Hoe online broker account openen?

Stap-voor-stap gids online broker account openen

Als je op deze pagina beland bent, wil je waarschijnlijk een online broker account aanmaken en beginnen met het online handelen of beleggen. 

Bij de meeste Nederlandse online brokers kun je een nieuw broker account openen via hun website of trading app. Echter zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je op de welbefaamde ‘open rekening’ knop klikt.

  • Besluit bij welk type broker je een account aanmaken wilt.
  • Bepaal welke broker het beste aansluit bij jouw wensen en doelen.
  • Wanneer je klaar bent met het broker account aanmaken, stort je geld op de beleggingsrekening en kun je beginnen met online handelen.

Kies het juiste type online broker account

Wanneer je een broker kiest, dien je rekening te houden met het type belegger of trader dat je bent of wilt zijn. Wil je iedere dag de markt in de gaten houden of ben je meer iemand die af en toe inlogt en kijkt hoe je er met je beleggingen voor staat?

Wanneer je actief handelen wilt, overweeg dan de assets die je wilt gaan traden. De meeste lange-termijn beleggers kiezen voor aandelen, exchange-traded funds (ETF’s) en mutual funds ofwel beleggingsfondsen. Als je liever wilt beginnen met opties handelen, dan zijn er een aantal brokers beschikbaar die je uitgebreide tools bieden waarmee je dit kunt doen. Houd er echter wel rekening mee dat het handelen in opties aanzienlijk risicovoller is dan het handelen in aandelen en ETF’s. Opties zijn echter wel een goede manier om je andere posities te hedgen.

Bij de meeste online brokers kun je handelen in fixed-income securities, oftewel rentedragende obligaties en bieden screeners zodat je precies kunt uitzoeken welke assets je toevoegt aan je portfolio.

Voor hen die wel willen beginnen met beleggen maar niet de tijd hebben om de hele dag de beurs in de gaten te houden, kan het handig zijn gebruik te maken van een financieel adviseur of auto trading software. Bij auto trading software stel je bepaalde parameters in en handelt de software vervolgens automatisch op de beurs voor je. Wanneer je wilt beleggen om genoeg kapitaal op te bouwen voor je pensioen en dit nog lichtjaren in de toekomst is, kun je in wat risicovollere assets investeren dan wanneer je je kapitaal al over enkele jaren nodig zal hebben.

Overweeg de features die je wilt dat de broker biedt en de bijkomende kosten

Een groot gedeelte van de kosten die je aan je broker zal betalen zullen komen van de trades die je doet. Hoewel veel brokers adverteren met commissie-vrij handelen, betaal je alsnog overnight fees, inactiviteitskosten en commissies op opties en futures contracten. Bij de meeste brokers liggen deze kosten op zo’n 1 a 2 euro, maar je zult zien dat het na verloop van tijd toch gaat optellen. 

Daarnaast is het zo dat sommige brokers verdienen op order flow. Soms worden je orders niet optimaal het orderboek ingeschoten, waardoor je toch net even wat duurder uit bent. Immers moet de broker toch op een bepaalde manier geld verdienen. 

Kies de online broker die past bij jouw wensen

Wanneer je vragen hebt over een bepaalde broker, schroom dan niet contact met hen op te nemen via de chatfunctie om te kijken hoe deze op je vragen reageert. Op deze manier kun je direct de kwaliteit van de klantenservice van de broker testen en er achter komen of het een broker is waar je graag zaken mee doet of juist niet. 

Wanneer je besloten hebt dat de broker geschikt is, klik je op de ‘open account’ knop en begin je de registratieprocedure.

Bij een broker aanmelden

Wanneer je eenmaal de juiste broker gekozen hebt om bij te gaan handelen, zal je er een beleggingsrekening openen. Het maakt niet echt uit welke broker je kiest, de aanmeldprocedure is vrijwel bij iedere broker hetzelfde: je vult je persoonsgegevens in en beantwoordt een korte enquête over je trading ervaring. Vervolgens zal je een foto moet uploaden van je rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs en een kopie van een recent bankafschrift of nutsrekening van niet ouder dan 3 maanden. Gelicenseerde brokers zijn hiertoe verplicht aangezien dit te maken heeft met KYC (Know Your Customer) en anti-witwas regelgeving. 

De reden dat je dergelijke enquête betreft je trading ervaring dient in te sturen heeft te maken met het feit dat brokers je anders bepaalde producten (denk aan hefboom producten) niet mogen aanbieden wanneer je te weinig trading ervaring hebt. 

Vragen die je tijdens de enquete kunt verwachten zijn onder andere hoelang je je posities gemiddeld open laat staan, wat je belastingstatus is, of je single of getrouwd bent, waar je inkomsten vandaan komen en dergelijke. Sommige brokers vragen zelfs om je jaarinkomen. Neem deze vragen met een korreltje zout aangezien het niet al te veel uitmaakt wat je invult. Het is meer voor de broker om een beleggersprofiel van je te kunnen samenstellen zodat zij weten met wat voor soort trader of belegger zij te maken hebben. Brokers hoeven bij wet deze informatie niet te controleren en ook zeker niet te bewaren, al helemaal niet wanneer je je beleggingsrekening stop zet. 

Mocht je dit soort informatie liever niet online aan een online broker willen verschaffen, wat begrijpelijk is, dan kun je er voor kiezen deze informatie per post toe te zenden of gewoon bij een andere broker een beleggingsrekening te openen. Gelukkig zijn de meeste broker websites en trading platforms optimaal beveiligd dus je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele datalekken. 

Feit: De meeste brokers verzamelen exact dezelfde informatie van nieuwe rekeninghouders. De user interface en de manier waarop je het dient in te vullen verschilt van broker tot broker, maar het komt allemaal neer op hetzelfde aanmeldproces. De gehele procedure zou niet meer dan 15 minuten van je tijd moeten kosten.

Geld op broker account storten en beginnen met traden

Wanneer je eenmaal klaar bent met je beleggingsrekening aanmaken, kun je inloggen met je klantgegevens en geld op je rekening storten. Je hebt vaak diverse mogelijkheden aangezien brokers doorgaans meerdere betaalmethoden ondersteunen, maar het makkelijkste is om gewoon met iDEAL geld te storten op je beleggingsrekening. 

Bij sommige brokers is het mogelijk op maandelijkse basis geld op je beleggingsrekening te storten. Dit is een handige functie, al helemaal voor traders en beleggers die dollar-cost averaging willen toepassen. De gewoonte ontwikkelen om op regelmatige basis geld in te leggen op je beleggingsrekening is zeker geen slechte. 

Hoewel je tegenwoordig bij de meeste brokers direct online handelen kunt na het aanmaken van je trading account, zijn er brokers waar het even kan duren voordat je je eerste trade kunt plaatsen of eerste aandeel kopen. Soms kan het tot wel 2 a 3 werkdagen duren. Mocht dit laatste het geval zijn, dan kun je alvast de tijd nemen het trading platform of de beleggingsapp te ontdekken, wat tutorial videos te bekijken en een aandelen of andere asset watchlist instellen.

Is een trading account openen lastig?

Nee, vandaag de dag is het erg eenvoudig een online trading account aan te maken. Tegenwoordig kun vaak direct al aan de slag met online handelen na het aanmaken van je beleggingsrekening.

Ik heb weinig tijd – zal ik auto trading software gebruiken?

Zogenaamde robo-advisors of Expert Advisors zijn online broker accounts met auto portfolio management. Dit soort trading robots zijn over het algemeen erg handig voor beleggers en traders die lange-termijn traden (buy and hold) en automatisch hun assets willen diverseren en doen aan rebalancing. Korte-termijn trading robots zijn enkel weggelegd voor professionele traders die precies weten hoe ze een EA in Python of C++ samenstellen. 

Probeer online trading met €10,000 demo rekening

Probeer geheel gratis online handelen uit om te kijken of online trading iets voor jou is met de gratis trading simulator. Oefen trading strategieën en raak bekend met trading platforms voordat je met echt geld op de beurs handelen gaat. Probeer de gratis trading simulator vandaag nog uit. 

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com