De Barbell beleggingsstrategie uitgelegd

De Barbell beleggingsstrategie is een beleggingsconcept dat suggereert dat de beste manier om een balans te vinden tussen risico en reward is door in de twee uitersten van hoog-risico en risicoloze assets te investeren en alles daartussenin te vermijden.

Alle beleggingsstrategieën hebben als doel de maximaal haalbare winst in de wacht te slepen en deze is afhankelijk van de mate van risico die de belegger bereid is te nemen. Beleggers die de Barbell strategie volgen staan erop dat de beste oplossing het investeren in extreem risicovolle en totaal risicoloze assets is.

De Barbell beleggingsstrategie begrijpen

Voor de meeste beleggingsanalisten begint het samenstellen van een portfolio met het identificeren van het risico dat de belegger bereid is te nemen. Een jonge belegger zou wellicht veel risico willen nemen, terwijl iemand die bijna met pensioen gaat met wat minder risico, en dus minder rendement, al zeer tevreden is.

De beleggingsanalist stelt vervolgens een portfolio samen en verdeelt het beschikbare kapitaal in drie categorieën, waarvan iedere categorie een bepaalde mate van risico vertegenwoordigt. Speculatieve beleggingen zoals initial public offerings (IPO’s), cryptocurrencies en kleinere, wat onbekendere beursgenoteerde bedrijven, zijn erg risicovol. Blue-chip aandelen zijn minder  risicovol, maar nog steeds kwetsbaar voor de prijsschommelingen op de beurs. Obligaties zijn relatief gezien het veiligst.

De jonge belegger zou wellicht 40% van zijn kapitaal in speculatieve beleggingen investeren, 40% in blue-chip aandelen en 20% in obligaties. De wat oudere belegger bijvoorbeeld 80% in obligaties en 20% in blue-chip aandelen. Ieder van de twee beleggers probeert de hoogst mogelijke return on investment te behalen op het genomen risico.

De Barbell beleggingsstrategie voor aandelenhandelaren

Hen die beleggen volgens de Barbell beleggingsstrategie beargumenteren dat middelmatige risico’s totaal vermeden zouden moeten worden. De Barbell beleggingsstrategie pleit voor het combineren van twee duidelijk verschillende soorten activa. Het ene mandje bevat alleen extreem veilige beleggingen, terwijl het andere alleen speculatieve beleggingen en beleggingen met een hoge hefboomwerking bevat.

Dankzij deze benadering kon Nassim Nicholas Taleb, een statisticus, essayist en handelaar in derivaten, gedijen tijdens de economische crisis van 2007-2008, terwijl veel van zijn mede-Wall Streeters ploeterden.

Taleb beschreef het onderliggende principe van de Barbell beleggingsstrategie als volgt: “Als je weet dat je kwetsbaar bent voor voorspellingsfouten en accepteert dat de meeste risicomaatstaven gebrekkig zijn, dan is het noodzakelijk om zo hyperconservatief en hyperagressief te zijn als je maar kunt zijn, in plaats van licht agressief of conservatief.”

De Barbell beleggingsstrategie

De Barbell beleggingsstrategie

De Barbell beleggingsstrategie voor beleggers in obligaties

In praktijk wordt de Barbell beleggingsstrategie vaker gebruikt door beleggers in obligaties dan door aandelenhandelaren.

Voor beleggers die in obligaties van hoge kwaliteit investeren, is het grootste risico de zogenoemde ”opportunity cost” van het niet investeren in nog beter renderende obligaties. Dit wilt zeggen dat wanneer het geld ”vastzit” in een langlopende obligatie, kan de belegger dit geld niet in een obligatie met een hogere rente zetten als deze in de tussentijd beschikbaar komt.

Kortlopende obligaties betalen doorgaans minder hoog uit, maar vervallen uiteraard eerder. Langlopende obligaties betalen meer uit, maar hebben een groter renterisico.

Bij het beleggen in obligaties zijn de tegenovergestelde uitersten dus korte- en lange termijnkwesties. Er is niet veel reden om op het midden van de weg te blijven.

Anders dan voor aandelenhandelaren, waar het model beleggingen in aandelen met radicaal tegengestelde risicoprofielen onderschrijft, stelt het model voor obligatiebeleggers voor om obligaties te combineren met zeer korte (minder dan drie jaar) en zeer lange (10 jaar of meer) tijdschema’s.

Dit geeft de belegger de mogelijkheid om beter betalende obligaties te exploiteren als en wanneer deze beschikbaar zijn, terwijl ze toch genieten van een deel van het hogere rendement van langlopende obligaties.

Het is niet verrassend dat het succes van de Barbell beleggingsstrategie sterk afhankelijk is van de rentetarieven. Wanneer de rente stijgt, worden de kortlopende obligaties routinematig verhandeld voor uitgiften met een hogere rente. Wanneer de rente daalt, komen de langer lopende obligaties te hulp omdat ze die hogere rentetarieven hebben vastgehouden.

Het optimale moment voor obligatiebeleggers om de Barbell beleggingsstrategie te implementeren, is wanneer er grote verschillen zijn tussen de korte- en lange termijn obligatierendementen.

De Barbell beleggingsstrategie kost tijd

Zelfs voor obligatiebeleggers kan de Barbell beleggingsstrategie arbeidsintensief zijn.

Sommige obligatiebeleggers geven misschien de voorkeur aan de antithese van de Barbell beleggingsstrategie: de Bullet beleggingsstrategie. Bij deze benadering verbinden beleggers zich tot een bepaalde datum door obligaties te kopen die allemaal op hetzelfde moment vervallen, zeg maar over zeven jaar. Daarna zitten ze inactief totdat de obligaties vervallen zijn.

Deze methode beschermt beleggers niet alleen tegen renteschommelingen, maar stelt hen ook in staat passief te beleggen zonder dat ze hun geld voortdurend opnieuw moeten herbeleggen.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com