Het belang van rente percentages

Rente percentages zijn een van de voornaamste redenen waarom beleggers op de economische kalender kijken. Dit komt omdat het een feit is dat alle andere economische publicaties er enkel zijn voor beleggers om een idee te vormen hoe dit rente percentages zal beïnvloeden. In andere woorden, wanneer er nieuws wordt gepubliceerd tussen twee rente percentage beslissingen, proberen alle marktparticipanten zo snel mogelijk een idee te vormen over wat centrale bankiers zullen gaan doen wanneer zij weer een bijeenkomst hebben en rente percentage beslissingen moeten nemen.

Hierdoor, zijn belangrijke publicaties als het CPI (Consumenten Prijs Index) vitaal om te participeren op rente percentages.

Als een economische publicatie gezien wordt als mogelijk effect hebbende op rente percentage wijzigingen van een centrale bank de volgende keer dat deze bijeenkomt, dan zal de valuta gekocht worden. In het geval van forex of CFD handel zal men een valuta kopen, in het geval van binaire opties zal men een call optie kopen.

Het omgekeerde geldt ook, als gepubliceerde economische data gedurende de maand de indruk geeft dat de centrale bank, de volgende keer dat deze bijeenkomt, rente percentages zal verlagen, dan zullen mensen deze valuta verkopen en zullen beleggers dus short gaan en binaire optie handelaren zullen put opties kopen.

Rente percentages als monetair beleid doelstelling

Rente percentages zijn tools waarmee centrale banken inflatie tegen gaan: als inflatie druk omhoog gaat, dan verhogen centrale banken rente percentages, als de inflatie druk omlaag gaat, dan verlagen centrale banken hun rente percentages. Het verschil in rente percentages tussen twee verschillende valuta noemen we het rente percentage differentieel.

Het rente percentage differentieel zorgt ervoor dat valutaparen bewegen in de zin dat een valuta met een hoger rente percentage altijd aantrekkelijker zal zijn voor beleggers en binaire optie handelaren en daarvoor zullen we ons moeten adapteren en kopen of verkopen naar gelang dit rente percentage differentieel.

Aan de juiste kant van de markt blijven – Voorbeeld

Wanneer het aankomt op rente percentages, is er geen specifieke tijdframe om een vernauwende of verbredende cyclus te spotten. Om een voorbeeld te geven hoe moeilijk het is om aan de juiste kant van de markt te blijven, denk aan China. De Chinese centrale bank komt bijeen in het weekend wanneer zij reageren op rente percentage veranderingen, de markten worden pas de maandag daarna beïnvloed, wanneer de markten weer open gaan. Dit is belangrijk, omdat zelfs als de Chinese valuta niet kan worden verhandeld, worden aandelen wereldwijd beïnvloed door wat er gebeurd in China. De Australische economy is heel erg afhankelijk van wat er in China gebeurd aangezien meer dan 30% van alle export van het land naar China gaan. Hierdoor is het succesvol handelen in AUD/USD best lastig.

Reacties op rente percentage wijzigingen

De klassieke reactie op elke rente percentage verhoging of verlaging is dat men kijkt of men een valuta kan kopen gebaseerd op de stijging of er een valuta verkopen in het geval van een daling. In het geval van binaire opties zijn in het eerste geval call opties aantrekkelijk en in het tweede geval put opties.

Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden wanneer het gaat om rente percentages is het feit dat centrale banken proberen mogelijke veranderingen te communiceren voordat de daadwerkelijke rente percentage gewijzigd word en dit maakt uiteindelijk het evenement een non-evenement.

Het is vele malen constructiever om te kijken naar de persconferentie, als deze gehouden wordt, die volgt na een rente percentage beslissing, in plaats van te kijken naar hoe de markt reageert op moment van aankondiging.

Forward Guidance en centrale bank communicatie

Dit sturen van de markt heet Forward Guidance en centrale banken proberen deze zo goed mogelijk te communiceren om zo hun doel te volbrengen: prijs stabiliteit. Persconferenties zijn heel belangrijk aangezien rente percentage verhogingen of verlaging kunnen worden afgewimpeld in de persconferentie die erop volgt.

Ter voorbeeld, stel je voor dat de ECB (European Central Bank) bijeenkomt en aankondigt dat zij rente percentages gaan verhogen. Wanneer zoiets gebeurd, is de normaalste reactie van marktparticipanten om de Euro als valuta te kopen aangezien dit een bullish statement is. Echter, kan de hele zaak veranderen wanneer tijdens de persconferentie de president van de ECB spreekt en zegt dat de wijziging slechts van tijdelijke aard is. Op dat exacte moment zal de markt Euro gaan verkopen of shorten in plaats van kopen, ondanks de rente percentage wijziging.

Deze minuten bieden marktparticipanten details rondom wat leden van een centrale bank hebben besproken op de voorgaande bijeenkomst en dit is heel belangrijk aangezien het marktparticipanten verteld hoe de bank er tegen aan kijkt, of ze bearish of bullish reageren.

Lees ook in deze educatieve serie:

Centrale banken en monetair beleid

Inflatie CPI (Consumenten Prijs Index)

Dit soort artikelen voortaan direct ontvangen?

Om dit soort artikelen voortaan direct in je mailbox te ontvangen, dien je je email achter te laten in het venster hieronder.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!