3 Redenen waarom olieprijzen dalen

Terroristische Aanslagen

De terroristische aanslagen en dreiging op meer aanslagen hielden beleggers in haar greep deze week. Wereldwijde financiële markten zagen transacties verplaatsen naar non-risicovolle beleggingen als goud, de Amerikaanse Dollar en de Yen. De stijging van de waarde van de Dollar zorge voor dalingen onder edelmetalen en in de energiesector.

Ruwe olie prijzen daalden ongeveer $2.00 en werd verhandeld tegen 39.72 terwijl Brent olie $1.50 daalde naar 40.45. Prijzen zijn gedaald sinds de aanslagen in Brussel afgelopen dinsdagochtend en beleggers zoeken andere ‘’veilige’’ aandelen of of activa om in te investeren. Populair onder beleggers gisteren waren voornamelijk goud en staatsobligaties.

Petroleum Status Rapport

Woensdagochtend publiceerde de EIA haar petroleum status rapport. Amerikaanse commerciële voorraden stegen met 9.4 miljoen vaten afgelopen week, de totale Amerikaanse ruwe olie voorraad op 532.5 miljoen vaten brengend. Commerciële olie is op haar hoogste prijs van het jaar, volgens de EIA.

Dinsdagavond meldde het American Petroleum Institute (API) dat ruwe olie voorraden 8.8 miljoen vaten stegen in de week eindigend op 18 maart. In dezelfde periode hadden analisten slechts een stijging van 2.7 miljoen vaten verwacht. API meldde ook dat gas voorraden met 4.3 miljoen vaten verminderd waren naar 391,000 vaten.

Amerikaanse ruwe olie bereikte vorige week vrijdag haar top op $42.49 en verhandelde tot en met gisteren steeds iets lager, uiteindelijk ongeveer een dollar lager. Geruchten gaan dat het eindelijk duidelijk is dat deze piek een gevolg was van het dekken van short posities door beleggers en niet is veroorzaakt door een fundamentele verandering in vraag en aanbod.

Beleggers hebben er nog hoop op dat de geplande bijeenkomst tussen OPEC en non-OPEC olieproducerende landen van 17 april impact zal hebben op de markt fundamentelen. Als er een impact zal zijn, zal deze miniem zijn. Iran zei al haar olie productiesnelheid niet te gaan stilleggen of verlangzamen. Ook Libië heeft geen zin om haar olieproductie stil te leggen.

Olie exporterende landen in spagaat

In een recent gepubliceerd rapport zei de IMF (International Monetary Fund) dat emerging markets of opkomende markten wereldwijd minder kans hebben te groeien de komende vijf jaar, maar dat emerging markets in het Midden Oosten en Centraal Azië wel veel zullen groeien, net 1.25% minder dan het gemiddelde van een emerging market of ontwikkelingsland.

Zes jaar na de Arabische lente waarin economische vooruitgang en hogere levensstandaarden beloofd werden, is er nog vrij weinig veranderd en is het grootste gedeelte van het Midden Oosten nog in conflict, wat weegt op economische activiteit in de regio doordat miljoenen vluchtelingen vluchten, aldus IMF Middle East Director Masood Ahmed.

‘’Op hetzelfde moment is de nieuwe ‘’lagere en langere’’ olieprijs realiteit ingeslagen bij olie-exporterende landen en hun lange termijn groei perspectieven zijn verminderd aangezien hun economische groei modellen enkel op olie gebaseerd zijn,’’ aldus Masood.

Olie exporteurs in de regio worden geforceerd minder uit te geven en hun levensstandaarden aan te passen om groei in stand te houden, aldus het IMF.

Olie daalde dit jaar naar haar laagste punt in 12 jaar na eerst flink gestegen te zijn door speculatie over hogere vraag vanuit de VS. Er is potentieel voor een vermindering van de voorraden in de nabije toekomst doordat energiebedrijven als Chevron Corp. stoppen met miljarden uitgeven aan BP midden in een prijsdaling. Volgens het International Energy Agency worden de lage olieprijzen niet als korting doorgerekend naar energiebedrijven, de grootste afnemers.

Lijkt het u leuk eens te handelen in olie of doet u dit al maar is $50 gratis olie niet mis?

Dat komt goed uit, want op dit moment hebben we een $50 gratis startkapitaal actie met Trade360 voor alle nieuwe olie beleggers!

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170