Terrorisme en hogere dollar wegen op tegen olieprijzen

Deze week zal er veel geopolitieke onrust ontstaan rondom olieprijzen. Terrorisme in Brussel blijft in de kranten staan en in het achterhoofd van beleggers hangen. Olieprijzen daalden sinds de aanslagen op Brussel afgelopen dinsdag ochtend en beleggers verplaatsten hun geld richting zogenaamde safe-haven activa als goud en staatsobligaties.

Het begon met twee explosies in Brussels vliegveld Zaventem gevolgd door een derde explosie in een metro station dichtbij de EU regeringsgebouwen. Het vliegveld en het metronetwerk werden gesloten zodat reddingswerkzaamheden plaats konden vinden.

Ook de sterkere Amerikaanse dollar zorgde ervoor dat olieprijzen ruim onder de $40 bleven. WTI ging vanochtend tegen 39.59 over de toonbank en Brent tegen 40.44. De meeste beurzen waren dicht op Goede Vrijdag en zullen vandaag ook gesloten. Beurzen die in ieder geval gesloten zijn: Australië, Nieuw Zeeland, Verenigd Koninkrijk.

Men vreest dat olieprijzen verder zullen dalen als er geen tijdige maatregelen worden genomen. De afgelopen twee jaar dalen olieprijzen en we hebben de impact hiervan op de wereldwijde economie inmiddels ervaren.

We dachten dat de nachtmerrie bijna voorbij was, dat dit nog een maand zo zou duren, we hebben de olieprijzen immers zien omkeren. Echter, hebben we deze week gezien dat het makkelijker is om in waarde te dalen dan om hoger te klimmen.

De daling in olieprijzen deze week is de eerste wekelijkse daling sinds mid-februari. De daling wordt geassocieerd met een stijging in Amerikaanse olie voorraden. We moeten erop hopen dat tijdens de bijeenkomst van olieproducenten in Qatar in april een productie stillegging als uitkomst zal hebben.

De olieproducenten voelden de impact van lagere ruwe olieprijzen het hardst de afgelopen twee jaar. Om deze reden wordt van hen verwacht dat zij samenkomen en akkoord gaan met wat er moet gebeuren om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.

Sommige non-OPEC leden hebben toegestemd met het idee de productievoorraden terug te draaien. Kuwait, een klein OPEC land aan de kust van de Perzische Golf, tussen Irak en Saudi Arabië, bezit de zes grootste bewezen oliereserves. Het land biedt, net als haar buurland, luxe voordelen aan haar inwoners aan als gratis educatie en gezondheidszorg evenals gesubsidieerde brandstoffen en voedsel. Echter vraagt de overheid van Kuwait zich af of het deze voordelen kan blijven geven aan haar inwoners gezien de huidige markt. Een economische ‘’zelfmoord’’ zal het gevolg zijn als er geen actie wordt ondernomen.

‘’We kunnen niet liegen tegen de bevolking, we kunnen hier niet komen en zeggen dat we onze broekzakken zullen beschermen en dat inwoners niet beïnvloed zullen worden,’’ aldus Marzouq al-Ghanim, Parlementaire spreker uit Kuwait. ‘’Iedereens broekzakken zullen worden beïnvloed, dat is nou eenmaal de realiteit.’’

De overheid heeft al geprobeerd een aantal subsidies te schrappen vorig jaar, waarop hevig kritiek volgde vanuit het land, waardoor de subsidies uiteindelijk niet geschrapt werden.

Olie futures daalden 3.7% afgelopen donderdag. Olievoorraden stegen meer dan drie maal dan geprojecteerd en importgetallen waren op zijn hoogst sinds juni 2013 vorige week. Olie daalde ook als gevolg van het commentaar van de Federal Reserve over het eerder implementeren van rentepercentage wijzigingen waardoor de dollar sterker werd. Beleggers bewogen zich van grondstoffen markten naar valutamarkten als gevolg.

Olie daalde naar haar 12-jaarlijkse laagste punt vorige maand voordat de grondstof een ommekeer maakte gebaseerd op speculatie dat Amerikaanse productie gedaald was en Saudi Arabië en Rusland een productie stillegging voorstelden. Irak en de Verenigde Arabische Emiraten kondigden beiden aan aanwezig te zijn op de bijeenkomst in Doha volgende maand.

Begin nu met beleggen in olie en ontvang $50 gratis startkapitaal!

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!