ChristenUnie wil Griekenland uit Euro

De ChristenUnie heeft zich op het standpunt gesteld dat het verlenen van financiële steun aan Griekenland geen eindeloos karakter hoeft te krijgen. De fractieleider, Arie Slob, ziet graag dat Griekenland uit de euro vertrekt en dat er dan voor de schulden kwijtschelding wordt verleend. De partij sluit daarmee aan op de uitkomsten van een onderzoek dat in opdracht van de ChristenUnie is uitgevoerd om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren om een noordelijke en een zuidelijke eurozone in te voeren.

De opzet van het onderzoek was om andere oplossingen te zoeken voor het probleem en het taboe daarvoor het doorbreken. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat het vertrek van Griekenland de beste optie zal zijn. Griekenland kan dan een eigen munteenheid hanteren, waarbij het land wel een volwaardig lid van de Europese Unie zou kunnen blijven. Overigens is uit het onderzoek ook gebleken dat de invoering van de gulden in Nederland schadelijke effecten kan hebben voor landen als Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Economisch gezien is de optie om voor een noordelijke en zuidelijke variant voor de eurozone te kiezen eveneens minder gunstig dan het vertrek van Griekenland uit de euro.

Indien Griekenland na een vertrek uit de euro lid blijft van de Europese Unie behoudt het land aanspraak op subsidies van de EU. Bij de keuze voor deze optie zal Griekenland uitzicht krijgen op een hogere economische groei en dat geldt ook de overige landen van de eurozone.

Arie Slob is van mening dat het steeds doorgaan met steunoperaties de inwoners van Griekenland niet helpt, maar juist in de richting van de afgrond drijft. Bovendien kan de geloofwaardigheid van een gemeenschappelijke munt weer versterkt worden is de mening van de fractieleider van de ChristenUnie als Griekenland uit de euro vertrekt. Het is volgens Arie Slob tijd om te kijken naar gerichte voorwaarden voor het Griekse vertrek.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!