Wat zijn fractional shares of fractionele aandelen?

Alles minder dan één heel aandeel wordt een fractional share of fractioneel aandeel genoemd. Fractional shares zijn doorgaans het resultaat van aandelensplitsingen, dividend reinvestment plans (DRIP’s) of bedrijfsfusies.

Normaal gesproken zijn fractional shares niet te verhandelen op de beurs. Hoewel fractional shares wel waarde hebben, zijn ze lastig te verkopen.

Hoe ontstaan fractional shares?

Fractional shares ontstaan door aandelensplitsingen, dividend reinvestment plans en bedrijfsfusies.

Dividend reinvestment plans

Dividend reinvestment plans (DRIP’s) zijn de voornaamste oorzaak van het ontstaan van fractional shares. Een dividend reinvestment plan is een plan waarbij een bedrijf of broker beleggers in staat stelt hun dividendbetalingen te herinvesteren in meer dezelfde aandelen.

Dit ”druppelt” of dript in het Engels en leidt tot de aankoop van gedeeltelijke aandelen. Het herbeleggen van vermogenswinstuitkeringen of gebruikmaken van dollar-cost averaging programma’s kan ook leiden tot het onstaan van en de (ongewenste) aankoop van fractionele aandelen.

Aandelensplitsingen

Wanneer er een aandelensplitsing plaatsvindt, ontstaat er niet altijd een even aantal aandelen. Een 3-voor-2 aandelensplitsing zou drie aandelen opleveren voor elke twee aandelen die een belegger bezit. Hierdoor krijgt een belegger met een oneven aantal aandelen na de splitsing een fractioneel aandeel. Drie aandelen worden 4½, vijf worden 7½, enzovoort.

Fusies en overnames

Fusies en overnames kunnen ook fractionele aandelen creëren, aangezien bedrijven nieuwe gewone aandelen combineren met een vooraf bepaalde verhouding. Deze verhouding resulteert vaak in fractionele aandelen voor aandeelhouders.

Sommige beursvennootschappen zullen opzettelijk hele aandelen splitsen, zodat ze fractionele aandelen aan klanten kunnen verkopen. Deze verdeling van aandelen is meestal het geval bij dure aandelen zoals Tesla (TSLA) of Alphabet, het moederbedrijf van Google (GOOGL). Fractionele aandelen kunnen vaak de enige manier zijn waarop individuele beleggers aandelen kunnen kopen
van dergelijke bedrijven.

Een jonge belegger met beperkte middelen kan bijvoorbeeld zijn zinnen hebben gezet op het kopen van Tesla aandelen. Met slechts een startkapitaal van €500 om te investeren, heeft deze niet genoeg om een ​​volledig aandeel Tesla te kopen, dus misschien vindt deze belegger een broker die een fractioneel aandeel wilt verkopen.

Fractionele aandelen verhandelen

De enige manier om fractionele aandelen te kopen en verkopen is via een grote broker, die ze kan samenvoegen met andere fractionele aandelen totdat een heel aandeel is bereikt. Als er op de markt geen grote vraag is naar de verkopende aandelen, kan het langer duren dan gehoopt om de fractionele aandelen te verkopen.

Niet iedereen wil fractionele aandelen vasthouden, vooral als ze er om onbedoelde redenen, zoals aandelensplitsingen, onstaan zijn. Een belegger kan 225 aandelen XYZ-aandelen hebben, geprijsd op $12 per aandeel. Na een 3-voor-2 aandelensplitsing zouden deze eindigen met 337½ aandelen met een prijs van $8 per aandeel.

Als er veel vraag is naar XYZ-aandelen op de markt, is de kans groter dat de belegger een broker vindt die bereid is het fractionele aandeel te over te nemen. Anderzijds kan de belegger een broker proberen te vinden die bereid is nog een half aandeel te verkopen om het totale aantal aandelen op 338 te brengen.

Waar kun je fractional shares verhandelen?

Bij onderstaande brokers kun je fractional shares verhandelen:

Broker Bonus Review Bezoek website
Onbeperkt day trading oefenen met €100,000 demo rekening Review Bezoek
Leren beleggen met 100k demo rekening Review Bezoek
Leren traden met ongelimiteerd demo account Review Bezoek
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com