10 Day Trading Tips voor Beginners

Day traden wordt steeds populairder, maar veel beginnende day traders blazen nog steeds hun account op. Dit wil je natuurlijk voorkomen aangezien niemand het leuk vindt zijn of haar zuurverdiende centen te verliezen door een verkeerde day trading strategie te gebruiken of per ongeluk vergeten te zijn een stop-loss in te stellen.

In dit artikel gaan we even terug naar de basis, dus geven we antwoord op de vraag: wat is day trading? en geven we 10 day trading tips voor beginners zodat zij niet dezelfde fouten maken als voorheen door bezoekers van deze website gemaakt zijn.

Wat is day trading?

Day traden is het kopen en verkopen van financiële instrumenten binnen dezelfde dag. Day traders profiteren van kleine prijsbewegingen en verdienen hier veel geld mee in korte tijd. Toch kan day traden risico’s met zich meebrengen, al helemaal voor hen die zonder day trading strategie te werk gaan.

Niet alle brokers zijn geschikt voor het hoge volume dat day traders traden. Aan de andere kant zijn er weer bepaalde brokers juist zeer goed geschikt voor day trading zoals Infinox, XM en AvaTrade. Deze trading platformen bevatten real-time streaming prijsdata, geavanceerde charting tools en de mogelijkheid complexe (conditionele) orders te plaatsen.

Hieronder zullen wij de 10 beste day trading strategieën voor beginners bespreken en je van enkele tips voorzien zodat ook jij je risico kunt minimaliseren en je day trading winst maximaliseren.

Day trading tip 1: Kennis is macht

Naast weten hoe day trading precies werkt, is het wel zo handig als day traders op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws en gebeurtenissen die invloed hebben op aandelenprijzen. Dit kunnen zaken zijn zoals rentewijzigingen doorgevoerd door de Federal Reserve System, publicaties van overheden en ratingbureaus en ander economisch, zakelijk of financieel nieuws.

Doe dus je huiswerk en maak een aandelen watch list. Op deze lijst schrijf je op welke aandelen je wilt verhandelen. Houdt jezelf vervolgens op de hoogte van het nieuws van de bedrijven van deze aandelen. Wij raden aan deze lijst in het begin te beperken tot zo’n 5 tot 8 aandelen. Scan zakelijk nieuws dagelijks af en sla interessante websites op in je favorieten.

Day trading tip 2: Zet geld aan de kant

Zet een bepaald vast bedrag per maand aan de kant om mee te traden. Ga hier niet overheen en houdt je aan dit bedrag. Daarnaast hanteren de meeste professionele day traders een bepaald percentage van hun account per trade. Doorgaans is dit percentage zo’n 1% tot 2% van de totale balans van het trading account. Sommige day traders gebruiken een Risk Unit van slechts 0,5% per trade.

Voorbeeld: Je hebt $10,000 op je account en je riskeert maximaal 0,5% per trade = Je maximale positiegrootte is $500.

Zie het geld dat je maandelijks of periodiek aan de kant zet om te traden als geld dat je kunt verliezen.

Day trading tip 3: Maak tijd om te traden

Succesvol day traden kost tijd en aandacht. De meeste day traders steken minimaal zo’n 1 tot 2 uur per dag in het handelen in aandelen, forex en crypto. Als je geen tijd hebt om zelf de beurs of cryptomarkten in de gaten te houden, raden wij social trading of het laten beleggen van geld aan.

Day trading tip 4: Begin klein

Als beginnende day trader is het handig als je je maar richt op één of twee aandelen per sessie. Het vinden van het juiste instapmoment is gemakkelijker met slechts weinig aandelen. Tevens is het mogelijk bij enkele brokers te handelen in fractionele aandelen. Fractionele aandelen zijn delen van hele aandelen en bij brokers die deze aanbieden kun je dus al beginnen met traden met kleinere bedragen.

Day trading tip 5: Blijf uit de buurt van penny stocks

Hoewel je als beginnende day trader klein wilt beginnen, moet je ook weer niet te klein willen beginnen en handelen in rommel. Ons advies is weg te blijven van penny stocks aangezien deze vaak illiquid zijn en de kans dat je er de jackpot mee raakt gering.

Veel aandelen onder de $5 per share worden gedelist van grote stock exchanges en worden alleen over the counter (OTC) verhandeld. Tenzij je echt een pareltje gevonden hebt en uitgebreid onderzoek hebt gedaan, is het verstandig weg te blijven van penny stocks.

Day trading tip 6: Time je trades

Veel orders geplaatst door traders en lange-termijn investeerders worden direct wanneer de markt opengaat naar het orderboek geschoten. Hierdoor neemt de prijsvolatiliteit altijd toe wanneer de Aziatische, Europese of Amerikaanse sessie begint.

Een ervaren trader kan patronen herkennen tijdens de opening van de beurs (bell play), maar voor beginners is het aan te raden de markt eerst even rustig af te wachten en de eerste 15 of 20 minuten na beursopening geen trades te plaatsen.

Doorgaans is het rond de middelste uren van een sessie het minste volatiel. Vervolgens beginnen aandelen vaak weer momentum op te pakken vlak voor het sluiten van de beurs. Hoewel de vroege uren voor ervaren traders veel kansen bevatten, is het veiliger voor beginners hier nog even van weg te blijven.

Day trading tip 7: Minimaliseer je verlies met limit orders

Besluit goed welk order type je gebruikt om je trades te openen en sluiten. Gebruik je market orders of limit orders? Een market order wordt vervuld tegen de beste prijs op het moment dat je de order het orderboek ”in schiet” zonder prijsgarantie. Dit is handig wanneer je gewoon snel in of uit een trade wilt stappen en het niet uitmaakt of dit nu op een exact bepaalde prijs gebeurt.

Een limit order garandeert juist de prijs die je zult betalen of krijgen, maar niet het moment van executie. Limit orders kunnen je helpen met meer precisie en zelfvertrouwen te traden omdat je de prijs bepaalt waartegen je order vervuld wordt.

Een limit order kan je verlies minimaliseren tijdens reversals. Echter, als de koers jouw prijs niet bereikt, wordt je order niet doorgevoerd en blijft je positie open staan. Meer ervaren traders kunnen opties gebruiken om hun posities te hedgen.

Day trading tip 8: Zet realistische prijs targets

Een day trading strategie hoeft niet altijd te slagen om winstgevend te zijn. Veel succesvolle traders maken winst op 50% tot 60% van hun trades. Echter, maken zij meer winst op hun winnende trades dan dat zij verliezen op hun verliezende trades. Wees er zeker van de het financieel risico dat je loopt op iedere trade gelimiteerd is aan een bepaald percentage van je account en dat je je instap- en uitstapmomenten duidelijk bepaald hebt.

Day trading tip 9: Blijf kalm

Bij traden komen nu eenmaal emoties kijken. Als day trader dien je te leren hoe je met gretigheid, hoop en angst dient om te gaan tijdens het traden. Besluiten dienen immers gemaakt te worden op basis van logica en niet van emoties.

Ik heb hier in het Engels een medium artikel over geschreven dat je hier kunt lezen: Trading psychology – How do you deal with emotions as an investor?

Day trading tip 10: Houd je aan je plan

Succesvolle traders moeten snel handelen, maar ze hoeven niet snel te denken. Waarom? Omdat ze van tevoren een handelsstrategie hebben ontwikkeld, samen met de discipline om zich eraan te houden.

Het is belangrijk om je trading strategie nauwlettend te volgen in plaats van te proberen winst na te jagen. Laat je emoties niet de overhand krijgen en ervoor zorgen dat je je strategie vergeet toe te passen. Houd rekening met de volgende day trading mantra: plan your trade and trade your plan.

Waarom is day traden zo moeilijk?

Day traden is moeilijk omdat het veel oefenen en technische know-how vereist.  Ten eerste moet je je bewust zijn van het feit dat je het door te traden opneemt tegen mensen die traden om er een inkomen mee te verdienen. Vaak gebruiken deze mensen de beste technologie en nieuwste features om mee te traden. Denk aan high-frequency traders, VPS servers, Expert Advisors en dergelijke. Als jij gaat traden zonder er iets van af te weten, zorg je voor gratis winst voor hen.

Ook kun je als beginnende trader vatbaar zijn voor emotionele en psychologische vooroordelen die je trading beïnvloeden, bijvoorbeeld wanneer je eigen kapitaal erbij betrokken is en je geld verliest op een transactie. Ervaren, bekwame professionele handelaren met diepe zakken zijn meestal in staat om deze uitdagingen gemakkelijk te overwinnen.

Besluiten wat en wanneer te kopen

Day traders proberen geld te verdienen door gebruik te maken van minieme prijsbewegingen in individuele activa (aandelen, valuta’s, crypto en opties). Ze maken hiervoor meestal gebruik van grote hoeveelheden kapitaal. Bij het beslissen wat te kopen, bijvoorbeeld een aandeel, zoekt een typische daghandelaar naar drie dingen:

 • Liquiditeit – Een aandeel of activa dat liquide is betekent dat je deze snel kunt kopen en verkopen, hopelijk tegen een goede prijs. Liquiditeit is een groot voordeel samen met lage spreads, oftewel het verschil tussen de biedt- en laatprijzen van een aandeel en lage slippage, het verschil tussen de verwachte prijs van een trade en de daadwerkelijke prijs.
 • Volatiliteit – Dit is een graadmeter voor de daily price range – de range waarin de trader zal gaan handelen. Meer volatiliteit betekent meer kans op winst en verlies.
 • Trading volume – Dit is een graadmeter voor hoeveel keer een aandeel of activa wordt gekocht en verkocht binnen een bepaalde periode. Dit wordt ook wel de average daily trading volume genoemd. Als het volume op een aandeel of asset toeneemt, kun je een prijsverhoging- of verlaging verwachten.

Wanneer aandelen kopen?

Wanneer je weet welke aandelen of andere assets je wilt traden, dien je nog de juiste instapmomenten te bepalen. De volgende dingen kunnen je hiermee helpen:

 • Real-time beursnieuws – Nieuws doet aandelenprijzen bewegen dus het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.
 • ECN/Level 2 quotes – ECN’s of Electronic Communication Networks, zijn computer-gestuurde systemen die de best beschikbare bied- en laarkoersen van meerdere marktparticipaten laat zien en deze automatisch matcht om orders uit te voeren. Level 2 quotes refereert naar een dienst waarmee je in real-time toegang hebt tot het Nasdaq order book. Het Nasdaq order book bevat price quotes van market makers van elk aan de Nasdaq of het OTC Bulletin Board genoteerd aandeel. Vergelijk hier de beste ECN brokers.
 • Intraday candlestick charts – Candlesticks bieden je de mogelijkheid een ruwe analyse te maken van de price action op een bepaald aandeel of assets. Een goede en bovendien gratis grafiekensoftware is TradingView.

Definieer en noteer de specifieke voorwaarden waaronder je een positie opent. Slechts ”kopen tijdens uptrend” is bijvoorbeeld niet specifiek genoeg. Probeer in plaats daarvan iets specifiekers en testbaars: koop wanneer de prijs boven de bovenste trendlijn van een driehoekspatroon breekt, waarbij de driehoek wordt voorafgegaan door een opwaartse trend (ten minste één hogere swing high en hogere swing low voordat de driehoek wordt gevormd) op de twee -minutengrafiek in de eerste twee uur van de handelsdag.

Zodra je een specifieke set invoerregels voor jezelf hebt, scan je meer grafieken om te zien of je voorwaarden elke dag worden gegenereerd. Bepaal bijvoorbeeld of een candlestick patroon een prijsbeweging aangeeft in de richting die je verwacht. Als dat zo is, heb je een potentieel startpunt voor een strategie.

Vervolgens dien je te bepalen hoe je uit je trades stapt.

Wanneer aandelen verkopen als day trader?

Er zijn verschillende manieren om als day trader uit een winnende positie te stappen en aandelen te verkopen, waaronder aan de hand van trailing stops en profit targets. Profit targets oftewel winstdoelstellingen zijn de vaakst voorkomende day trading exit strategy. Deze refereren naar het nemen van winst wanneer een bepaalde prijs behaald is. Enkele voorbeelden van profit target day tradingen strategieën zijn:

Day Trading StrategieUitvoering
ScalpingScalping is een van de populairste day trading strategieën. Bij deze strategie draait het om het direct sluiten van een positie nadat deze winstgevend is geworden. De price target wordt gezet op een zo laag mogelijk bedrag in de groen.
FadingBij Fading ga je short op aandelen na een snelle opwaartse beweging. Deze day trading strategie is gebaseerd op de aanname dat de aandelen overbought zijn, dat early buyers al winst willen nemen en dat traders lang de zijlijn aan het afwachten zijn. Hoewel deze strategie risicovol is, kan deze aardig wat opleveren. De price target wordt gesteld op de prijs waar traders weer in zullen gaan stappen.
Daily PivotsDeze day trading strategie draait om de dagelijkse volatiliteit van een aandeel. Je probeert door het toepassen van deze strategie te kopen op de low van de dag en te verkopen op de high van de dag. De price target is simpelweg op het volgende niveau waar waarschijnlijk een reversal plaats zal vinden.
MomentumDeze day trading strategie draait om het traden aan de hand van persberichten en het vinden van sterke trend bewegingen die ondersteund worden door een hoog volume. Sommige momentum traders kopen tijdens nieuwspublicaties en ''riden de trend'' tot er weer een reversal plaats zal vinden. Andere traders zullen faden tot de prijs toeneemt. De price target wordt bij deze strategie ingesteld op daar waar het volume begint af te nemen.

In veel gevallen wil je een aandeel of asset verkopen wanneer het interesse in dit aandeel afneemt (wat je afleest uit het ECN/Level 2 volumte). De profit target moet ook zo zijn ingesteld dat je meer geld kunt verdienen op winnende trades dan dat je kunt verliezen op verliezende trades. Als je stop-loss $0,10 van je instapmoment of entry price ligt, moet je profit target hoger dan $0,10 liggen, bijvoorbeeld $0,20.

Net als je instapmomenten, is het wel zo verstandig van te voren duidelijk te hebben wanneer je uit je trades zal stappen. Je exit criteria moeten specifiek genoeg zijn en bovendien herhaalbaar en testbaar. Op deze manier kun je een goede day trading strategie ontwikkelen.

Day trading charts en patronen

De drie vaakst gebruikte tools door day traders om gunstige instapmomenten te bepalen zijn:

Er zijn meerdere candlestick setups die je als day trader kunt vinden om een gunstig instapmoment te vinden. Als je de bijbehorende day trading strategie goed volgt, is de kans op winst groter dan de kans op verlies.

Zoek ook naar signalen die het patroon dat je herkent hebt bevestigen:

 • Een volume spike op een doji candle of de candles die hier direct op volgen, kunnen aantonen dat traders een nieuw support level aan het bepalen zijn.
 • Voorgaande support op dit price level zoals een low of day (LOD) of high of day (HOD).
 • Level 2 activiteit, wat je alle lopende orders en formaten van deze orders laat zien.

Kom meer te weten over TradingView, ‘s werelds #1 gratis charting software.

Hoe minimaliseer je je verlies als day trader?

Je minimaliseert je verlies als day trader door de juiste stop-loss orders te zetten en een consistent winstgevende day trading strategie te ontwikkelen.

Stop-loss orders

Het is belangrijk om exact te bepalen hoeveel risico je neemt per trade. Een stop-loss order is ontworpen om je verlies op een positie te minimaliseren. Op long posities kan je een stop-loss plaatsen op een recente low en op short posities op een recente high. Ook kun je je stop-loss ergens instellen gebaseerd op volatiliteit.

Als een bepaald aandeel bijvoorbeeld met $0,10 per minuut beweegt, dan wil je een stop-loss order zetten van $0,30 vanaf je instapmoment zodat je de prijs wat ruimte geeft om te bewegen in de gewenste richting terwijl je je mogelijke verlies inperkt.

Sommige day traders kiezen ervoor gebruik te maken van twee stop-loss orders:

 1. Zij plaatsen in eerste instantie een stop-loss order op een price level dat aansluit bij hun risico tolerantie. Deze stop-loss bepaalt in feite het uiterlijke bedrag dat zij riskeren te verliezen.
 2. Daarnaast zetten zij een mentale stop-loss order op een punt waarin bepaald instapcriteria niet behaald worden. Als de trade dan de ongewenste richting op gaat, sluiten zij direct hun positie.

Hoe jijzelf maar je day trading exit strategies bepaalt, de uitstapcriteria moeten specifiek genoeg, testbaar en herhaalbaar zijn.

Zet een financieel verlies limiet

Spreek met jezelf een bedrag af dat je bereid bent maximaal te verliezen per dag. Kom je helaas op dit punt? Dan sluit je je huidige posities en stop je even met traden voor de rest van de dag. Houd je aan deze regel, immers is morgen weer een (trading) dag.

Test je day trading trading strategie

Wanneer je eenmaal bepaald hebt wanneer je instapt en waar je je stop-loss zet, is het tijd om te kijken of de day trading strategie die je hanteert aansluit bij je risico tolerantie. Als de trading strategie die je gebruikt je blootstelt aan te veel risico, dan is het natuurlijk wel zo handig je trading strategie aan te passen om dit risico te verminderen.

Als je day trading strategie aansluit bij je risicotolerantie, dan begint het testen. Doorzoek historische prijsdata om instapmomenten te vinden die aansluiten bij jouwe. Probeer er ook achter te komen of je stop-loss orders of price targets behaald zouden zijn.

Vervolgens paper trade je op deze manier 50 tot 100 trades. Aan de hand van de resultaten hiervan bepaal je of de trading strategie winstgevend is en of deze aan je verwachtingen voldaan heeft.

Oefen trading met $100,000 gratis paper trading account

Als je trading strategie werkt, dan trade je nog steeds met deze parameters, maar dit keer op een demo account in real-time. Als je nog steeds winstgevend tradet met je strategie over een periode van twee maanden, is het tijd om de day trading strategie met echt geld te proberen. Mocht de strategie niet winstgevend zijn, probeer deze dan aan te passen of probeer een andere day trading strategie.

Houd er rekening mee dat als je met leverage of hefboom handelt, je kwetsbaarder bent voor scherpere prijsbewegingen. Het handelen met hefboom betekent dat je geld leent van je broker om grotere posities te openen dan dat je zou kunnen met de balans op je account.

Mocht de trade tegen je gewenste richting in gaan, dan kan het dat je geld moet toevoegen aan je broker account om een margin call te vermijden. Om deze reden is het van cruciaal belang dat je stop-loss orders plaatst wanneer je doet aan day trading met leverage.

Basis day trading technieken

Nu je de ins en outs van het day trading begrijpt, is het tijd om wat belangrijke day trading technieken te bespreken die je als beginnende day trader kunt gebruiken.

Wanneer je deze day trading technieken beheerst, je eigen trading stijl ontwikkeld hebt en besloten hebt wat je uitstapmomenten zijn, dan kun je meerdere technieken combineren om hogere winst te behalen.

Hoewel we enkele van deze day trading technieken al besproken hebben in deze day trading tutorial, is het toch de moeite waard deze nogmaals even kort door te nemen:

 • Volg de trend: ”The trend is your friend” en iedereen die de trend volgt koopt wanneer prijzen omhoog gaan en verkoopt of gaat short wanneer deze dalen. Dit wordt gedaan met de aanname dat prijzen zullen blijven stijgen of dalen.
 • Contrarian investing: Deze day trading strategie gaat ervan uit dat de prijzen zullen omkeren en een drop zullen veroorzaken. De contrarian of de tegendraadse trader koopt tijdens een dalende prijs of gaat short tijdens een stijgende prijs, met de verwachting dat de koers zal omslaan.
 • Scalping: Dit is een tradingstrategie waarbij de trader kleine prijsverschillen tussen de bied- en laarkoersen snoept. Deze techniek draait normaal gesproken om het snel in- en uitstappen van trades, vaak slechts enkele minuten of zelfs seconden.
 • Nieuws trading: Traders die deze strategie volgen kopen wanneer goed nieuws gepubliceerd wordt en verkopen wanneer er slecht nieuws uitgebracht wordt. Dit kan leiden tot hogere volatiliteit, wat op zijn beurt weer kan leiden tot hogere winst en verlies.

Welke day trading strategie is het beste voor beginners?

Waarschijnlijk is het in het begin het verstandigste als je gewoon de trend volgt. Als je direct tegendraads wilt gaan traden en de contrarian investing strategie toepassen, kan dit verliezen met zich meebrengen. Scalping en nieuws trading kun je als beginner wel prima toepassen, maar dit vereist wel dat je je trades en het beursnieuws nauwkeurig in de gaten houdt.

Is day trading goed voor beginners?

Statistisch gezien verliezen de meeste traders in het begin geld. Echter verandert dit naarmate day traders meer ervaring hebben. Wij raden beginnende day traders aan altijd eerst te oefenen met een demo account.

Is technische analyse belangrijker dan fundamentele anlyse voor day trading?

Technische analyse is over het algemeen belangrijker dan fundamentele analyse bij day trading. Dit komt doordat technische analyse de day trader helpt met het identificeren van korte-termijn grafiekpatronen en trends, hetgeen essentieel is voor het consistent winstgevend traden.

Fundamentele analyse is beter geschikt voor lange-termijn investeerders aangezien dit zich meer focust op waarde bepaling. Het verschil tussen de daadwerkelijke prijs van een asset en de intrinisieke waarde worden door fundamentele analyse bepaald en deze kan voor maanden, dan wel niet jaren worden opgesteld.

Hoe de markt reageert op fundementele data zoals nieuws en bedrijfscijfers is onvoorspelbaar op de korte termijn. Dit gezegd hebbende, doen day traders er wel goed aan te kijken hoe andere traders reageren op fundementele data en hier op inspelen aan de hand van technische analyse.

Waarom is winstgevend day traden moeilijk?

Winstgevend day traden op de lange termijn is moeilijk omdat een combinatie van meerdere vaardigheden vereist. Denk aan kennis van de markt, ervaring en discipline. Het is niet altijd eenvoudig voor beginners om basis trading technieken onder de knie te krijgen zoals het inperken van verliezen en het meeste proberen te halen uit winstgevende trades.

Hier komt bij dat het lastig is je trading discipline te beheersen wanneer de markt erg volatiel wordt of wanneer je een flink verlies te pakken hebt. Uiteindelijk komt het er op neer dat je het met het day traden opneemt tegen duizenden traders van over de gehele wereld, die het wellicht beter kunnen dan jij, meer ervaring en meer geld hebben.

Houden day traders posities overnight aan?

Een day trader kan er voor kiezen een positie overnight aan te houden om zijn of haar verliezen op een verliezende trade te beperken of de winst op een winnende trade te verhogen. Over het algemeen is het niet verstandig een positie overnight aan te houden als je enkel je verlies wilt minimaliseren.

Het risico van een day trading positie overnight aanhouden is dat je aan de margin vereisten moet blijven voldoen en overnight fees betalen. Hierdoor kan de geleden schade juist alleen maar toenemen.

Day trading voor beginners – Conclusie

Day traden is lastig om onder de knie te krijgen. Het vereist tijd, vaardigheid en discipline. Veel mensen die day trading proberen, verliezen in het begin geld. Echter kun je het ook zo zien dat dit juist onderdeel is van het leerproces. Met de technieken besproken in deze day trading tutorial kun je eenvoudiger een winstgevende day trading strategie ontwikkelen die je consistent winst oplevert.

Day traders spelen een belangrijke rol in de economie door de beurs effecient en liquide te houden. Met genoeg ervaring en vaardigheid, kun je als day trader meer dan modaal verdienen.

Oefen trading met $100,000 gratis paper trading account

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com