Hoe verdient Fortnite geld?

Op 27 juli 2018 bestond het Battle Royale video game spel en wereldwijd fenomeen ‘’Fortnite’’ een jaar en vierde haar eerste verjaardag. In dat eerste jaar hebben Fortnite en spelontwikkelaar Epic Games alle records en verwachtingen van de concurrentie verbroken. Fortnite kwam niet uit een onverwachte hoek, aangezien de gaming industrie al vol zat en nog steeds zit met shooter games.

Tussen de release in juli 2017 en mei 2018 verzamelde Fortnite een spelerskern van 125 miljoen spelers en bracht het spel 1.2 miljard Dollar in het laatje aan winst, volgens een onderzoeksrapport opgesteld door de firma SuperData.

Toen de Fortnite app lanceerde op de iPhone op 1 april maakte het spel zo’n 2 miljoen Dollar per dag van Apple Inc.s’s iOS. Op dit moment wordt verwacht dat het spel eind 2019 zo’n 2 miljard Dollar totaal zal hebben opgeleverd, wat de waarde van Epic Games zal doen stijgen van 5 miljard Dollar naar 8 miljard Dollar, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

Terwijl andere spellen ook wel 1 miljard Dollar of meer opleverden in hun eerste jaar van lancering, was Fortnite de eerste die dit behaalde met een gratis te spelen spel. Of het multiplayer schietspel populair zal blijven en of het de gaming wereld snel weer zal verlaten, een ding is zeker: na de lancering van Fortnite, moet de gaming industrie vaker kijken naar free-to-play modellen.

Wat is Fortnite?

Fortnite is een multi-platform video game. Dit betekend dat het spel gespeeld kan worden op de computer, mobiele toestellen en consoles. In de Battle Royale game mode vallen 100 spelers uit de lucht op een eiland en moeten zij vechten om te overleven op een steeds kleiner wordende map en proberen als laatste persoon over te blijven. Hoewel populaire schietspellen als Activision Blizzard’s Call of Duty franchise de realiteit proberen op te zoeken met hoogwaardige en gedetailleerde graphics, probeert Fortnite zichzelf te profileren als een soort kindvriendelijke stripfiguur-shooter.

Hoewel spelers individueel de ‘’Victory Royale’’ dienen te behalen, bestaat er ook de mogelijkheid teams te vormen. Jefferies analyst Timothy O’Shea stelt dat Fortnite een sociaal spel is, welke de speler aanmoedigt samen te spelen.

Fortnite spelers spelen echter niet alleen samen, zij kijken ook samen. Op 14 maart 2018 trok het Fortnite spel 630,000 verschillende kijkers op het game streaming platform Twitch TV. Fortnite heeft sindsdien al meer dan 30 miljoen verschillende kijkers, wat dubbel zo veel is als het tweede vaakst bekeken spel: League of Legends. League of Legends is van het Chinese internetbedrijf Tencent Holdings. Tencent Holdings bezit ook 40% van Epic Games, Fortnite’s moederbedrijf.

Het spel wordt voornamelijk gespeeld, bekeken en besproken door tieners, rappers, atleten en bekende personen en dit is natuurlijk juist waardoor Fortnite geld verdient, ondanks dat het een free-to-play game is.

Hoe maakt Fortnite geld?

Sinds augustus 2018 is Fortnite het meest verkochte spel op consoles als de Xbox One, Playstation 4 en Nintendo Switch. Hoewel de meeste console games geld verdienen door een echte cd of digitale download van hun spel zelf verkopen om inkomsten te genereren, komt Fortnite’s winst enkel en alleen van microtransacties.

In Fortnite hebben spelers de mogelijkheid in-game valuta, genaamd V Bucks, uit te geven. Er zijn ‘’bonus deals’’ beschikbaar waardoor de aankoop van grotere hoeveelheden in-game valuta beloond wordt. Op moment van schrijven is 1 Amerikaanse Dollar ongeveer 100 V-Bucks.

Het belangrijkste aspect van Fortnite’s business model is dat spelers de V-bucks nooit kunnen gebruiken om iets te kopen waardoor zij een voorsprong op andere spelers hebben. Dit heeft in het verleden bij andere spellen tot grote problemen geleid en een zogenaamde pay-to-win discussie onder spelers teweeg gebracht. In plaats hiervan, kan de digitale valuta gebruikt worden om cosmetische skins, dansen en pre-released game modes voor hun characters te kopen. Deze digitale items kosten omgerekend zo’n twee tot twintig Euro per stuk.

De meeste accessoires in de Fortnite shop zijn maar kort beschikbaar, wat spelers aanmoedigt snel bepaalde items te kopen, voordat deze verdwijnen uit de virtual store. Qua business model heeft Fortnite iets gedaan wat zeer uniek is. Fortnite heeft namelijk de perceptie van exclusiviteit gewekt, volgens Michael Pachter, een analyst bij Wedbush Securities.

‘’Als je een andere speler in een luipaard skin ziet lopen en je vervolgens naar de store gaat en ziet dat deze outfit niet langer beschikbaar is, denk je, sh*t, ik moet er volgende keer sneller bij zijn.’’

Dit is waar het sociale aspect van Fortnite direct invloed heeft op de omzet van het bedrijf. Studie wijst uit dat van 1000 Fortnite spelers, bijna 69% in-game aankopen heeft gedaan, voor $84,67 gemiddeld per persoon. Al deze commercie vertaald zich in een van de hoogste winst-per-speler getallen in de industrie.

Hoe heeft free-to-play invloed op de gaming industrie?

In mei dit jaar heeft Fortnite 318 miljoen Dollar gedraaid voor het in North Carolina gevestigde Epic Games, volgens analytisch bureau SuperData. Dit is vele malen hoger dan Electronic Arts’ Fifa 2018 of Blizzard Activision’s Call of Duty WW2, welke beiden ook betaalde downloads en in-game purchases aanbieden.

Echter kan Fortnite wel positieve effecten hebben voor de concurrent, aangezien nieuwe spelers nieuwe spelgenres proberen, welke eerst wellicht weg zouden blijven. Innovatie in het shooter genre is nodig en de cartoon-achtige stijl van Fortnite toont aan dat ook non-gamers en jeugdigen aangetrokken kunnen worden tot het spelen van schietspellen. Mensen willen nu eenmaal meepraten met de rest en ik weet dan ook zeker dat menigeen ouder wel eens een potje Fortnite met zoon of dochter heeft meegespeeld.

Mede hierdoor is Fortnite uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen en hebben industrie leiders als Take-Two Interactive Inc. en Electronic Arts Inc. nog geen soortgelijk spel gelanceerd, althans, nog niet. Wel heeft Blizzard Activision vorige maand aangekondigd bezig te zijn met de ontwikkeling van een Battle Royale game mode voor haar nieuwste spel Call of Duty Black Ops 4.

Hoewel de videogame gigant probeert in de voetsporen van Fortnite te treden, blijft het businessmodel hetzelfde als altijd: de nieuwe Call of Duty kost gewoon 59.99 Euro en biedt in-game aankopen aan. Volgens Piper Jaffray analyst Michael Olson is deze move eigenlijk wel slim.

Olson zette een $88 prijsdoel op Activision Blizzard aandelen, na de positieve reactie op de publicatie van de game mode onder de loep te nemen. Dat is zo’n 7% boven het huidige prijsniveau. Olson geloofd meer in de innovatieve game mode ‘’Battle Royale’’ dan in het specifieke free-to-play business model van Fortnite.

‘’Wat krijg je als je de grootste gaming franchise op de planeet combineert met de meest populaire nieuwe game mode?’’ Vraagt Olson zich af. ‘’Ik denk voornamelijk stijgende aandelenprijzen.’’

Op 27 september ging het zesde seizoen in van competitieve Fortnite gameplay. Voor spelers betekend dat tot het einde van dit jaar nog een aantal ‘’nieuwe’’ skins, dansen en features nog te ontgrendelen zijn, voordat begin januari seizoen 7 start. Voor Epic Games betekend het voornamelijk miljoenen Dollars in microtransacties.

Oefen met €100,000 demorekening te handelen in aandelen, opties en cryptocurrencies!

Wil jij leren beleggen maar heb je geen idee waar te beginnen? Probeer dan vandaag nog de gratis aandelen simulator. Doe samen met honderden andere Onlinehandelen.com beleggers mee aan diverse beleggingswedstrijden en win echte geld bedragen! Oefen online beleggen zonder je eigen geld in te zetten voordat je met eigen geld de beurs op gaat. Of je nu wilt leren beleggen in aandelen, opties, cryptocurrencies of virtual items en skins, oefen 100% gratis en verblijvend met de €100,000 demorekening.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170