Wijzer nu goud te bezitten dan obligaties

Veilige en conservatieve beleggers bleven de goudprijs steunen vanochtend en Aziatische beleggers namen hun winsten van gisteren en cashten vanochtend in. Goud daalde een kleine $2.70 vanochtend en werd verhandeld rond 1255.30. Zilver daalde 136 punten naar 15.84 en platinum daalde $3.70 naar 987.75. Edelmetalen bleven rond hun hoogste punten van 2016 verhandelen. In dezelfde periode verhandelden industriële en basis metalen moeilijker en met name koper zat in de problemen vanochtend.

Echter, de dollar had een kleine korte termijn impact op grondstofprijzen. Een zwakkere dollar maakt grondstoffen als koper goedkopere in andere valuta. Ook moedigt een zwakkere dollar grondstoffen importeurs aan meer te bestellen maar het versterkt niet de vraag van de eindgebruiker. Amerikanen rennen niet gelijk naar de makelaar om een nieuw huis te kopen en schaffen ook niet direct elektronische huishoudelijke apparaten aan wanneer de dollar daalt in waarde.

In China zei het National Bureau of Statistics dat het land’s producenten prijs index, een meting van prijzen bij fabriekspoorten, daalde met 4.3% in maart vergeleken met een jaar geleden en daalde maandelijks met 0.6% van 4.9% afgelopen februari. Deze daling was minder dan de meeste markt participanten hadden verwacht. Chinese inflatie data bleek ook stabiel in plaats van afnemend.

Vooruitkijkend, lijkt het beeld rondom koper prijzen gemixt. Sommige analisten verwachten dat koper boven de $5,000 per ton zal uitkomen tegen het einde van dit jaar door nauwere markt condities. In Londen werden gisteren koper futures verkocht tegen $4,640 per ton.

Goud handelaren zijn onzeker over wat te verwachten van goud en andere veilige activa in het huidige economische klimaat. Zeker met het oog op de Amerikaanse Federal Reserve die dit jaar rente percentage wijzigingen wilt gaan toepassen en het feit dat we niet weten wanneer.

Goud deed het verassend goed maandag met een stijging tot boven de $1250 per ons, het hoogste punt in bijna drie weken. Ook steeg de prijs van goud in Euro en Dollar termen, wat sterke onderliggende vraag weerspiegeld.

Alhoewel wereldwijde risico factoren lichtelijk afnamen door beter dan verwachte Chinese inflatie data, deed goud het toch goed en bewoog het edelmetaal hoger dan andere grondstoffen en volgde het prijs trends als die van Brent olie.

Met een tekort aan economische data vandaag, wordt de dollar trend de belangrijkste factor op goudprijzen.

De dollar deed het wat slechter vanmorgen en EUR/USD eindigde boven 1.1400. USD/JPY bleef rond 108.00 en hielp goud vaker behandeld te worden.

In het huidige wereldwijde economische klimaat, is de kleiner wordende beloning soevereine schulden te behouden een van de voornaamste redenen dat edelmetalen sterker worden in waarde en vaker verhandeld. Een van de vaakst gehoorde kritieken op goud is dat het geen dividend oplevert. Maar vergeleken met G7 obligaties is de opbrengst in ieder geval niet negatief. Dus goud en zilver lijken wijzere beleggingen dan obligaties om vast te houden en dus ook in conservatievere beleggingsportefeuilles.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!