Olieprijzen dalen doordat Iran de hoop op stillegging productie verliest

Verkopers waren gisteren de baas op de beurs gezien alle grondstof klassen onder druk stonden. Volume en volatiliteit waren beiden onder gemiddeld dus lees je zelf niet te veel in beweging gezien de grootste spelers deze week waarschijnlijk langs de zijlijn zullen staan met aankondigen van de Bank of Japan en de Federal Reserve woensdag en donderdag in het vooruitzicht.

Op maandag daalden ruwe olie futures ongeveer 4% nadat Irak haar hoop op een georganiseerde productie stillegging tussen OPEC en non-OPEC producenten liet varen. De gehele markt raakte in een bearish sentiment, investeerders die vorige week gekocht hebben aanmoedigend winst te maken op het nieuws.

In het weekend verkondigde Iran’s olie president Bijan Zanganeh een productie stillegging te bespreken wanneer productie 4 miljoen vaten per dag zou bereiken.

April Comex Gold futures stegen iets in waarde en sloten bijna gelijk. Kopers kwamen de trend bewaken die vorige week was ingezet na het bereiken van de technische ommekeer punten op de dagelijkse en wekelijkse grafieken.

Er werd slechts mild gehandeld aangezien beleggers de markt benaderden met de 2 daagse FOMC bijeenkomst van deze week in het vooruitzicht. Een slecht uitpakkende FED publicatie zal rente percentages in de Verenigde Staten doen stijgen en de dollar helpen ondermijnen terwijl het druk zal zetten op de dollars overheerste goud markt. Een milde uitkomst zal daarentegen gunstig zijn voor de goudprijs.

Volgens recent uitgebrachte data door de Commodity Futures Trading Commission versterkten hedge funds en money managers hun bull-achtige posities op COMEX goud tot het hoogste punt in 13 maanden gedurende week 11 (14 tot 18 maart). Dit was de achtste stijging in netto long posities in de afgelopen negen weken, suggererende dat beleggers goud nog steeds zien als veilige belegging.

Beleggers zullen donderdag ook de Bank of Japan bijeenkomst willen volgen. De BOJ meeting zal beslissen of het deze week zal proberen $90 miljard in korte-termijns fondsen niet te taxeren met Japan’s net nieuw ingevoerde negatieve rente percentage.

De valutamarkten waren relatief rustig gisteren op kleine verliezen op EUR/USD en GBP/USD na doordat beleggers voorbereidden op de FED bijeenkomst morgen. Euro handelaars hadden weinig aan de resultaten van de Duitse politieke verkiezingen afgelopen weekend, waar Angela Merkel en haar conservatieve CDU partij een daling in de peilingen voor de kiezen kreeg. Prijzen bleven consolideren door reacties op het agressieve stimuleringspakket van de Europese Centrale Bank aangekondigd vorige week.

Er zijn gisteren geen grote economische rapporten uitgebracht maar morgen zullen beleggers de kans hebben te reageren op detail handel cijfers vanuit de VS. Core detail handel verkopen worden verwacht 0.2% te zijn gedaald. Detail handel verkopen worden verwacht met 0.1% te zijn gedaald.

plus500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!