste pools zijn Antpool, Suprnova en BitFury maar er zijn ook nog minder populaire als BW Poolen Eligius. Sommige statistieken van bepaalde pools kan je aflezen op Blockchain.info.

Elektriciteitskosten bij het minen van Bitcoin

De voornaamste kosten voor Bitcoin miners zijn de hardware en de elektriciteitskosten, beide voor het draaiend houden van de miners en voor het bieden van voldoende koeling en ventilatie. Sommige grotere mining bedrijven zijn daarom gevestigd in plaatsen waar de energieprijs laag ligt. Het grootste bitcoin mining bedrijf in Noord Amerika, onder leiding van MegaBigPower, is gevestigd naast de Columbia River in Washington State, waar elektriciteit wordt opgewekt doormiddel van water. Peernovais gevestigd in Iceland, waar elektriciteit wordt opgewerkt door geothermische bronnen.

Bitcoin Mining Regelgeving

Eerder dit jaar besloten overheden van meerdere landen belasting in te voeren op het bezitten of handelen van Bitcoin. Inkomen van het minen van Bitcoin wordt in sommige landen gezien als normale inkomsten uit arbeid. Controleer altijd de huidige regelgeving waar je wilt gaan minen voor je eraan begint. Hierover zullen verschillende topics verschijnen op deze website in verloop van tijd.

Bitcoin en andere Cryptocurrency Mining Conclusie

We hebben geleerd dat Bitcoin mining het process is waarmee nieuwe Bitcoin in circulatie worden gebracht en waardoor de miners betaald krijgen en gemotiveerd worden te blijven minen. Het totale aantal Bitcoin wat ooit in circulatie zal worden gebracht is 21 miljoen. Bitcoin Miners zitten in een nek-aan-nek race om de nieuwe mining hardware te gebruiken en zich te vestigen waar de energieprijs per kWh laag ligt. De moeilijkheidsgraad van het minen van Bitcoin en andere cryptocurrency gaat omhoog als er meer mensen minen.

Of Bitcoin of een andere cryptocurrency mining lucatief kan zijn hangt af van je persoonlijke situatie. Ik ben zelf bezig met mijn mining rig en zal hierover in de toekomst videos over plaatsen op YouTube. Mocht je interesse hebben in mining van cryptocurrencies? Neem dan even contact op via email of het live chat venster.

Koop Hash Rate en Mining Power op Genesis Mining Korting Code voor 3% korting: 8DhaLr
Koop Bitcoin op BTCdirect
Koop Bitcoin op Bitonic
Koop een Ledger Nano S om Bitcoin veilig op te slaan
Handel in Bitcoin op Plus500

of

Lees hoe je gratis Bitcoin kan verdienen

Vond je dit een nuttig artikel? Overweeg dan misschien om mij wat BTC te doneren.

BTC adres: 1JMpj9axSEtsxo5Kno6CdXKGeguLyJtjYJ

+

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com