Wat is double-spending en waarom is het zo’n probleem?

Double-spending is een groot computerprobleem dat door elke cryptocurrency moet worden opgelost. Zo niet, dan is de betreffende cryptocurrency in wezen waardeloos omdat iedereen op elk moment een transactie met de valuta kan dupliceren.

  • “Double Spending” betekent dat dezelfde eenheden van een valuta tweemaal kunnen worden uitgegeven
  • Dubbele uitgaven zouden het vertrouwen in een cryptocurrency vernietigen
  • Cryptocurrencies voorkomen dubbele uitgaven door een blockchain te gebruiken die een open grootboek combineert met cryptografische algoritmen

In deze les leer je alles over double spending.

double-spending-uitleg

Diagram Double Spending Bron: Bitpanda

”Double spending” betekent dat dezelfde eenheden van een cryptocurrency mogelijk twee keer kunnen worden uitgegeven, dus het is cruciaal om deze mogelijkheid technologisch te elimineren.

Double Spending of dubbele uitgaven zouden in feite de technologische basis waarop een blockchain is gebaseerd, vernietigen; een database die niet alleen fraudebestendig is, maar ook elke transactie registreert die ooit binnen het netwerk heeft plaatsgevonden. Het potentieel om dubbele uitgaven uit te voeren, zou dus het vertrouwen in een cryptocurrency zoals Bitcoin of een andere blockchain-database fundamenteel ondermijnen.

Een verwante analogie voor het verklaren van dit raadsel is het “Byzantijnse generaals-probleem“, dat de uitdaging aanpakt waarmee meerdere partijen die elkaar niet vertrouwen, worden geconfronteerd wanneer ze een joint venture aangaan waarin ze moeten samenwerken om te slagen.

The Byzantine Generals Problem is een gedachte-experiment om de kwestie van onenigheid tussen spelers in een gedecentraliseerd systeem te illustreren. In deze vergelijking leidt alleen een gecoördineerde aanval door alle generaals die elk zijn eigen leger beheersen, tot de overwinning. Zodra een generaal defect raakt of een andere generaal aanvalt, is de strijd verloren.

wat-is-double-spending

The Byzantine Generals Problem Explained. Bron: Bitpanda

Daarom moeten cryptocurrencies Byzantine Fault Tolerance (BFT) hebben ingebouwd in hun protocol. Byzantijnse fouttolerantie (BFT) houdt in dat een computersysteem tot een niveau van tevredenheid moet blijven functioneren als er fouten of storingen optreden, zelfs als sommige deelnemers zich niet volgens plan gedragen en het systeem proberen te bedriegen.

Blockchain-technologie voorkomt dubbele uitgaven door peer-to-peer-technologie voor het delen van bestanden in combinatie met cryptografie met openbare sleutels (public keys).

In overeenstemming hiermee worden eigendomsstructuren van cryptocurrencies vastgelegd in de blockchain, een openbaar grootboek, terwijl ze tegelijkertijd worden bevestigd door cryptografische protocollen en de cryptocurrency-community.

Aangezien alle transacties openlijk worden geregistreerd en cryptografisch beveiligd in een open grootboek dat gelijktijdig op duizenden computers over de hele wereld wordt uitgevoerd, ziet iedereen de transacties die al zijn uitgevoerd.

In het geval van Bitcoin worden transacties geverifieerd door miners die ervoor zorgen dat alle transacties tijdens het verificatieproces onomkeerbaar en definitief zijn en niet computationeel kunnen worden gewijzigd, waardoor het probleem van mogelijke dubbele uitgaven met succes wordt opgelost.

Leer handelen in Bitcoin en andere cryptocurrency met de 2500 Euro demo rekening van Naga Markets

Koop Bitcoin en andere cryptocurrency en handel op Crypto Exchanges

Broker Bonus Review Bezoek website
's werelds #1 Bitcoin en altcoin trading exchange Review Bezoek
Leren beleggen met €100,000 demo rekening Review Bezoek
Binnen 15 minuten Bitcoin op je account na betaling met iDEAL Review Bezoek
Leren beleggen met €2500 demo rekening Review Bezoek
Geen actieve bonus Review Bezoek

Ontvang tot 12% rente per jaar op uw Crypto Holdings

 

 

 

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170