Wat is een IPO? IPO Beursterm Uitleg

Een initial public offering of UPO is de eerste aandelen emissie die een bedrijf doet die beschikbaar is voor het grote publiek, jij en ik dus. Voordat een bedrijf dit doet valt het bedrijf onder de noemer: privé of privaat vermogen. Hierna is het bedrijf: Public. Privé wil zeggen dat er relatief weinig aandeelhouders in het bedrijf zijn, die voornamelijk bestaan uit vroege investeerders, oprichters en hun familie en vrienden. Public daarentegen, bestaat uit iedereen die toegang heeft tot de beurs en dus feitelijk iedereen die er niet vroeg bij was. Totdat een bedrijf aandelen aanbiedt aan het publiek door middel van een IPO, kan je er normaal gesproken niet in investeren. Omdat bedrijven hun aandelen en dus een deel van hun bedrijf voor het publiek beschikbaar stellen, word een een IPO in het Engels ook wel: ‘’going public’’ genoemd.

Een bedrijf wat draait op privé vermogen heeft voordelen ten opzichte van een bedrijf wat publiekelijk beschikbaar is ter investering. Enkel voorbeelden zijn dat een niet op de beurs genoteerd bedrijf niet zo veel financiële informatie hoeft vrij te geven ieder jaar of kwartaal. In Nederland kan iedereen een bedrijf oprichten door naar de Kamer van Koophandel te gaan. Toch zijn er ook grote privé bedrijven zoals bijvoorbeeld IKEA.

Beurs genoteerde bedrijven hebben duizenden aandelenhouders en staan onder streng financieel toezicht. De bedrijven moeten een board of directors aanstellen en ieder kwartaal duidelijke en vooral kloppende financiële informatie publiceren. In Nederland dienen bedrijven cijfers te presenteren aan de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. De bekendste financiële waakhond is de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Op een publieke beurs genoteerd te staan brengt veel prestige met zich mee voor een bedrijf. Immers staan alleen gezonde bedrijven met sterke fundamenten op een beurs genoteerd. Vandaag de dag zijn beurzen wel iets milder geworden en kunnen meer bedrijven de beurs op, onder minder strenge regelgevingen en versoepelde omstandigheden.

Waarom zou een bedrijf een IPO willen houden?

Dus, waarom zou een bedrijf nu beurs genoteerd willen worden? Omdat het genoteerd zijn op een beurs betekend dat er veel geld richting het bedrijf kan stromen waardoor het kan groeien en uitbreiden. Private ondernemingen hebben ook wel opties om aan kapitaal te komen, denk aan lenen, het vinden van additionele private investeerders of door een ander bedrijf op te kopen. Echter, van al deze mogelijkheden om aan kapitaal te komen is een IPO de beste manier om snel aan grote sommen geld te komen. Enkele grote IPO’s van de afgelopen jaren zijn onder andere Facebook, VISA en Alibaba.

Het beurs genoteerd zijn opent vele financiële deuren. Doordat de bedrijven nu constant commentaar van analisten en investeerders ondergaan krijgen zij van banken lagere rente percentages aangeboden. Dit wordt ook wel issue debt genoemd. Daar komt bij dat als er veel vraag is naar het bedrijf, het bedrijf een tweede ronde aandelen kan uitbrengen. Hierdoor zijn bedrijfsovernames makkelijk te regelen doordat aandelen onderdeel kunnen zijn van de deal.

Voor beleggers betekend het handelen op de publiek beschikbare beurs liquiditeit. Als je aandeelhouder bent van een privaat bedrijf, is het soms lastig je aandelen te verkopen. Op de beurs staan er genoeg kopers klaar om je aandelen, elk moment op te kopen. De beurs of aandelenmarkt wordt ook wel de secondaire markt genoemd, omdat beleggers aandelen van elkaar kopen en aan elkaar verkopen, in plaats van of aan het bedrijf in kwestie.

Voor-en nadelen van een IPO

Voordelen:

– Een grote groep beleggers om kapitaal bij op te halen.
– Relatief lage kosten om aan veel kapitaal te komen.
– Verhoging van een bedrijfs aanzien en publiek imago, wat verkopen van goederen kan stimuleren.
– Het makkelijker kunnen opkopen van andere bedrijven door aandelen in overname deals op te nemen.

Nadelen:

– Het bedrijf moet veel meer financiële informatie beschikbaar stellen voor het publiek.
– Aanzienlijke juridische, marketing-en boekhouding kosten.
– Risico dat het gewenste kapitaal niet wordt opgehaald doordat beleggers de IPO prijs niet accepteren.
– Verlies van controle of zeggenschap in het bedrijf doordat nieuwe aandelenhouders stemrecht genieten.
– Meer kans op juridische disputen met aandeelhouders en in het algemeen.

Een IPO is om nogmaals samen te vatten, wanneer een bedrijf voor het eerst aandelen verkoopt op de publiek toegankelijke markt of beurs. Als een bedrijf beleggers kan overtuigen aandelen te kopen in het bedrijf, kan het veel kapitaal ophalen. Vóór een IPO plaats vind kan een bedrijf alleen aandelen vrijgeven aan huidige aandeelhouders in het bedrijf. Wanneer je aandelen koopt van een bedrijf, geef je je geld niet aan het bedrijf maar aan de gene die je de aandelen verkocht heeft, de zogenaamde broker.

Wanneer een bedrijf aandelen verkoopt aan het publiek, kan het bedrijf en de eigenaren van het bedrijf nog steeds veel zeggenschap hebben over de beleidsvoering door middel van stemrecht, ondanks de komst van vele nieuwe aandeelhouders.

Wat weten andere beleggers wél wat jij niet weet?

Als het er altijd op lijkt dat je net te laat instapt, is dat omdat andere beleggers je te snel af zijn met het opnemen en verwerken van het laatste beursnieuws. Blijf andere beleggers voor door altijd het laatste nieuws als eerste te ontvangen in je email inbox, elke ochtend, nog voordat de beurs opengaat. Als je het zat bent om zo nu en dan verlieslijdende trades te plaatsen door deze reden, raad ik aan gratis lid te worden van de Onlinehandelen.com beleggers nieuwsbrief.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!