Zal USD/JPY 104 aanraken?

Afgelopen maandag was het independence day in de Verenigde Staten maar beleggers hielden hun ogen gericht op de dollar. Reden hiervan waren een FOMC bijeenkomst en juni non-farm payrolls. Zelfs als er een sterke rebound zou plaatsvinden, is de Federal Reserve niet in de positie haar rente percentages te wijzigen dit jaar. Fed fund futures worden op het moment aangeboden met slechts een 9% kans op een rente percentage stijging in 2016 en minder dan 50% kans op verlaging in 2017. Wel kan er veel veranderen tussen nu en het einde van volgend jaar, daarom geloof ik zelf in een verandering in de tweede helft van 2017 maar de komende 12 maanden, zullen rent percentages waarschijnlijk onveranderd blijven, wat positief zal zijn voor Amerikaanse aandelen en algemeen risico appetite. Met dit in het achterhoofd, zal sterkere banengroei de relatieve kracht van de Amerikaanse economie vergeleken met de Europese economie benadrukken, wat de dollar zal helpen te stijgen.

We hebben de afgelopen week veel over de Britse Pond gepraat maar andere valuta verdienen ook wat aandacht. Sinds de agressieve daling afgelopen vrijdag, is USD/JPY geconsolideerd binnen een nauwe 190-pip of punten range. Herstel van het valutapaar werd voornamelijk gedreven door verbetering in risico appetite maar beleggers beginnen bezorgd te raken dat de Bank of Japan wellicht binnenkort zal toeslaan. Volgens het Japanse ministerie van financiën, was er geen wisselkoers interventie na Brexit en de 200-puntige rally die twee minuten aanhield de avond na Brexit was geen gevolg van officiële actie. Daarentegen is het nu overduidelijk dat deze snelle ommekeer veroorzaakt werd door automatische buy orders onder 100 en short covering of profit taking rond dat key level. De markt denkt overduidelijk dat 100 USD/JPY de grensstreep in het zand is voor de Bank of japan maar zelfs op 102 zien we bezorgde beleidsmakers omtrent wisselkoers volatiliteit.

De sterke Yen is een groot probleem voor Japan. Aangezien Japan een van export afhankelijk land is, heeft het veel baat bij een zwakke valuta om lange-termijn economische stabiliteit in stand te houden. De 7% appreciatie van de Yen versus de Amerikaanse dollar deze maand en de 14% stijging dit jaar op datum begint een serieus probleem te worden. Dat China met man en macht probeert haar valuta te devalueren helpt ook niet echt mee. Jaar op datum is de Yen meer dan 20% gestegen ten op zichtte van de Yuan. China en de Verenigde Staten zijn immers Japan’s meest belangrijke handelspartners maar China importeert veel meer naar Japan vergeleken met de Verenigde Staten, wat betekend dat Chinese vraag aanzienlijk zou kunnen dalen. Belangrijker op het moment voor Japan en China zijn grote concurrenten die vechten om buitenlandse directe investeringen in de technologische en automotive industrie. Een sterkere Yen versus Yuan maakt Japanse producten minder aantrekkelijk en hier is Japan natuurlijk niet blij mee.

De devaluatie van de Chinese Yuan zet druk op de Japanners om hetzelfde te doen maar in Japan schijnt valuta interventie nog lang niet altijd te werken voor de centrale bank. De PBoC (Public Bank of China) is een ander verhaal gezien het de CNY in haar nieuwe range kan houden, echter is een vrij te verhandelen valuta als de Yen vaak snel terug gedreven naar pre-interventie levels. Dus wat kan de Bank of Japan nu doen? Rente percentages verlagen en/of nog een rondje quantitive easing toepassen. Japan vecht al twee decennia met lage inflatie en met een nu stijgende Yen, zou deflatie op kunnen treden. Recente economische publicaties kwamen zeer zwak uit de bus, een negatieve handelsbalans in mei, detailhandel groei op zijn laagst in 15 maanden jaar op jaar, en een 2,3% daling in industriële productie.

De volgende Bank of Japan bijeenkomst staat eind juli op de agenda maar als gepubliceerde data zo slecht blijft en de Yen blijft stijgen, is de kans op een eerdere spoedbijeenkomst hoog. De Bank of Japan zou kunnen denken: waarom wachten als we weten dat stimulus nodig is en een onverwachte beweging een langer durende impact op de markt kan hebben? Als de Japanse overheid echt iets zou willen veranderen, zouden zij belastingverlagingen moeten toepassen en dus de bevolking meer doen spenderen (fiscale stimulus) in combinatie met monetary easing. Dit zal waarschijnlijk niet gebeuren na de Upper House verkiezingen op 10 juli omdat negatieve rente percentages extreem onpopulair in Japan zijn en een verlaging van rente percentages vlak voor de verkiezingen het resultaat zou kunnen beïnvloeden. Waarschijnlijk blijft de LDP de leidende partij, grotendeels te danken aan Abe’s besluit de sales tax verhoging uit te stellen. Mijn mening is en blijft dan ook dat USD/JPY 104 zou kunnen aanraken en waarschijnlijk zelfs 105 in de komende weken gezien de kans op een easing van de Bank of Japan toeneemt.

Data evaluatie waarop deze voorspelling is gebaseerd:

– Handelsbalans -60.5 miljard versus -57.5 miljard voorheen.
– US Q1 GDP herzien naar 1.1% versus 1.0% voorheen.
– Consumenten vertrouwen 98 versus 92.4 voorheen.
– Persoonlijke inkomen 0.2% versus 0.5% voorheen.
– Persoonlijke uitgaven 0.4% versus 1.1% voorheen
– Lopende huizen verkopen -3.7% versus 3.9% voorheen.
– Nieuw gemelde werklozen 268k versus 258k voorheen.
– Chicago PMI 56.8 versus 49.3 voorheen.
– ISM Manufacturing 53.2 versus 51.3 voorheen.

Data voorspellingen:

– Duurzame goederen en fabrieksorders – belangrijke graadmeters van industriële activiteit maar deze kunnen volatiel zijn en moeilijk te voorspellen.
– FOMC bijeenkomst – gezien Yellen’s agressieve commentaren vorige maand, blijft de Fed waarschijnlijk op haar hoeden.
– Non-Farm Payrolls – sterke rebound veracht gezien de enorme daling in mei.

Belangrijkste punten op de USD/JPY grafiek:

– Support/steun 100.00
– Resistance/weerstand 104.00 – 105.00

Verder lezen…

Bezoek eens de educatie afdeling met meer dan 50 artikelen over verschillende beursgerelateerde onderwerpen. Vergeet niet mijn 60 tips om succesvoller aandelen te handelen te lezen en mijn lijst 30 beste aandelen voor 2016 te bekijken. Als laatste kan je een of meerdere reviews lezen van online brokers of zelf een broker review achterlaten.

Dit soort artikelen voortaan direct per mail ontvangen?

Laat dan je emailadres achter zodat ik de artikelen voortaan direct naar je mail kan sturen (maximaal 2-3 emails per dag), geen partnermails of spam, afmelden kan altijd.

+500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com