Hoe bereken je de beta van een activa of portfolio?

Beta is een meting die gebruikt word in fundamentele analyse om de volatiliteit van een activa of portfolio te berekenen ten opzichte van de algemene markt. Om de beta met zekerheid te berekenen moet men de covariance tussen de activa en de algemene return van de algemene markt weten, alsmede de variance van deze returns.

Hoe bereken je de beta met een formule?

De formule om de beta te berekenen is de covariance van de return op een activa met de return van de benchmark te delen door de variance van de return op de benchmark over een bepaalde periode.

aandelen beta berekenen

Ook kan je de beta berekenen door eerst de activa’s standard deviation op returns te delen door de deviation op returns van de benchmark. De resulterende waarde vermenigvuldig je met de correlatie van de returns op de activa en die van de benchmark.

beta berekeningen aandelen

Ter voorbeeld, een belegger wilt de beta berekenen van Apple Inc. (AAPL) vergeleken met het SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY). Gebaseerd op de data van de afgelopen vijf jaar, is de correlatie tussen AAPL en SPY 0.83. AAPL heeft een standard deviation op returns van 23.42% en de SPY heeft een standard deviation op returns van 32.21%.

De beta van AAPL = 0.83 x (0.2342 : 0.3221) = 0.6035

In dit geval is Apple dus minder volatiel dan het ETF met haar bet beta van 0.6035, doordat het aandeel ongeveer 40% minder volatiliteit ervaart dan het SPDR S&P 500 Exchange Traded Fund Trust.

In een ander voorbeeld nemen we aan dat een belegger de beta van Tesla Motors Inc. (TSLA) wilt berekenen in vergelijking met het SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY). Gebaseerd op de data beschikbaar de afgelopen vijf jaar, hebben TSLA en SPY een covariance van 0.032 en de variance van SPY is 0.015.

De beta van TSLA = 0.032 : 0.015 = 2.13

Tesla is theoretisch gezien dus 113% volatieler dan het SPDR S&P 500 ETF Trust.

Een betere belegger worden doe je door de artikelen op de educatie afdeling van onlinehandelen.com door te nemen. Kom eens een kijkje nemen in onze recent vernieuwde Trading School.

Bezoek de Trading School

online beleggen op Markets.com

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com