Wat is het verschil tussen een cryptocurrency zoals Bitcoin en fiatgeld?

Cryptocurrencies delen veel overeenkomsten met conventioneel fiatgeld, maar bieden ook enkele interessante voordelen.

– Beide kunnen worden gebruikt voor betalingen en als waardeopslag
– Beiden vertrouwen op een wijdverbreid consumentenvertrouwen om als ruilmiddel te kunnen functioneren
– Fiatgeld wordt uitgegeven en gecontroleerd door (centrale) banken en overheden
– Bitcoin wordt geproduceerd en gedistribueerd via een proces dat mining wordt genoemd en wordt niet gecontroleerd door een gecentraliseerde autoriteit
– Bitcoin kan worden vertrouwd omdat het fraudebestendig is en niet twee keer kan worden uitgegeven
– Een Bitcoin-transactie kan niet worden teruggedraaid, geannuleerd of teruggeboekt.

In deze les leer je het verschil tussen cryptocurrencies en fiatgeld.

Cryptocurrencies en conventionele valuta’s hebben twee essentiële kenmerken: ze maken wrijvingsloze betalingen tussen twee partijen mogelijk en fungeren als een opslag van waarde.

Terwijl het vertrouwen in fiat-valuta’s wordt verzekerd door de geldhoeveelheid die wordt uitgegeven door een centrale autoriteit, is het vertrouwen in cryptocurrencies gebaseerd op de onderliggende technologie – blockchain-technologie.

Wanneer u iets koopt met fiatvaluta, moet u vertrouwen op een betrouwbare autoriteit zoals de Europese Centrale Bank (ECB) of een overheidsinstelling om als tussenpersoon te dienen die instaat voor de waarde van de valuta.

Hoe dan ook, koper en verkoper vertrouwen erop dat de valuta na een transactie nog steeds zijn waarde behoudt.

Wat is fiatgeld?

Grondstofgeld krijgt zijn waarde uit zijn eigen waarde, zoals bij edelmetalen (bijv. Goud en zilver), zout of zelfs schelpen. Fiatgeld heeft waarde toegekend omdat een regering het wettig betaalmiddel verklaart – het heeft geen intrinsieke waarde.

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn digitale activa die een ruilmiddel zijn tussen twee partijen. Ze maken directe transacties tussen individuen mogelijk zonder tussenkomst van een tussenpersoon, zoals een bank. Hoewel fiatgeld onderhevig is aan inflatie en centrale banken op elk moment meer kunnen printen, heeft de toonaangevende cryptocurrency Bitcoin een vaste voorraad van 21.000.000 eenheden, waardoor het zelfs schaarser is dan goud.

Zijn cryptocurrencies en fiatgeld hetzelfde?

Ja en nee.

Cryptocurrencies zijn geld in zoverre ze uitwisselingen tussen twee partijen mogelijk maken en als een opslag van waarde fungeren. Ze bieden echter ook functies die het traditionele geldsysteem momenteel niet kan bieden: cryptocurrencies kunnen door iedereen, overal, op elk moment over de hele wereld worden uitgegeven en ontvangen, zonder dat er een bank of een overheid nodig is. Dit is het meest revolutionaire aspect van cryptocurrencies.

Bovendien is fiatgeld in feite gelijk aan schuld. Wanneer een centrale bank bankbiljetten uitgeeft, geeft zij u, de consument, tegelijkertijd een percentage van de staatsschuld uit. Hoe is dit het geval, zou je logischerwijs kunnen vragen? Bedenk hoe bijvoorbeeld de EU en de Verenigde Staten geld creëren.

Fiatgeld heeft waarde toegekend omdat een regering het wettig betaalmiddel verklaart – het heeft geen intrinsieke waarde.

Het meeste geld dat een overheid creëert, is wanneer er leningen worden afgesloten. Banken creëren geld als mensen geld lenen. Neem het geval van de Amerikaanse dollar: als er geen leningen zouden worden afgesloten, zouden er waarschijnlijk ook geen dollars in omloop zijn. Met andere woorden, zonder dat consumenten schulden zouden aangaan bij banken, zou de Amerikaanse dollar er niet in de wereld zijn.

Hoewel fiatgeld een groot deel van zijn waarde uit schulden lijkt te halen, is dit bij Bitcoin niet het geval. Bitcoin heeft intrinsieke waarde buiten het vertrouwen van zijn gemeenschap. Bitcoin leunt niet op een systeem van schulden, de waarde ervan komt neer op hoe effectief het is als ruilmiddel.

Cryptocurrencies kunnen door iedereen, overal en op elk moment worden uitgegeven en ontvangen zonder tussenkomst van een bank of een overheid. Dit is wat ze zo revolutionair maakt.

Bitcoin heeft een nieuwe vorm van vertrouwen gecreëerd voor ons toekomstige wereldwijde monetaire systeem. Het systeem achter Bitcoin is volledig transparant en gebaseerd op wiskunde en de daadwerkelijke consensus van de dagelijkse gebruiker. Met dit alles in gedachten, wat is een betere optie voor onze toekomst? Bitcoin of fiat?

Mis de hype trein niet en koop vandaag nog Bitcoin en andere cryptocurrency

Broker Bonus Review Bezoek website
's werelds #1 Bitcoin en altcoin trading exchange Review Bezoek
Leren beleggen met €100,000 demo rekening Review Bezoek
Binnen 15 minuten Bitcoin op je account na betaling met iDEAL Review Bezoek
Leren beleggen met €2500 demo rekening Review Bezoek
Geen actieve bonus Review Bezoek

Weet je niet zeker of bitcoin trading iets voor jou is? Oefen dan eerst met een gratis demo account en leer bitcoin kopen en verkopen.

Leer Bitcoin kopen en verkopen met een 2500 Euro demo rekening

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170