Dividend is een uitbetaling van winst verdeeld over de verschillende aandeelhouders. Bedrijven betalen dividend uit om zo meer investeerders aan te trekken. Des te langer iemand aandelen bezit, hoe meer dividend hij of zij per aandeel betaald krijgt. Het is logisch dat hoe meer aandelen iemand in een bedrijf bezit, hoe meer hij/zij dividend uitbetaald krijgt. Soms worden er geen dividenden uitgekeerd in een bepaald jaar; daar is altijd een reden voor. Tegenvallende resultaten of een grote investering voor in de toekomst zijn 2 mogelijke redenen.

Dividend kan worden uitbetaald in de vorm van extra aandelen (stockdividend) of gewoon in geld (cashdividend). In een aandeelhoudersvergadering komt de hoogte van het dividend tot stand. Het bestuur bepaald in eerste instantie de hoogte , waarna deze door de aandeelhoudersvergadering wordt gekeurd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen prioriteitsaandelen en preferente aandelen. Er kunnen voor beide vormen verschillende dividendpercentages gelden.

Waarom keren bedrijven dividend uit?
Als aandeelhouder bent u mede-eigenaar van het bedrijf of de bedrijven waarin u aandelen heeft gekocht. Dit eigendom word een aantal keren per jaar beloond met dividend; een bepaald bedrag per aandeel. Voor bedrijven is het belangrijk dit regelmatig te doen, anders trekken zij geen nieuwe investeerders aan.

Keert een bedrijf geen dividend uit?
Dan betaald het niet de aandelen lang in bezit te hebben en daalt de koers van dat bedrijf als gevolg. Grote bedrijven als Apple en Microsoft betalen geen dividend uit omdat het aandeel gedurende de jaren dusdanig in waarde stijgt dat zij een dividend uitbetaling overbodig vinden. Een beetje arrogant maar zij kunnen dit helaas maken.

Tip tijdens het beleggen:
Op de ex dividend datum wordt bepaald wie recht heeft op hoeveel dividend. Op en vlak na deze datum daalt de koers van dat bedrijf bijna altijd tijdelijk. Zoek op wanneer ex dividend data zijn in onze dividendagenda en ga die dag short op die bedrijven om bijna gegarandeerd winst te pakken.

Bekijk dividendagenda

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!