Saudi Arabië shockeert olie markten

De kroonprins van Saudi Arabië shockeerde de oliemarkten door aan te geven dat de economie in zijn land zich niet meer op olie maar op vermogensbeheer gaat focussen. Nieuws dat de productie stillegging deal niet door zal gaan door een verandering in houding en strategische doeleinden deden olieprijzen dalen aan het einde van de week. Olieprijzen zullen ook onder druk blijven staan door de strakke correlatie tussen olie en de aandelenmarkt. West Texas Intermediate ruwe olie daalde 1.66 of 4% naar $36.88 vrijdag nadat Mohammed bin Salman in een mede interview zei dat het land haar productie zal stilleggen als andere grote olieproducenten dit ook zouden doen. Brent olie daalde 1.69 vrijdag naar 38.64.

‘’Als alle landen akkoord gaan productie stil te leggen, zijn we daar klaar voor,’’ aldus bin Salman in het interview gepubliceerd op vrijdag. ‘’Als iemand besluit zijn productie te verhogen, dan zullen we deze kans niet negeren.’’

Olieprijzen daalden enorm na het interview, West Texas Intermediate futures daalden tot onder $37 per vat, waardoor eerdere winsten dit jaar werden weggevaagd.

Saidi Arabie had Rusland niet op de hoogte gebracht van het feit dat zij helemaal geen olie productie stillegging overwegen als buurland Iran niet hetzelfde doet, zei Russische Minister van Energie Alexander Novak tegen verslaggevers in St. Petersburg afgelopen vrijdag. ”Het is te vroeg om een productie stillegging met Iran te bespreken binnen een grotere OPEC-Rusland deal,” aldus de minister.

”Er zijn aanwijzingen dat Saudi Arabië misschien een uitzondering maakt voor Iran,” zei Head of Commodity Markets Strategy bij BNP Paribas SA.

Iran verwacht haar olie output met 4 miljoen vaten te verhogen, Iran wil de olie output even hoog als in 2008 hebben, voordat het gaat overleggen met andere leveranciers andere methoden te vinden om de oliemarkt te herstellen. Zei Minister van olie Bijan Namdar Zanganeh, volgens een rapport uitgebracht door de Iranian Students News Agency op 14 maart. Vorige maand zei hij nog dat het voorstel voor Iran om langzaam de olie productie op te voeren ‘’onzin’’ was.

Iran’s olieproductie steeg met 100,000 vaten per dag (barrels per day of BPD) in maart, wat nog een teken is van het lands positieve performance nadat het jarenlange sancties heeft verwijderd. Iran’s Vice President Es’haq Jahangir zei laat maart dat Iran’s olie export tot een niveau van 2.2 miljoen vaten per dag is gestegen binnen 2 maanden na de verwijdering van de sancties op het land.

Jahangir zei dat olie productie capaciteit van Iran nog omhoog kan met 900,000 vaten per dag. Iran heeft voorstellen van andere olie producerende landen om productie stil te leggen om prijzen positief te beïnvloeden afgewezen.

Minister van olie Bijan Namdar Zanganeh onderstreepte dat de Islamitische Republiek door zal gaan met haar plan olie productie niveau op te schroeven, wat eerst jarenlang verboden was als gevolg van sancties, om haar verloren marktaandeel terug te veroveren.

Bijna 8 decennia nadat voor het eerst olie werd ontdekt in Saudi Arabië, probeert Koning Salman’s 30-jaar oude zoon het grootste olie producerende land voor te bereiden op een nieuw tijdperk. Als zijn strategie vorm aan zal nemen, zullen de conservatieve inwoners van Iran een hoop gratis overheidssteun mislopen.

De verkoop van Aramco of Saudi Arabian Oil Co., staat op de planning voor 2018 of zelfs een jaar eerder, volgens de prins. Het fonds zal dan een grote rol spelen in de economie, investerend in thuisland en buitenland. Het fonds zal genoeg geld bevatten om Apple inc., Google’s moederbedrijf Alphabet Inc., Microsoft Corp. en Berkshire hathaway Inc., de vier grootste bedrijven wereldwijd op te kopen.

Meer artikelen als deze direct in uw emailinbox ontvangen? Word dan lid van Onlinehandelen.com en vul uw mailadres hieronder in.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!