Wat is crypto staking? – Complete Crypto Staking Gids voor Beginners

Als je in crypto handelt, is crypto staking ongetwijfeld iets waar je al wel eens over gehoord hebt. Staking is de manier waarop veel cryptocurrencies transacties verifiëren en het stelt holders van bepaalde crypto in staat een passief inkomen op te bouwen en geld te verdienen simpelweg door crypto te bezitten.

Maar wat is nu precies crypto staking? Crypto staken is het proces waarbij jij jouw coins of tokens ter beschikking stelt van een blockchain netwerk om transacties te bevestigen.

Crypto staking kan alleen bij cryptocurrencies die gebruik maken van een zogenoemd proof-of-stake model. Proof-of-stake is een stuk beter voor het milieu vergeleken met proof-of-work, het mining model dat Bitcoin gebruikt. Proof of work vereist namelijk dure mining apparatuur en computerkracht om wiskundige formules op te lossen. Bij proof-of-stake doen de holders al het werk en hoeven zij zich niet bezig te houden met crypto mining.

Ctypto staken kan een geweldige manier zijn om met crypto een passief inkomen op te bouwen, al helemaal omdat sommige crypto erg hoge rentepercentages aanbieden voor het staken. Maar, voordat je zo maar al je Cardano of Solana op een site stort die je hoge rentepercentages belooft, is het verstandig eerst goed te weten hoe crypto staking werkt.

Hoe werkt crypto staking?

Door middel van crypto staking worden nieuwe transacties toegevoegd aan de blockchain bij cryptocurrencies met een proof-of-stake model. 

In eerste instantie stellen holders van PoS tokens hun coins beschikbaar aan het cryptocurrency protocol. Van deze holders worden willekeurig mensen gekozen (validators) die de nieuwe transacties op de blockchain zullen gaan bevestigen. Hoe meer coins je staked, hoe meer kans je hebt dat jij (of technisch gezien, een van jouw coins) gekozen wordt als validator. 

Iedere keer dat er een block wordt toegevoegd aan de blockchain, komen er nieuwe cryptocurrency munten in omloopt en worden deze als staking rewards verdeeld onder de validators. In de meeste gevallen worden deze staking rewards uitbetaald in dezelfde crypto als die participanten staken. Echter, er zijn ook blockchains waar je andere coins of tokens als beloning krijgt dan de coin die je staked. 

Als je met crypto staking beginnen wilt, heb je crypto nodig die het proof-of-stake model gebruikt. Vervolgens kun je zelf bepalen hoeveel je wilt gaan staken. Je kunt beginnen met crypto staken via crypto exchanges zoals Binance, ByBit of Bitvavo, maar ook op speciale crypto staking platformen zoals YouHodler of Nexo. Als je nog crypto kopen moet, kun je dit doen op Bitvavo vanaf 5 euro met iDEAL. 

Is mijn crypto nog van mij als ik crypto stake?

Ja, je crypto is nog steeds van jou wanneer je deze staket. Met crypto staking is het echt zo dat je je geld (je coins) voor je laat werken. Je kunt deze altijd weer onstaken en opnemen naar je crypto wallet of traden voor andere coins. Houd er wel rekening mee dat het onstaken van je coins soms niet direct gaat; bij sommige crypto moet je je coins namelijk voor een bepaalde periode staken. 

Bij crypto exchanges en crypto staking platforms zie je vaak staan: Flexible Staking of Lock-up Stacking. Bij flexible staking kun je opnemen wanneer je wilt, bij Lock-Up moet je je coins X dagen vast zetten zeg maar.

Zoals we dus al eerder uitgelegd hebben, is crypto staking niet mogelijk met alle crypto, maar enkel met crypto die gebruikmaken van een proof-of-stake model. 

Veel crypto’s gebruiken namelijk een proof-of-work model om blocks toe te voegen aan hun blockchains. Het probleem bij proof-of-work is echter dat dit aanzienlijk veel rekenkracht kost van computers. Hierdoor verbruikt het veel stroom en is het crypto mining slecht voor het milieu. Met name Bitcoin mining krijgt hierdoor veel kritiek vanuit de politiek. 

Proof of stake verbruikt helemaal niet zo veel energie. Hierdoor is het dan ook beter schaalbaar en kunnen er meer transacties tegelijkertijd plaatsvinden.

Hoe Crypto Staken?

Beginnen met crypto staken kan in het begin een beetje lastig zijn, dus vandaar dat we het even stap voor stap zullen uitleggen:

Koop een crypto die het proof of stake model gebruikt

Zoals we inmiddels al meerdere keren uitgelegd hebben in deze crypto staking tutorial, kun je niet alle crypto staken. Je hebt een crypto nodig die transacties valideert met het proof of stake model. Enkele voorbeelden van crypto met PoS model zijn:

 • Ethereum. Ethereum was de eerste cryptocurrency met een programeerbare blockchain waarop software developers apps kunnen plaatsen. Ethereum maakte in het begin gebruik van proof of work, maar is veranderd naar een proof-of-stake model. Je kunt Ethereum staken 5,5% rente per jaar
 • Cardano. Cardano is een milieuvriendelijke cryptocurrency die ontwikkelt is met duurzaamheid in het achterhoofd. Je kunt op Cardano 5% rente per jaar ontvangen door het te staken. 
 • Polkadot. Polkadot is een protocol dat werkt met verschillende blockchains (parachains) die met elkaar in verbinding staan. Je kunt Polkadot staken voor 10% rente per jaar
 • Solana. Solana is een blockchain die vele malen schaalbaarder is dan Ethereum, die sneller transacties kan verwerken tegen lagere kosten. Je kunt Solana staken voor 7% per jaar

Je kunt meer te weten komen over individuele proof-of-stake crypto’s door er informatie over op te zoeken op internet of op diverse crypto exchanges en apps

Sla je crypto op op een crypto wallet

Als je eenmaal klaar bent met crypto kopen, kun je deze opslaan op de crypto exchange waar je deze gekocht hebt en via dat platform direct crypto staken, zoals bijvoorbeeld bij Bitvavo, maar je kunt het ook opslaan op een hardware wallet zoals een Ledger wallet. Tegenwoordig is het mogelijk om crypto zoals Solana en Cardano direct vanaf je Ledger wallet te staken, wat vele malen veiliger is dan crypto exchange staken.

Lid worden van een crypto staking pool

Staking werkt in principe voor iedere crypto weer anders, maar over het algemeen werkt het zo dat er verschillende crypto staking pools zijn waar je je crypto kunt staken. Tijdens je zoektocht naar de ideale crypto staking pool dien je rekening te houden met drie belangrijke zaken:

 • Betrouwbaarheid: Je wilt je verdiende rente op je crypto staking coins wel kunnen laten uitbetalen. Kies dus een betrouwbare crypto staking pool die altijd keurig uitbetaalt
 • Redelijke kosten: De meeste crypto staking pools brengen wat kosten in rekening (als in dat je minder uitbetaalt krijgt) om lid te worden van hun crypto staking pool. Probeer een crypto staking platform te kiezen dat maximaal 5% aan kosten rekent.
 • Pool Size: Kleinere pools worden minder vaak gekozen om transacties te verifiëren, maar de rewards zullen wel hoger zijn aangezien deze niet met heel veel mensen gedeeld worden. Idealiter zoek je een staking pool uit die niet te klein is, aangezien deze kan omvallen als teveel mensen ineens hun gestakede crypto opnemen. Wij raden aan naar TVL of total value locked van een pool te kijken om te bepalen of een staking pool geschikt is om aan deel te nemen met crypto staking of niet.

Wanneer je een staking pool gevonden hebt, verbindt je deze met je crypto wallet. Vanaf dat moment begin je met staking rewards verdienen. 

Wat is proof of stake?

Proof of stake in crypto is een consensus mechanisme. Dit wil zeggen een manier waarop een blockchain transacties verifieert. De nodes van de blockchain moeten het samen eens zijn over of een nieuwe transactie geldig is of juist niet. 

Er zijn verschillende consensus mechanismen in crypto, maar proof of stake is verreweg de meest populaire en meest efficiente manier omdat bij proof of stake alle holders beloond worden in de crypto die zij staken. 

Staking rewards zijn een goede reden voor crypto traders om in een bepaalde crypto te investeren. Iedere blockchain heeft een vast aantal crypto rewards beschikbaar voor het valideren van transacties. Als jij doet aan crypto staking en een van jouw coins wordt gekozen als validator of node, dan krijg jij de staking rewards.

Voordelen van crypto staking

De voordelen van staking zijn:

 • Dat je een passief inkomen met crypto opbouwen kunt.
 • Dat je geen crypto mining apparatuur nodig hebt.
 • Dat je crypto van jou blijft terwijl je er toch rente op verdient.
 • Dat het milieuvriendelijker is dan crypto mining.

Het grootste voordeel van crypto staking is natuurlijk dat je meer crypto krijgt naarmate je langer staket. De rentepercentages zijn vaak erg aantrekkelijk, namelijk tussen de 10% en 20% per jaar. Dit is dus een goede manier om passief te beleggen in crypto. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu. 

Crypto staking is ook een manier om de blockchain waarin jij hebt geïnvesteerd te versterken. Proof-of-stake crypto draaien namelijk op de holders om transacties te verifiëren en ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. 

Crypto staking risico’s

Er zijn een aantal crypto staking risico’s waarmee je rekening dient te houden:

 • Cryptoprijzen zijn volatiel en kunnen snel dalen. Als de crypto die je staket daalt in waarde, verdien je ook minder rente met crypto staking.
 • Met crypto staking moet je soms je coins voor een bepaalde periode ‘op slot zetten’. Dit betekent dat je in de tussentijd deze coins niet kunt verkopen of verhandelen.
 • Wanneer je je crypto onstaken wilt (crypto unstake), kan er soms een unstake period zijn van 7 dagen of langer.

Het grootste crypto staken risico is dat de prijs van de crypto die je staket daalt. Houd er rekening mee dat wanneer staking platforms hoge rente beloven op crypto, dit waarschijnlijk crypto zijn die erg volatiel zijn.

Kleinere crypto projecten geven je vaak meer rente en dit doen zij om crypto beleggers aan te trekken. Echter kunnen de prijzen van deze crypto natuurlijk instorten. Als je graag crypto wilt toevoegen aan je portfolio, maar niet al te veel risico wilt nemen, kun je overwegen te beginnen met stablecoins staken

Hoewel de crypto die je staket van jou blijft, dien je dus altijd rekening te houden met de unstaking periode voordat je deze crypto weer traden kunt. Het is belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de minimum lockup period en hoelang het unstaking precies duurt voordat je crypto staken gaat.

Waarom kan je niet alle crypto staken?

Zoals we al eerder in deze crypto staking tutorial hebben uitgelegd, moet een crypto het proof-of-stake consensus mechanisme hebben om stakebaar te zijn. Er zijn veel crypto die dit niet hebben en die je hierdoor niet staken kunt. 

Proof of stake is niet de eerste of het enige consensus mechanisme dat cryptocurrencies gebruiken. Proof of work was het eerste consensus mechanisme, origineel door Bitcoin gebruikt. 

Veel mensen die zich bezighouden met crypto zijn het er nog niet echt over eens welk consensus mechanisme nu het beste is. Hoewel proof of work aanzienlijk slechter voor het milieu is, maakt het proof-of-work blockchains ook lastiger aan te vallen en te hacken. Om deze reden kiezen sommige crypto ervoor proof-of-work in plaats van proof-of-stake te gebruiken.

Een andere vorm van consensus mechanisme, die we nog niet zo vaak tegenkomen, is proof of burn, waarbij crypto miners crypto burnen (verwijderen) om transacties te verifieren. Geen van deze consensus mechanismen is uiteindelijk beter dan de andere en er zullen in de toekomst nog wel meer consensus mechanismen verschijnen. 

Waarom je zou moeten beginnen met crypto staken

Als je crypto hebt die je kunt staken en niet van plan bent deze te gaan verhandelen de komende tijd, dan kun je deze net zo goed staken. Je hoeft er immers niets lastigs voor te doen en je verdient er ook nog eens meer crypto mee. 

Wat als je nog geen crypto hebt om te staken? Dan dien je de afweging te maken wellicht toch te beginnen met crypo staking, aangezien je er een passief inkomen mee kunt opbouwen. Natuurlijk is niet iedere crypto een goede investering, maar er zijn zeker crypto die op de langere termijn waarschijnlijk in waarde zullen gaan stijgen. 

Het proof-of-stake model is gunstig voor zowel cryptocurrency traders als voor de cryptocurrencies zelf. Wanneer veel mensen crypto staken, kunnen transacties op de blockchain van die crypto sneller plaatsvinden. Daarnaast kunnen de crypto holders passief inkomen opbouwen met crypto door te staken.

Waar crypto staken?

Er zijn verschillende crypto exchanges en staking platformen waar je kunt doen aan crypto staking. Zo biedt onder andere Bitvavo staking aan. Hieronder zie je precies waar je allemaal crypto staken kunt:

Broker Bonus Review Bezoek website
tot 12% rente per jaar op crypto Review Bezoek
Gratis $30 in Bitcoin Review Bezoek
Tot $100 Bitcoin welkomstbonus Review Bezoek
Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com