Dure iPhone X slimme zet van Apple

De nieuwe iPhone is duur en dat is precies de bedoeling

Nieuwe iPhone X

De Apple iPhone X is beschikbaar ter pre-order vanaf 1159 Euro, ietwat aan de dure kant?

Zeker weten. De meeste mensen denken dat Apple een beetje te ver gaat met dit soort prijzen voor smartphones. Tijdens de keynote presentatie in het Steve Jobs Theater was het publiek niet onder de indruk. De aankondiging werd gevolgd door stilte in de zaal. Het moment kwam pijnlijk aan voor Apple aangezien fans eerder in de ochtend nog zeer enthousiast waren.

Vanuit Apple’s oogpunt maakt het niet uit of jij of ik meer dan duizend Euro uitgeven aan een nieuwe smartphone maar of er genoeg mensen zijn die dit doen en of Apple hier geld aan kan verdienen. Alles wijst erop dat ze dit inderdaad kunnen. De eerste iPhone ging voor meer dan 700 Euro over de toonbank destijds plus het 1 of 2 jaarlijkse contract waar je aan vast zat. Er stonden destijds al enorme rijen voor de Apple store om de smartphone als eerste te bemachtigen.

De super-luxe markt

Het prijskaartje van de nieuwe iPhone x is een aanwijzing dat Apple zich wilt gaan profileren in de luxe, of misschien wel super-luxe markt. Die markt is heel groot, groeiend en enorm winstgevend. Consumenten geven wereldwijd zo’n 300 miljard Dollar uit aan luxe goederen per jaar, volgens een recent onderzoek gedaan door Bain. Data bedrijf Euromonitor stelt dit getal nog hoger, namelijk op 400 miljard Dollar, waarvan 85 miljard Dollar alleen al in de Verenigde Staten. De meeste van deze luxe goederen zijn enorm hoog geprijsd en simpelweg: te duur, de winstmarges zijn enorm. Het echte grote geld wordt vandaag de dag gemaakt in de high end luxe markt.

Als we bijvoorbeeld kijken naar de Zwitserse horloge industrie. Super luxe horloges worden maar in kleine oplagen gemaakt in vergelijking met het totaal aantal horloges wat Zwitserse bedrijven produceren maar toch vormen zij het grootste deel van de totale winst en omzet van Zwitserse horloge fabrikanten.

Vorig jaar waren slechts 6% van alle Zwitserse horloges geprijsd boven de 3.000 Euro of meer maar deze horloges telden voor meer dan tweederde van de totale industrie’s export winst. De gemiddelde prijs van een luxe Zwitserse horloge lag vorig jaar op 8200 Euro. De meeste mensen kunnen het zich niet voorstellen 3000 Euro te besteden aan een horloge, laat staan 8200 Euro. Toch zijn er mensen die dit wel doen en juist deze mensen besteden ook gemakkelijk meer dan duizend Euro aan een nieuwe iPhone. Je zou vanuit dit standpunt bijna kunnen stellen dat Apple haar prijs te laag heeft gesteld voor de nieuwe smartphone.

Marketing basis

Het komt allemaal uit op marketing. Verschillende producten hebben verschillende prijzen. Je hebt koopjesjagers en big spenders. Ik weet nog dat ik vlak voor een belangrijke conferentie mijn iPhone 4 had laten vallen en dat ik niet kon wachten op reparatie en ik wilde niet opdagen met een smartphone vol met barsten erin. Ik ben toen snel naar de Used Products gegaan om nog even ‘’goedkoop’’ een ‘’nieuwe’’ gebruikte iPhone 4 te kopen.

Ik zal niet de enige zijn die zoiets als dit ooit gedaan heeft en het toont aan hoe invloedrijk Apple is geworden met haar high-end en enorm populaire smartphones. Reis eens af naar derde wereldlanden, het zal niet lang duren voor je de eerste paar mensen wonende onder zeer slechte omstandigheden toch hier en daar met iPhones ziet.

Deze zet van Apple is niet geheel risicovrij. De iPhone X zal de meeste mainstream Apple gebruikers doen upgraden naar de iPhone 8. Ook zullen vele iPhone gebruikers een jaar langer hun iPhone 6s of 7 blijven gebruiken tot de X in prijs daalt. In de tussentijd schaffen ze misschien wel de nieuwe Apple Watch aan.

Conclusie

Is de nieuwe iPhone X te duur? Ja, die is te duur en dat is precies de bedoeling. Er zullen mensen zijn die er meer dan 1000 Euro voor over hebben en die nog het bijbehorende limited edition Gucci hoesje van 400 Euro erbij nemen.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com