De complete gids voor het kiezen van een online broker

Kosten, trading platform features en verhandelbare assets is waar je op moet letten.

Om winstgevend beleggen en traden mogelijk te maken dien je gebruik te maken van een online broker of beleggingsrekening die bij je beleggingsdoelstellingen, handelsstijl en uiteindelijk smaak past. Al helemaal voor beginnende beleggers kan de beste broker kiezen het verschil maken tussen een spannende nieuwe inkomstenbron of een frustrerende ervaring rijker.

Hoewel er geen garantie op het maken van winst is op de beurs, kun je jezelf in ieder geval een duwtje in de juiste richting geven door een online broker kiezen die het beste bij je past. In deze gids gaan we het hebben over waar je precies op moet letten tijdens het uitzoeken van de beste broker.

We zullen de meest logische dingen bespreken, zoals of het trading platform al dan niet de assets heeft waarin je wilt investeren, tot aan de wat minder voor de hand liggende dingen zoals de kwaliteit van de klantenservice.

Gelukkig kunnen we je alvast het volgende mededelen:

  • Toegang tot de financiële markten is tegenwoordig erg eenvoudig en laagdrempelig door de vele aanwezige online trading platforms.
  • Verschillende online brokers passen bij verschillende soorten beleggers en traders – van lange-termijn buy-and-holders tot aan actieve day traders en swing traders.
  • De juiste broker kiezen vereist wat onderzoek, maar bespaart je uiteindelijk geld.

Weet wat je wilt

Het klinkt eigenlijk erg voor de hand, maar voordat je op een van de vele links of ads op deze website klikt, is het handig om even bij jezelf na te gaan waar je nu precies naar op zoek bent. Dit is natuurlijk voor iedereen anders en hangt volledig af van je persoonlijke beleggingshorizon en bereidheid te leren traden.

Als je pas net begonnen bent met traden of nog niet eens begonnen bent, maar al wel jezelf aan het inlezen bent, dan is het handig je voornamelijk bezig te houden met de meest basis principes van het online handelen. Vergeet voorlopig nog maar even het technische geleuter, dat kom allemaal later wel, wanneer je er meer van begrijpt.

Wij van onlinehandelen.com raden altijd aan eerst een demo beleggingsrekening te openen voordat je met echt geld gaat beleggen. Bijna iedere broker biedt een demo beleggingsrekening aan en dit is de ideale tool om te leren beleggen en bekend te raken met trading platforms zonder dat het je iets hoeft te kosten.

Als je al wat trading kennis vergaart hebt en het wat serieuzer aan wilt pakken, kun je de gevorderde educatie en op opinie-gebaseerde stukken lezen, geschreven door professionele beleggers en analysten. Daarnaast kun je je bezig gaan houden met technische en fundamentele analyse.

De échte ervaren traders en beleggers, mensen die honderden trades achter de rug hebben en op zoek zijn naar een nieuwe broker, geven de prioriteit aan dynamic charting tools, conditionele ordertypen en de mogelijkheid derivaten, mutual funds, grondstoffen en fixed-income securities te verhandelen naast alleen aandelen.

Valt u onder deze noemer? Neem dan contact op met onze overstapservice. Vaak kunnen wij aan de hand van uw persoonlijke situatie zeer gunstige voorwaarden met uw potentiële nieuwe broker onderhandelen. Hier komt bij dat wij u toegang kunnen geven tot een exclusieve IPO service wanneer u aan bepaalde eisen voldoet.

Wees altijd eerlijk tegen jezelf en weet in welke situatie je je nu bevindt en waar je naartoe wilt. Wil je een pensioenfonds opbouwen met passieve investeringen? Of wil je juist proberen met day trading de markt proberen te verslaan? Spreekt de gedachte je aan van het volledig zelf samenstellen van je portfolio of betaal je liever een professional om dit voor je te doen?

Afhankelijk van welk pad je wilt bewandelen, zullen er nog meer vragen je kant op komen zodra je ervarener wordt en je je doelen nader bepaalt. Voor nu is het echter belangrijk dat je begint met deze vier cruciale overwegingen om je te helpen bepalen welke van de broker features die we hieronder gaan bespreken het meeste op jou van toepassing zijn. Om je analytische vermogen wat op de proef te stellen, hebben wij alvast enkele voorbeeldvragen voor je bedacht:

Ben je een actieve of passieve belegger?

Wil je het echt grondig aanpakken en beginnen met day trading of met swing trading? Zie je jezelf het 9 tot 5 hamsterwiel ontsnappen en een full-time trader worden? Of speel je het liever safe en doe je lange-termijn beleggingen terwijl je je normale baan aanhoudt?

Wat voor trades of beleggingen wil je gaan doen?

Wordt je het type belegger dat weet wat hij of zij wil doen en een trading platform nodig heeft dat het eenvoudig maakt trades te plaatsen of wil je een broker met een breder aanbod zoals bijvoorbeeld beleggingssignalen, expert advisors en algo trading? Wat voor assets wil je gaan verhandelen? Aandelen, crypto, opties? Als je al wat ervarener bent, ben je dan op zoek naar futures en fixed-income producted om zowel je long posities te hedgen als een passief inkomen op te bouwen? Wel of geen margin trading, toegang tot conditionele orders, after-hours trading, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat voor hulp zou je willen krijgen?

Wil je de doe-het-zelf route nemen en zelf leren hoe je grafieken afleest en financiële data analyseert en je eigen trades plaatsen of toch liever een professional dit voor je laten doen? Als je zelf beleggen of traden wilt, waar bevind je je dan nu op de learning curve? Wat voor sturing heb je nodig om je kennis op het gebied van trading en beleggen verder te ontwikkelen? Wil je een-op-een begeleiding of heb je genoeg aan gratis beschikbaar online educatiemateriaal? Wil je zelf handelen op de beurs of je broker opbellen om je trades te plaatsen?

Wat zijn je financiële doelstellingen?

Waarom kies jij ervoor te beginnen beleggen? Wil je het doen als aanvulling op je normale inkomen of je kwaliteit van leven verbeteren? Is er een bepaald spaardoel wat je voor ogen hebt? Zou je eventueel van beleggen je primaire inkomstenbron willen maken? Wil je je eigen pensioenfonds opbouwen? Heb je al geld aan de kant voor later of nog niet en wil je dit juist gaan doen?

We zullen je een geheim verklappen. Er zijn geen verkeerde antwoorden op deze vragen. Wees gewoon eerlijk met jezelf over hoeveel tijd, energie en moeite je bereid bent te steken in je beleggingen. Je antwoorden kunnen na verloop van tijd veranderen, en daar is natuurlijk niets mis mee. Probeer immers niet al je wensen en doelen voor de rest van je leven binnen no time te behalen. Begin waar je nu bent en doe het stap voor stap.

Verklein het veld.

Wat bedoelen wij nu weer met verklein het veld? Wij bedoelen dat je je gaat focussen op slechts één ding – als een laser ga jij je richten op wat je beleggingsdoelstellingen zijn, deze nastreven op de best mogelijke manier, zonder af te wijken van je pad. Je gaat de juiste broker, bancaire instelling of cryptocurrency exchange uitzoeken die bij jou past en niet luisteren naar Pietje of Jantje die een rekening heeft bij X of Y. De beste broker is nu eenmaal voor iedereen anders. Als iedereen bij dezelfde populaire broker zou handelen, zal niemand succesvol worden. Je hebt nu eenmaal vandaag de dag een enorme keuze aan mogelijkheden, maak daar gebruik van.

Beleggingsrekening – AFM Vergunning en Transparantie

autoriteit financiële marktenEen van de allerbelangrijkste dingen is dat je enkel een beleggingsrekening of brokerage account opent bij een partij die een geldige AFM vergunning of vergunning van een tier-1 financiele waakhond heeft zoals de CySec, BaFin of ASIC. Door dit te doen ben je ten eerste verzekerd tot een bepaald bedrag mocht de broker failliet gaan (en dit gebeurt van tijd tot tijd), en je weet zeker dat de broker je niet opzadelt of zeg gerust oplicht met veelste hoge kosten en onethische zaken.

Wat zeggen andere beleggers over een broker?

Je doet er goed aan altijd informatie op websites te zoeken zoals TrustPilot om te kijken wat beleggers zeggen over een bepaalde broker. Het loont vaak al helemaal om vooral de 1 ster reviews te bekijken. Er zullen een hoop beleggers zijn die stomweg hun geld zijn verloren door verkeerd te handelen, maar wanneer het gaat om klantenservice, fraude, onrechtmatige margin calls, dien je dit soort reacties van beleggers goed door te nemen en af te wegen in je beslissing bij een bepaalde broker een beleggingsrekening te openen.

 

Veiligheid en het beschermen van je beleggingsrekening

Het is belangrijk dat je altijd belegt bij een broker, bancaire instelling of crypto exchange die optimale beveiliging biedt.

Heeft de broker een two-factor authentication optie?

ledger nano reviewAls er iets is waar hackers en cybercriminelen dol op zijn, is het brokers en crypto exchanges waar geen sprake is van two-factor authentication. Met een klein beetje social engineering is je wachtwoord binnen no time gekraakt en wordt je hele account leeggerooft. Wij raden aan enkel een beleggingsrekening te openen bij brokers die two-factor authentication hebben zoals eToro, Naga Markets en de grotere cryptocurrency exchanges. In het geval van crypto, raden wij aan enkel en alleen de crypto die je actief verhandelt op je exchange account te laten staan. De rest van je holdings bewaar je idealiter op een hardware wallet zoals een Ledger Nano X of Trezor Model T device.

Welke vormen van beveiliging biedt een broker of crypto exchange nog meer?

Maakt de broker of crypto exchange gebruik van SSL-encryptie en zo ja van hoeveel bits, van welke certificaatuitgever (GeoTrust, Norton, VeriSign). Speelt de broker je persoonsgegevens door naar derde partijen, inclusief aparte diensten die de broker aanbiedt zoals signal services of speciale subscriptions? Het antwoord op deze vraag moet uiteraard met nee beantwoord worden.

Broker account soorten

Aangezien de features die je nodig zult hebben afhankelijk zijn van je doelstellingen, doe je er goed aan te kijken wat een broker allemaal precies voor account soorten aanbiedt. Zijn er ECN of STP accounts beschikbaar, gaat het om enkel een WebTrader of is de broker ook compatible met MetaTrader 4, 5, cTrader of DupliTrade? Kan TradingView geintegreerd worden en zijn Expert Advisors toegestaan? Kan men eigen API’s ontwikkelen en koppelen om algoritmisch traden te bevorderen of zijn enkel MetaMarkets scripts toegestaan? Hoewel dit alles wat meer voor de ervaren day trader en swing trader is, wil je uiteindelijk, na een tijdje gehandeld te hebben op retail brokerage platformen zoals eToro, Plus500 en Capital.com toch opschalen naar het serieuzere werk.

islamitisch beleggenSpeciaal voor Islamitische beleggers bestaat er het islamitische swap-free account bij sommige brokers. Dit is een type beleggingsrekening waar geen riba wordt gerekend en waar bepaalde bedrijven (alcohol, tabak, tatoos en dergelijke) niet kunnen worden verhandeld. Voor meer informatie over Islamitisch beleggen kunt u terecht op onze zustersite islamitischbeleggen.nl, waar u alles te weten kunt komen over deze speciale manier van beleggen die in overeenstemming is met Sharia-wetgeving. Mocht u hulp nodig hebben van een ervaren, professionele beleggingsadviseur, dan kunt u via deze zustersite contact opnemen in zowel Nederlands, Frans als Arabisch.

Kom de kosten te weten

Hoewel het wellicht kan zijn dat er andere dingen zijn die jij belangrijker vind dan kosten, dien je toch een helder beeld te hebben van de kosten die je broker in rekening brengt. Voor de meeste beleggers en traders is het betalen van een kleine premie voor het gebruiken van een goed trading platform geen gebruik, echter is het wel weer zo dat alle kosten uiteindelijk van je winst af gaan en deze dus zo laag mogelijk dienen te zijn.

In al onze broker reviews besteden wij aandacht aan het behandelen van de kosten zodat je precies weet of een bepaalde broker voor jou geschikt is of niet (sommige brokers rekenen per transactie terwijl andere weer vaste kosten rekenen, per transactie brokers zijn niet geschikt voor day traders etc.).

Beleggingsrekening openen kosten

Kost het geld om een beleggingsrekening te openen?

Is er een minimaal vereist startkapitaal?

Bij de meeste brokers is er een minimum vereist startkapitaal van tussen de €1 en €250. Echter zijn er brokers voor ervaren beleggers zoals Saxo Bank, waar het minimaal te storten bedrag om een beleggingsrekening te openen €10,000 is.

Moet ik jaarlijkse of maandelijkse management kosten betalen?

Sommige brokers rekenen op kleine accounts management fees. Voor grote, professionele beleggingsportfolio’s worden deze kosten vaak niet niet in rekening gebracht.

Biedt de broker gratis toegang tot een bepaald trading platform?

Als beginnende belegger zul je nog geen toegang nodig hebben tot platformen als ATAS Analysis, maar op den duur kan het dat je als trader gebruik wilt gaan maken van normaliter betaalde trading platforms. Sommige brokers bieden gratis toegang tot ‘s werelds meest geavanceerde trading platforms terwijl andere brokers hier een bedrag voor in rekening brengen.

Wat zijn de margin rates?

Margin trading, leverage trading of hefboom trading, maar net hoe je het noemen wilt, is enkel voor ervaren traders die de risico’s ervan begrijpen. Als je een nieuwe belegger of trader bent, is dit nog niet van toepassing, maar later zal dit een belangrijke rol gaan spelen. In onze broker reviews besteden wij altijd aandacht aan de margin rates en vergelijken wij deze met andere brokers, zodat je een weloverwogen afweging kunt maken of de desbetreffende broker een goede CFD broker is of niet.

Wat is het minimale leen bedrag en account balans?

De meeste brokers hanteren lagere rentepercentages op hogere bedragen, maar laat dit niet de reden zijn grotere posities te openen dan je eigenlijk zou kunnen.

Trading Commissies en bijkomende kosten

Hangen de kosten van een broker af van hoeveel je via hen geïnvesteerd hebt of hoevaak je tradet?

Sommige brokers hanteren kosten die te maken hebben met de omvang van je beleggingsrekening terwijl andere brokers kortingen geven aan clienten die een bepaald volume bereiken in een bepaalde periode.

Vergelijk deze broker kosten en bestudeer de fees goed. Zorg ervoor dat je kijkt naar de prijzen die waarschijnlijk op jou van toepassing zijn op basis van je verwachte rekeningsaldo en handelsactiviteit.

Hebben verschillende assets verschillende kosten?

Als je niet alleen aandelen handelen wilt, maar bijvoorbeeld ook opties, obligaties en ETF’s, dan wil je natuurlijk wel de kosten hiervan weten.

Wat is de minimale vereiste investering voor mutual funds en ETF’s?

Controleer altijd goed of de gratis mutual funds die je wilt gaan verhandelen (No Transaction Fee of NTF funds) geen andere verborgen kosten met zich meebrengen. Mutual funds komen vaak met verschillende soorten kosten, waarvan enkele vaak (opzettelijk) niet duidelijk vermeld worden door de broker. Lees dus altijd de prospectus goed door of lees de kleine lettertjes op de website van de broker zodat je precies weet wat alle kosten zullen zijn.

Biedt de broker gratis trades of trades met een handelskorting?

Nederlandse brokers mogen van de AFM geen bonussen geven aan nieuwe rekeninghouders. Dit omzeilen zij een beetje door gratis transactietegoed te geven, wat wel mag. Gratis transactegoed wilt zeggen dat je bijvoorbeeld de eerste €200 of zelfs €1000 die je normaal aan kosten zou moeten betalen, niet hoeft te betalen. Wel geldt ook hier weer dat je altijd de kleine lettertjes goed dient door te nemen. In de meeste gevallen is de korting bijvoorbeeld niet van toepassing op alle activaklassen.

Is het kostenschema bevorderlijk voor jouw manier van beleggen of traden?

Sommige brokers verhogen hun commissies na een aantal trades. Dit soort brokers zijn meer geschikt voor beleggers die een passievere beleggingsstijl toepassen, het buy-and-hold principe is bij dit soort brokers het beste.

Aan de andere kant, zijn er ook brokers die juist hun commissies verlagen na een bepaald aantral trades per kwartaal. Day traders en swing traders zijn beter af bij dit soort brokers.

Als de broker advies diensten aanbiedt, hoeveel kosten deze dan?

Als je niet van plan bent je eigen beleggingsportfolio te beheren, let dan goed op de kosten van eventuele management fees.

Het trading platform testen van een broker

Hoewel iedere broker op zijn website al goed beschrijft wat voor soort tools en features hun handelsplatform te bieden heeft, is het vaak het beste om gewoon even zelf het trading platform te testen met een demo account. Op deze manier krijg je een goed beeld van hoe alles werkt en wat je kunt verwachten als je er voor echt geld beleggen of handelen gaat.

Of de broker nu een web-based trading platform heeft waar iedereen gratis toegang toe heeft of een downloadbare software zonder haken en ogen, wij raden altijd aan het handelsplatform eerst gratis uit te proberen alvorens een echte beleggingsrekening te openen.

Zelfs als je een ervaren trader of belegger bent en de broker waar je wilt gaan traden geen gratis toegang geeft tot de ‘pro’ tools, kun je toch al een goed beeld krijgen van de functionaliteit van de broker door gewoon een snel kijkje te nemen op de beschikbare trading platforms. Als het standaard trading platform er niet veel belovend uit ziet, dan is het geavanceerde trading platform je tijd waarschijnlijk ook niet waard.

Hopelijk kunnen wij je met deze website al een hoop tijd besparen en je zoektocht naar de ideale broker eenvoudiger maken met onze broker reviews.

Neem dus de tijd en plaats hier en daar een demo trade om te kijken hoe dit gaat bij een bepaalde broker. Pak de spreads van meerdere activa erbij en klik op ieder tabblad van de broker om te kijken wat voor data de broker allemaal te bieden heeft. Controleer de kwaliteit van de screeners om te zien of deze je daadwerkelijk van trading ideas kunnen voorzien.

Vragen die je dient te stellen tijdens het testen van trading platforms

Wanneer je op deze website beland bent en een beetje hebt rondgekeken, heb je waarschijnlijk al een beetje een idee bij wat voor soort trading platform je wilt gaan traden en wat voor soort platform je juist wilt vermijden. In wezen geldt: hoe meer verschillende activaklassen een broker aanbiedt, hoe beter. Echter kan het ook zo zijn dat je pertinent geen toegang wilt tot bepaalde assets. Controleer in dit geval of de broker filteropties heeft om bepaalde assets uit te sluiten van weergave op het platform.

Zijn de prijzen real-time of worden deze gestreamd?

Er zijn meerdere manieren waarop een broker de prijzen van assets kan laten zien. Niet alle brokers bieden accurate, real-time data en bij deze brokers dien je dus niet te gaan traden. De meeste brokers op onze website bieden real-time price quotes zodat jij de markt optimaal kan timen.

Via het trading platform van DEGIRO bijvoorbeeld, ontvang je real-time data, maar je dient wel handmatig te refreshen. Eenvoudige quote-level data loopt soms net even wat achter. Hetzelfde geldt voor FX Flat, waar je ook handmatig dient te refreshen om de zo veel tijd.

Kan ik eigen watchlists en alerts instellen?

Als je een wat actievere trader wordt, wil je waarschijnlijk alerts kunnen ontvangen op je smartphone of wearable. Controleer of de broker waar jij bij wilt gaan traden deze functie biedt.

Biedt het trading platform screeners die je kunt aanpassen om aandelen, ETF’s, beleggingsfondsen of andere assets te vinden?

Zelfs als je een beginnende belegger bent en geen idee hebt wat deze functie precies betekent, kan je wat spelen met verschillende parameters op het trading platform waar je handelt om een gevoel te krijgen hoe eenvoudig of lastig deze tools werken. Een goed trading platform heeft eenvoudig te gebruiken tools en features die iedereen kan begrijpen en gebruiken.

Wat voor orders kun je plaatsen?

Open een test trade om te kijken wat voor order typen de broker allemaal biedt. Ieder basis trading platform dient ten minste market, limit, stop en stop limit orders beschikbaar te hebben. De betere handelsplatformen zullen je ook in staat stelling trailing stop orders, market-on-close orders en OCO orders te plaatsen.

Als je slechts enkele trades wilt gaan plaatsen en niet geintresseerd bent in day trading of swing trading, dan heb je waarschijnlijk al genoeg aan slechts de basis order typen. Wanneer je het echter serieuzer aan wilt gaan pakken, dien je toch wat geavanceerdere mogelijkheden te bekijken.

Uiteindelijk wil je een serie conditionele orders kunnen plaatsen die ieder automatisch triggeren wanneer bepaalde conditities zich voor doen.

Heb je controle over de order timing en order executie van de trades?

Een basis handelsplatform dient je in ieder geval in staat te stellen trades te plaatsen die good-for-day zijn (dit betekent dat je ze gedurende de handelsdag kan verhandelen) en good-until-canceled (orders die je tot 60 dagen open kunt laten staan tot deze verwerkt worden of jij deze annuleert).

Geavanceerdere trading platforms stellen je in staat limit orders te plaatsen met meer functionaliteiten zoals fill-or-kill orders (die automatisch geannuleert worden wanneer deze niet volledig vervult kunnen worden) of Immediate or Cancel (orders die automatisch geannueleerd worden wanneer de order niet direct volledig vervult kunnen worden).

Kan je handelen als de beurs gesloten is?

Wereldwijd gezien wordt er de hele dag door gehandeld op de beurs. In de ochtend spreken we van de Aziatische sessie, waarin de Aziatische beurzen zoals de Hong Kong Stock Exchange open gaan. In de middag spreken we van de European session, aangezien om 9:00 onder andere de AEX opengaat. In de late middag gaat de Amerikaanse beurs open. Er zijn enkele uren iedere dag die after-hours en pre-market hours genoemd worden. Dit zijn uren vlak voor of vlak na het openen van een bepaalde beurs. Sommige brokers stellen je in staat tijdens deze tijdstippen nog op de beurs te handelen.

Echter stellen niet alle trading platforms je in staat te handelen tijdens after-hours en pre-market hours. Soms kan het wel, maar kost het meer commissie. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de kosten die je broker in rekening brengt voor dit soort trading.

Nogmaals, voor nieuwe beleggers en traders is dit wellicht totaal niet relevant, maar voor ervaren beleggers die actief handelen, is het weten van de after-hours en pre-market hours mogelijkheden van een broker van groot belang.

Charting Features

trading view reviewWanneer je het traden oefenen met demo account bent, speel dan eens met de grafiek- en tekentools om te kijken wat je hier allemaal mee kunt doen. Bekijk wat voor data je kan plotten op de grafiek en hoe eenvoudig het is om te wisselen tussen technische en fundamentele analyse en marktdata. Kan je alles volledig customizen en opslaan of dien je alles iedere keer dat je inlogt op je trading account weer van vooraf aan te beginnen?

Lees verder: TradingView review

Welke technische indicators kun je toepassen op de grafiek?

Over het algemeen geldt: hoe meer, hoe beter. Op het trading platform van een online broker dien je in ieder gaval basis indicators te kunnen toepassen zoals volume, RSI, simple moving averages, Bollinger bands, MACD, en stochastische oscillators. Als deze basis indicators ontbreken bij een broker of handelsplatform, kun je beter bij een andere broker gaan traden. Naast enkel technische analyse tools is het wel zo fijn als je direct vanuit je broker ook bedrijfsnieuws, earnings reports, stock splits en dergelijke kunt bekijken van ieder aandeel wanneer je er op klikt.

Overige opties en mogelijkheden van trading platforms

Houd in het achterhoofd dat enkele van deze opties en mogelijkheden enkel voor professionele en geavanceerde trading platforms zijn. Als je een ervaren actieve trader bent, wil je waarschijnlijk wel dat je broker de volgende functies aanbiedt. Als je een passieve trader bent of gewoon niet extra wilt betalen voor allerlei toeters en bellen waar je geen gebruik van maakt, dan volstaat een basis trading platform als eToro prima.

Biedt de broker paper trading of een demo trading account aan?

Een demo trading account, ookwel een paper trading account genoemd, is een tool voor traders en beleggers om te leren traden zonder echt geld op het spel te hoeven zetten. Dit is ideaal voor beginnende beleggers om bekend te raken met een trading platform en het online handelen in het algemeen, maar ook voor ervaren traders om bepaalde systemen, expert advisors en andere auto trading software uit te testen zonder het risico te lopen echt geld te verliezen.

Stelt het trading platform je in staat backtesting toe te passen?

Een andere manier om je trading strategieeeen te testen is backtesting. Met backtesting simuleer je een trade gebaseerd op historische prijsdata op een bepaalde asset. In wezen plaats je een hypothetische, retroactieve trade en zie je vervolgens wat er gebeurd zou zijn als de trade daadwerkelijk had plaatsgevonden.

Biedt de broker of het trading platform educatie aan aan haar clienten?

leren beleggenHoewel een functioneel trading platform cruciaal is, is het toch handig om ook het beschikbare educatiemateriaal van een broker te bekijken.

Al helemaal als je een nieuwe trader bent, is het wel zo handig als er diverse tutorial guides en video’s beschikbaar zijn die je de technieken leren hoe je bepaalde data dient te interpreteren. Als er een bepaald onderwerp is dat je niet helemaal begrijpt, kijk dan of je broker hier informatie over beschikbaar heeft voordat je zo maar op YouTube dingen gaat opzoeken en luisteren naar onervaren traders die geen verstand van zaken hebben.

Houd er rekening mee dat wat voor de ene persoon een gebruiksvriendelijk trading platform is, voor iemand anders weer een complete nachtmerrie kan zijn waar zij niet uitkomen. Het is dus van uiterst belang dat je een trading platform gebruikt dat je volledig begrijpt of kan gaan begrijpen na wat research gedaan te hebben.

Wanneer je ongeveer 20 minuten hebt rondgekeken op het trading platform van een broker, zal je al de vragen hieronder moeten kunnen beantwoorden. Zo niet, is het trading platform niet voor jou geschikt en kun je beter een trading account openen bij een andere broker.

Kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het trading platform

Het maakt niet uit hoe goed bepaald educatiemateriaal is, zolang je er geen eenvoudige of gratis goegang toe hebt, is het waardeloos. Een goed trading platform en dus een goede broker biedt ruim voldoende educatiemateriaal aan in meerdere vormen zodat clienten eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden die zij nodig hebben en het traden onder de knie kunnen krijgen.

Wat voor educatiemateriaal biedt de broker aan?

Of het nu videos, podcasts, forums of geschreven artikelen zijn, het format moet jou aanspreken en begrijpbaar zijn.

Waar komt de informatie vandaan?

Als de broker informatie van andere sites kopieert, dienen deze andere sites wel betrouwbaar te zijn. Als de broker een blog heeft of vormen van user generated content, controleer dan altijd even dubbel of deze auteurs ervaring hebben en of je deze wel kunt vertrouwen.

Hoe gemakkelijk is het om te navigeren op de site en het trading platform?

Controleer of je eenvoudig kunt switchen tussen het beschikbare research materiaal en het trading platform zelf. Je wilt niet steeds van het ene tabblad naar het andere hoeven klikken en terug en hierdoor afgeleid te raken van het traden.

Biedt de broker cursussen of educatie aan aan beginners?

Dit kan in de vorm komen van guides, tutorials, fundamentele analyse, portfolio diversificatie, hoe je bepaalde indicators toepast en dergelijke. Gelukkig kun je op onze website de Trading School bezoeken, waar je al veel over online handelen geheel gratis kunt leren.

Heeft het trading platform een handige zoekfunctie?

apple aandelen kopen etoroJe wilt tijdens het aandelen handelen natuurlijk wel eenvoudig het juiste aandeel (of andere asset) kunnen vinden. Om deze reden is het van belang dat een online broker een handige zoekfunctie heeft. Deze zoekfunctie moet resultaten direct in een dropdown menu laten zien en je moet niet onnodig nog een paar keer moeten klikken en extra vensters openen. eToro is een goed voorbeeld van een broker met uitstekende zoekfunctie.

Analyse Tools en Features

Zijn er uitgebreide analyse mogelijkheden voor iedere asset?

Denk aan analyse ratings van meerdere bronnen, real-time nieuws en toepasbare markt- en sectordata.

Is er voldoende fundamentele data beschikbaar?

Wanneer je je echt gaat verdiepen in het aandelen handelen, dien je toegang te hebben tot alle historische data en rapportage van een bedrijf. Denk aan cash flow balansen, dividendbetalingen, aandelen splitstingen, etc. Ook dien je er zeker van te zijn dat er geen insider trading aan de gang is.

Zijn er SEC filings beschikbaar en is er andere marktdata beschikbaar? Hoe diep kan je spitten in de performance van een aandeel via je je broker zonder zelf op onderzoek te hoeven gaan op de rest van het internet?

Storten en opnemen van geld op je beleggingsrekening

Wanneer je doet aan online trading of beleggen als extra inkomstenbron, is het wel zo handig als je eenvoudig geld op je beleggingsrekening kunt storten en net zo gemakkelijk weer kunt opnemen naar je normale bankrekening. Als je meer een set-and-forget mentaliteit hebt, is dit wellicht niet zo van toepassing, maar als je een trader bent met meerdere trading accounts bij verschillende brokers, is het wel zo wenselijk dat je eenvoudig met geld schuiven kunt.

Geld storten op beleggingsrekening

Hoe kun je geld storten op je beleggingsrekening?

In al onze broker reviews bespreken we uitvoerig via welke betaalmethoden je geld kunt storten bij bepaalde online brokers. We vertellen je wat de stortingslimieten zijn, eventuele kosten en hoelang het duurt voordat een broker een opnameverzoek verwerkt.

Hoelang duurt het voordat gestort geld op je beleggingsrekening staat?

Als je een mooie kans ziet op de markt, maar net even te weinig cash op je balans hebt staan, wil je natuurlijk snel bij kunnen storten. Om deze reden is het belangrijk dat brokers bijvoorbeeld iDEAL en creditcard stortingen toestaan zodat het geld snel op je beleggingsrekening staat en je de trade opportunity niet mist.

Geld opnemen van beleggingsrekening

Hoelang duurt het voordat geld van verkochte assets op je balans komt?

Controleer altijd hoelang het duurt voordat geld van verkochte assets op je trading balance wordt bijgeschreven. Dit moet idealiter direct gebeuren zodat je dit vrijgekomen beschikbare kapitaal weer kunt herinvesteren in andere assets.

Hoe zit het met dividend uitbetalingen?

Hoe snel wordt dividend uitbetaald en zijn deze uitbetalingen direct beschikbaar om weer te investeren of is er een lock-up periode?

Hoe eenvoudig kun je geld opnemen van je broker account?

Kun je enkel je geld opnemen via een traditionele bankoverschrijving of ook via e-wallets zoals PayPal, Neteller, Skrill, Revolut en TransferWise? Biedt de broker een eigen branded debitkaart aan die gelinkt is aan je beleggingsrekening? Zo ja, wat zijn de limieten van deze kaart?

Broker klantenservice

Wanneer je eenmaal je keuze hebt laten vallen op een of twee brokers om bij te gaan handelen qua alles wat zij te bieden hebben, is het tijd om eens de klantenservice te benaderen. Is deze 24/7 beschikbaar en zo ja, via live chat of enkel per email en telefonisch? Er kan immers altijd wat misgaan tijdens het traden of je kunt met een vraag komen te zitten. De kwaliteit van de klantenservice van een online broker is uiterst belangrijk. Er staat immers geld op het spel en het is allemaal geen spelletje. Stuurt een broker je van het kastje naar de muur? Dan is het tijd om te gaan traden bij een andere broker.

  • Is er een nummer dat je 24/7 kunt bellen om door een daadwerkelijk persoon geholpen te worden met een trade of waaraan je een andere vraag kunt stellen?
  • Kost dit telefonisch contact met de broker geld of is het gratis?
  • Is er een automatisch nummer beschikbaar voor eenvoudige vragen?
  • Is er een uitgebreide FAQ pagina aanwezig op de website van de broker?
  • Heeft de broker een live chat functie beschikbaar?
  • Spreken de klantenservicemedewerkers jouw taal?

Hoe nu verder?

Wij van onlinehandelen.com weten als geen ander hoe verleidelijk het kan zijn om een beleggingsrekening te openen bij de broker met de meest aantrekkelijke advertenties en bonus deals voor nieuwe rekeninghouders. Echter vereist succesvol beleggen en traden dat je een broker uitzoekt die naadloos aansluit bij jouw wensen.

Als je graag van traden of beleggen een lange-termijn hobby wilt maken of zelfs toekomstige cariere of gewoon kapitaal voor je pensioen wilt opbouwen, dan is het belangrijk dat je alle tools en features tot je beschikking hebt om van het online handelen een positieve ervaring te maken.

Door de stappen in deze gids te volgen zal je waarschijnlijk een trading platform vinden dan naadloos aansluit bij jouw wensen, wat deze ook moge zijn. Als meer informatie wilt komen over individuele brokers kan je op deze klikken hier en daar op de website om naar de uitgrebreide broker reviews omgeleid te worden. Hier kan je de broker recensies lezen die wij zelf hebben geplubliceerd, maar ook de broker ervaringen van beleggers lezen of zelf een broker review achter laten.

Mocht je toch nog vragen hebben over het openen van een beleggingsrekening, neem dan eenvoudig contact op via email. In de tussentijd kun je altijd al geheel gratis online trading oefenen met een demo account.

Probeer online trading met €10,000 demo rekening

Probeer geheel gratis online handelen uit om te kijken of online trading iets voor jou is met de gratis trading simulator. Oefen trading strategieën en raak bekend met trading platforms voordat je met echt geld op de beurs handelen gaat. Probeer de gratis trading simulator vandaag nog uit.

 

 

 

 

 

 

 

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com