51% Attack – Wat is een 51% attack Bitcoin precies?

De kans is groot dat je wel eens op cryptocurrency fora gelezen hebt over een 51% attack. Sommige cryptocurrency traders en Bitcoin miners zijn erg bang voor een 51% attack op Bitcoin, maar wat houd een 51% attack eigenlijk precies in? Lees snel verder, want in dit artikel zal ik je volledig uitleggen wat een 51% attack precies is en waarom sommige cryptofans er zo bang voor zijn.

Wat is een 51% attack?

Een 51% attack is een aanval op de blockchain, met name de Bitcoin blockchain. Hoewel zo een aanval slechts hypothetisch is, kan het toch gebeuren dat een groep Bitcoin miners meer dan 50% van de hashing rate of computerkracht van het Bitcoin netwerk bezit. 

 

De aanvallers kunnen dan voorkomen dat nieuwe transacties binnen het Bitcoin netwerk confirmations krijgen, waardoor zij in staat zijn alle Bitcoin betalingen of enkel de Bitcoin betalingen tussen bepaalde gebruikers stil te leggen. Ook kunnen zij transacties omkeerbaar maken terwijl zij het Bitcoin netwerk controleren, wat hen in staat stelt Bitcoins dubbel uit te geven, oftewel het double-spending van Bitcoin

 

Toch is het niet zo dat de aanvallers nieuwe Bitcoins kunnen maken of oudere blokken van de blockchain aanpassen. Een 51% attack op Bitcoin zal overigens Bitcoin of een andere op blockchain-gebaseerde crypto vernietigen, maar wel veel schade aanrichten. 

Hoe werkt een 51% attack precies? 

Bitcoin en andere cryptocurrencies werken op basis van blockchain technologie. Een blockchain bestaat onder andere uit een openbaar kasboek. Dit digitaal kasboek slaat data van iedere transactie binnen een cryptocurrency netwerk op en is zichtbaar voor alle gebruikers van het desbetreffende cryptocurrency netwerk. Als resultaat hiervan kan niemand dezelfde Bitcoin of andere crypto twee keer uitgeven. Er zijn ook private blockchains, waarbij gebruikers eerst toestemming moeten vragen om de data van de blockchain te zien, maar dat is weer een ander verhaal. Tevens zijn dit soort private blockchains vrij zeldzaam. 

 

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat een blockchain uit een ketting van blokken. Ieder blok bevat een bundel data van alle geslaagde transacties binnen een bepaalde periode. In het geval van Bitcoin, wordt er ongeveer iedere 10 minuten een nieuw blok gecreëerd. Wanneer een blok gemined is, kan deze niet meer worden veranderd, aangezien een veranderde public ledger door alle netwerkgebruikers zichtbaar zou zijn. 

 

Als het merendeel aan computerkracht binnen een netwerk in handen valt van een hacker of groep hackers, kunnen zij het registratieproces van nieuwe blokken veranderen. Hierdoor kunnen miners geen block rewards meer krijgen en heeft de hacker of hebben de hackers een monopolie op het minen van nieuwe blocks en dus alle beloningen (nieuwe Bitcoin die in omloop komen). 

51% Attack op Bitcoin

Voor Bitcoin geldt op dit moment dat de zogenoemde ‘block reward’ 6,5 BTC is voor iedere nieuwe block. Deze block reward wordt tijdens iedere Bitcoin halving gehalveerd. Over een tijdje krijgen Bitcoin miners dus nog maar 3,25 BTC per block, daarna 1,625 BTC etc. Tijdens een 51% attack op Bitcoin kunnen de aanvallers transacties omkeerbaar maken, waardoor de blockchain denkt dat zij de Bitcoin nog niet hebben uitgegeven. 

 

Deze kwetsbaarheid wordt het double-spending probleem genoemd. Het is het digitale equivalent van een perfecte namaak fiatgeld. Het double-spending probleem is een van de grootste problemen waar Satoshi Nakomoto voor gestaan heeft tijdens het ontstaan van Bitcoin. Immers zou niemand in Bitcoin vertrouwen als het double-spending probleem nog steeds plaats zou kunnen vinden.

 

Het veranderen van de timestamps in blokken voor een 51% attack begint is extreem lastig. Hoe verder terug in de tijd de Bitcoin transacties hebben plaats gevonden, hoe lastiger het is voor de 51% attackers om de data hiervan te wijzigen. 

gHash.io 51% attack

Het is mining pool gHash.io in juli 2014 eens gelukt meer dan 50% van de rekenkracht van het Bitcoin netwerk in handen te krijgen. Zij hebben dit toen zelf verlaagd naar 40% en hebben de Bitcoin community verzocht hetzelfde te doen als zij met hun mining pool eens 51% of meer van de totale hashing power in handen zouden krijgen.

Andere 51% attack voorbeelden en scenario’s

Krypton en Shift, twee andere blockchains gebaseerd op Ethereum, waren eens het slachtoffer van 51% attacks in 2016. In mei 2018 was Bitcoin Gold, de 26e grootste cryptocurrency op market capitalisatie, het slachtoffer van een 51% attack. De Bitcoin Gold hackers konden dagen lang double-spenden en hebben op deze manier meer dan 18 miljoen dollar aan Bitcoin Gold gestolen. Onlangs werd ook het Bitcoin SV netwerk nog getroffen door een 51% attack in augustus 2021. 

51% Attack – Conclusie

Een 51% attack kan dus hypothetisch gezien voor komen wanneer een mining pool meer dan 51% van de totale hashing power van een cryptocurrency bezit. Dit kost enorm veel aan apparatuur en electriciteit, maar het is mogelijk. Wanneer een 51% attack succesvol is, kunnen de hackers cryptocurrencies double-spenden, wat betekent dat zij deze meerdere keren kunnen uitgeven. 

Handel Bitcoin en andere crypto op Naga – Hét Binance alternatief!

Ben jij het ook zo zat dat je bij Binance niet normaal van fiat naar crypto en andersom meer kan? Maak dan een trading account aan bij Naga Markets. Dit is een cryptocurrency exchange waar je met fiat gewoon crypto kunt kopen en er vervolgens direct mee kunt handelen. Naast crypto kopen, kun je op Naga ook aandelen kopen, grondstoffen verhandelen en forex traden. 

 

Naga is dus een goede oplossing voor hen die (met hefboom of zonder) willen handelen in cryptocurrencies en de winst hiervan ook normaal willen kunnen laten uitbetalen zonder omwegen. Eventueel kun je het handelen in Bitcoin op Naga en andere assets uitproberen met een gratis demo account om te kijken of dit handelsplatform voldoet aan je wensen. 

468x60

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com