Maakten bankiers een geheime deal om de markt te manipuleren?

De Dollar heeft de afgelopen weken enorme klappen gekregen en plots vragen wij beleggers ons af: wie zit er eigenlijk achter de verkoop van al die Dollars? Het antwoord hebben sommigen al klaar: een complot theorie.

Het gerucht gaat dat wereldwijde beleidsmakers een geheime deal hebben gesloten op de G-20 bijeenkomst in Shanghai vorige maand. Dit ‘’Shanghai akkoord’’ om de Dollar te doen dalen in waarde zou gericht zijn op het kalmeren van de financiële markten, welke een enorm slechte start hadden dit jaar, volgens complot theoristen.

Er was geen enkel vreemde valuta pact aangekondigd tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers en beleidsmakers in februari van de 20 grootste economieën. Neemt niet weg dat er speculatie heerst rondom een plan welke achter gesloten deuren zou zijn gesmeed, waarvan de effecten nu tevoorschijn beginnen te komen: de dollar (DXY +0.13% op moment van schrijven) heeft meer dan 3% in waarde verloren sinds de bijeenkomst en een opkomende rally in aandelen, emerging markets en grondstoffen veroorzaakt.

‘’Voor elke complottheorist is het duidelijk geworden”, volgens Chris Westion, Chief Market Strategist bij IG in een voetnoot afgelopen vrijdag. ‘’Er is een globaal gecoördineerd plan effectief bezig de dollar in waarde te doen dalen, welke als gevolg geleid heeft tot het risico ontnemen op andelen en kredietmarkten.’’

‘’Een zwakkere dollar is de hoofdreden waarom we een 54% rally op Amerikaanse ruwe olie zien en een 40% rally op Brent olie.’’

De theorie stelt dat een sterkere dollar slecht zou zijn voor de globale economie en volatiliteit op de markt zou kunnen creëren. Alarmbellen rinkelden al bij beleidsmakers na de sterke prijsstijging van de dollar in de rally van 2015.

De dollar index steeg bijna 10% vorig jaar. In december behaalde deze haar hoogste punt in meer dan tien jaar door de verwachting dat de Federal Reserve haar rentepercentages zou aanpassen.

Deze run-up in 2014 had uiteindelijk effect op alle financiële markten, emerging markets en Amerikaanse exporteurs kregen de hardste klappen destijds. Olieprijzen werden ook geraakt, alhoewel de substantiële daling in olie futures voornamelijk te danken was aan een overbevoorrading.

Onverwachte zetten

Een ander argument is dat bankiers wat onverwachte zetten zouden hebben gedaan de afgelopen tijd, de markt verassend.

‘’Sinds de G20 bijeenkomst in Shanghai zijn er meerdere rode vlaggen uitgehangen’’, merkte Weston op. ‘’Of het nu the People’s Bank of China is die de maatregelen rondom Reserve Ratio vereisten (RRR) met 50 basispunten aanpast of de Reserve Bank of New Zealand die haar cash ratio aanpast met 25 basispunten (erg uit context) of de ECB die haar focus op kredietmarkten gaat leggen en significant boven verwachtingen draait.’’

Deze week deed de Federal Reserve ook weer niets en tipte zij dat de rente percentages wellicht langzamerhand hoger zouden worden gedurende het jaar. Dit commentaar zorgde natuurlijk voor een massale verkoop van de dollar, wat complottheristen zien als meer bewijs van het ‘’Shanghai akkoord’’.

Plus, er is nog een precedent: het Plaza Akkoord. In 1985 maakten de ministers van financiën van de Verenigde Staten, Frankrijk, West Duitsland, Japan en het Verenigd Koninkrijk een deal om de Dollar lager te valueren dan de Yen en de Duitse Mark. Dit besluit werd destijds genomen om de Amerikaanse economie een snelle start te geven.

Joachim Fels, Global Economic Advisor bij obligatie-handelsbedrijf PIMCO, vertelde Bloomberg dat ook hij het vermoeden heeft dat centrale bankiers een gecoördineerde actie in werking hebben gesteld om te preventeren dat de Dollar nog verder in waarde zou stijgen.

‘’Er lijkt een soort tactisch Shanghai Akkoord van effect te zijn,’’ vertelde hij het nieuwsmedium. ‘’De overeenkomst is intact om de dollar te stabiliseren tegenover andere populaire valuta door effectieve monetair beleid, niet door interventie.’’

Echter is niet iedereen het hiermee eens. Este Dwek, Global Strategist bij Loomis, Sayles & Co. zei dat zij verrast zou zijn als er een geheime deal onder bankiers actief zou zijn zonder dat zij er iets over gehoord zou hebben.

In plaats daarvan komt de zwakkere Amerikaanse Dollar door twee andere factoren, zei ze.

‘’Ten eerste, heeft de dollar een groot aantal rallies ondergaan de afgelopen jaren.’’ ‘’En ten tweede, historisch gezien zien we vaak dat als de dollar eindelijk een keer stopt met rallyen dat dan de Federal Reserve het weer gaat aanwakkeren.’’

Volgens haar rallied de Dollar altijd voordat de rente percentages wijzigen.

Wat denkt u zelf, is er een geheime deal gesloten of niet? Discussier het in ons forum of in het commentaarsysteem onder het artikel.

plus500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

One Response to “Maakten bankiers een geheime deal om de markt te manipuleren?”

  1. Ik denk niet dat veel mensen van verbazing van hun stoel zullen vallen als dit zou kloppen. We weten wel dat het niet de eerste keer zou zijn dat dit gebeurd.

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com