Beleggers verbaast over lage olieprijs

De meeste (grondstof) beleggers zijn gisteren geschrokken van het feit dat de ruwe olieprijs eerst enorm steeg om vervolgens weer flink te dalen. Aan het einde van de dag gingen de oliebarrels voor $97,39 over de toonbank, relatief gezien erg laag, aangezien eind juli de prijs voor een vat olie rond de $105 lag. Vandaag opent olie 23 cent hoger op $97,62 aangezien de globale spanningen weer stijgen en Rusland op zijn beurt het westen bedreigt met sancties. President Vladimir Putin geeft toe zijn overheid voorzorgsmaatregelen te hebben geinstrueerd, zodoende heeft het Kremlin de druk op Oekraine verhoogt.  Tot nu toe heeft Poetin nog geen teken gegeven eventueel te willen terugtrekken, ook niet na herhaaldelijk verzoek van Brussel en het witte huis. De pro-Rusland rebellen in Oekraine worden nog steeds gesteund door Putin. Dinsdag daalde de olieprijs ietwat, door melding van voldoende voorraad in Europa. Spanningen in niet alleen Rusland maar ook Noord Afrika en het Midden Oosten worden kennelijk niet als groot genoege bedreiging voor de olieprijs en productie gezien. Naast enkel geo-politieke factoren speelt gevoel natuurlijk ook een grote rol op de beurs; de olieprijs daalde gistermiddag significant doordat beleggers een lagere afname en lagere  marge op raffinaarderijkosten verwachten.

De Libanese olie productie is met ongeveer tien procent gedaald van 500.000 barrels per dag naar 450.000 barrels per dag (bpd). Toch beweert National Oil Corp, het door de staat gerunde oliewinningsbedrijf dat de olievelden veilig zijn ondanks opstandige rebellen in de hoofdstad Tripoli. Brent Olie wordt de afgelopen dagen verhandeld voor onder de 105, het lijkt erop dat de wereld, of in ieder geval de beleggers, eindelijk eens kunnen genieten van goedkope olie. Laat op dinsdag is er een inventarisatie rapport gepubliceerd betreffende de huidige olie en gas voorraad van de Verenigde Staten. Hoewel de Verenigde Staten 5.5 miljoen vaten olie lichter zijn en 3.6 miljoen eenheden gas, blijft men kennelijk dus zeer positief.

Voor vandaag kunnen we dus concluderen dat ondanks de spanningen in Oekraine en Libië de olieprijs stabiel blijft en dat er geen dreiging op schaarste of enorme inflatie heerst.

 

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!