Confirmation (beursterm)

Men spreekt van confirmation wanneer een additionele indicator gebruikt word of zelfs meerdere indicators om een substantiële trend gesuggereerd door een indicator te bevestigen. Aangezien technische indicatoren op zichzelf vaak niet perfect zijn om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen, gebruiken ervaren beleggers vaak meerdere indicatoren om tot een zeker besluit te komen. Als verschillende indicatoren conflicterende signalen afgeven, staat dit bekend als divergentie of in het Engels: divergence.

Confirmation kan ook refereren naar het schriftelijke akkoord van een broker waarin wordt aangegeven dat een trade voltooid is of succesvol geplaatst. Deze confirmation kan komen in digitale of in papiervorm en bevat belangrijke informatie als datum, prijs, commissies, kosten en trade settlements (voorwaarden van de trade). Deze confirmation dient binnen een week na de geplaatste trade of voltooide trade ontvangen te worden door de belegger.

Technische indicatoren vallen onder vier brede noemers: trend, momentum, volatiliteit en volume. Wanneer je als belegger wacht op een confirmation van een bepaald beleggingssignaal aangeleverd door een bepaalde indicator, is het vaak het beste om te kijken naar het resultaat van een indicator in een andere categorie. Let wel op: dezelfde of gelijkwaardige inputs een aantal maal, kan de indruk geven dat er nuttige informatie wordt afgeleverd, terwijl dit slechts de illusie van een confirmation vormt; er is slechts weinig nieuwe informatie binnengekomen.

Enkele voorbeelden van trend indicatoren zijn moving averages, moving average convergence divergence (MACD) en de parabolische SAR.

Momentum indicatoren bevatten o.a. de stochastische oscillator, de commodity channel index (CCI) en de relative strength index (RSI).

Onder volatiliteit indicatoren vallen Bollinger Bands, standard deviation en de average true range.

Technische analyse tools die vallen onder volume indicatoren zijn de Chaikin Oscillator, on-balance volume (OBV) en de volume rate of change.

Ter voorbeeld, wanneer een belegger een golden cross ontdekt, welke plaats vind wanneer een korte termijn trendlijn, als bijvoorbeeld een 20-daagse moving average, een lange termijn trend lijn doorkruist, als bijvoorbeeld een 50-daagse moving average, geeft dit een koop signaal af, gebaseerd op basis indicators (moving average). Omdat dit signaal niet gegarandeerd dat de prijs van een aandeel omhoog gaat, zoekt de belegger misschien bevestiging (confirmation) van een ander type indicator. In dit geval zal een hoog volume het koop signaal versterken, terwijl lagere handelsvolumen dit in twijfel kunnen brengen. De belegger zou de OBV kunnen bekijken: een stijgende OBV bevestigd het bullish signaal van het golden cross, terwijl een platte of dalende OBV suggereert dat de prijs bijna haar top heeft bereikt.

Confirmation verstoringen

Wanneer je als belegger op zoek bent naar een signaal, moet je altijd letten op confirmatie verstoringen, de kans dat er te veel informatie aan wordt geboden die enerzijds voldoet aan de condities van het signaal maar anderzijds tegenstrijdig zijn. Natuurlijk is het logisch dat verschillende informatiebronnen altijd verschillende en conflicterende signalen afgeven maar beleggers dienen rekening te houden met het eventueel negeren van sommige divergerende signalen.

Mocht je direct al van start willen gaan, dan kan dit bij o.a. bij IG Markets. Waar je gratis met 100.000 Euro virtueel oefengeld het handelen op de beurs kan uitproberen op een echt handelsplatform en in live omstandigheden. Je leert hierdoor money-en risico management toepassen en hoe het handelen op de beurs precies werkt. Verder is het aan te raden de Onlinehandelen.com Trading School eens te bezoeken, een aparte afdeling op deze website waar je gratis diverse aspecten van het online handelen in aandelen kan leren.

Leren beleggen door de Trading School te bezoeken

Het handelen in binaire opties gaat een stuk makkelijker met het gebruik van indicators. Helaas staan de meeste binaire optie handelsplatformen en brokers het gebruik van indicators niet toe omdat de binaire optie handelaar dan een veel groter voordeel heeft ten op zichtte van de broker. Gelukkig staat IQ Option het gebruik van indicators wel toe, zodat je dus veel meer kans hebt, zeker in combinatie met nieuws trading, winstgevende trades te plaatsen.

Lees hier de IQ Option review
Bezoek de IQ Option website

Handel je liever in valuta en aandelen? Dan raad ik aan eens een kijkje te nemen op XM, een van de beste brokers wereldwijd waar je kan handelen met behulp van MetaTrader 4, MetaTrader 5 en Ctrader. Met deze handelsplatformen kan je gebruik maken van honderden indicators en andere technische analyse hulpmiddelen. Meer weten over MetaTrader en het gebruik van indicators? Lees dan hier alles wat je moet weten over MetaTrader.

Lees hier de XM broker review
Bezoek de XM broker website

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com