Olie en gas handelaren met handen in het haar

Ruwe olie werd gisteren tegen gunstige tarieven verhandeld na een door de Verenigde Staten gepubliceerd rapport  waaruit bleek dat luchtaanvallen op oprukkende Islamitische militanten in Irak  misschien voorraadproblemen zullen ondervinden door het wegvallen van OPEC’s op een na grootste olieproducent. Echter, beweerde Josh Earnest eerder , spreker van het Witte Huis, dat er geen sprake zou zijn van luchtaanvallen. ”Er zijn geen Amerikaanse militaire oplossingen voor de problemen in Irak”. Aldus de vertegenwoordiger. Islamitische militanten rukten gisteren op in noord Irak richting de hoofdstad van het Koerdische gebied, tienduizenden christenen op de vlucht jagend, in een poging Westerse militaire bemoeienis te weeg te brengen.

Als gevolg hiervan drukken de prijzen nog niet op olie; de voorraad olie die uit Irak komt is nog niet beschadigd of belemmerd. In de tussentijd zijn er wel problemen aan het thuisfront van de Verenigde Staten. Een van de grootste raffinaderijen in Coffeyville, Kansas,  is nu al vier weken gesloten. De fabriek is al eerder gesloten met het oog op de herfst, waarin de vraag naar olie seizoensgebonden afneemt. Olie steeg in prijs tijdens de Aziatische sessie tot 98.25, 91 cent meer dan de Amerikaanse sessie. Brent olie volgde de trend en voegde 76 cent toe aan haar waarde, op een totaal komend van 106.64.

Bekeken vanuit het perspectief van de raffinaderijen, liet Bloomberg een 3:2:1 spread verhoging zien vanaf de derde dag tot meer dan $20 per barrel per contract, genoeg marge toevoegend om de gebruikskosten hoger te maken, althans op de korte termijn. Dit zal waarschijnlijk ook positief uitpakken voor de ruwe olie prijs op de korte termijn. Ook gas doet het goed; gas futures die aflopen in september zijn gisteren meer dan 1% in waarde gestegen nadat beleggers eindelijk actie ondernamen omtrent het feit dat gas op dit moment gewild is, zoals genoemd in een recent gepubliceerd rapport.

U.S. Natural Gas daalde gisteren  1.5% in waarde, ook al raakte zij eergisteren haar hoogste punt in twee weken  nadat een wekelijks rapport werd gepubliceerd waarin werd vermeld dat met de huidige weeromstandigheden de productie iets lager zal liggen dan analisten hadden verwacht. Na drie dagen te zijn gestegen, sloot U.S. Natural gas gisteren 5.7 cent lager op 3.876. De U.S. Energy Information Administration (EIA) beweert dat zij 82 miljard kubieke meter gas heeft toegevoegd aan haar voorraden afgelopen week.  Vandaag heeft gas haar kleine daling van ongeveer 6 cent goedgemaakt en wordt zij weer verhandeld vanaf 3.89.

Of beleggers nu juist moeten participeren of ver wegblijven van de olie markt is nu de vraag.  Persoonlijk zou ik een klein percentage van mijn belegbaar vermogen op de gok in olie steken; kijken hoe het uitpakt. Voor de genen die al olie, brent olie of gas bezitten zou ik aanraden niet bij te kopen maar af te wachten hoe huidige posities zullen verlopen.

 

 

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!