OPEC stelt productie plafond in, wat gaat er gebeuren?

OPEC kondigde aan een akkoord te hebben bereikt op een deal die de productie van petroleum zal verlagen. Dit is het eerste productie plafond ingesteld op ruwe olie in 8 jaar tijd en laat zien hoe radeloos olie producerende landen wereldwijd reageren op een sterke daling van de olieprijs. De laatste jaren hebben OPEC leden geprobeerd elkaar uit de markt te weren, en dit kan nu een teken zijn van capitulatie en het doet de landen inzien hoe slecht te situatie eigenlijk gesteld is. Onthoud dat veel OPEC landen afhankelijk zijn van hun olie export om sociale programma’s te kunnen betalen en zonder deze olie exports wordt het lastig te zorgen voor de inwoners van deze landen.

De deal omvatte dat OPEC haar totale olie productie zal verminderen met 750,000 vaten per dag. Het productie plafond zal niet in gang worden gesteld voor november en een comité zal worden opgezet om te bepalen hoeveel ieder deelnemend land moet verminderen. Als reactie steeg olie meer dan 4% in waarde op de beurs, wat gezien kan worden als een erg bullish teken. Echter, staan er nog een aantal zaken in de weg.

Als eerste moet je onthouden dat Saudi Arabië en Iran een lange historie kennen waarin zij niet met elkaar samenwerken. Het kan misschien op de korte termijn wel goed gaan, maar het is moeilijk een scenario in te beelden waar zij gezellig met elkaar samen werken op de langere termijn. Ten tweede over bevoorraden OPEC en andere olie producerende landen de markt met meer dan 2 miljoen vaten per dag. In andere woorden, hebben we het hier dus nog steeds over een te groot aanbod. Juist hierdoor zal de olie rally snel weer voorbij zijn. Dan zijn er nog twee zaken waar OPEC niets aan kan doen: vraag, veel van de wereld economieën hebben het moeilijk op het moment en de vraag naar olie is hierdoor aanzienlijk gedaald. De andere zwaarwegende factor is dat de Arabische landen zich voor moeten bereiden op een Verenigde Staten als ’s werelds grootste energie producent in de komende tien jaar. De Verenigde Staten hoeven zich niet aan OPEC beleidsvoering te houden en blijft olie boren, ondanks dat OPEC moeilijkheden ondervind.

We zagen allemaal een rally van olie op de beurs, maar op dit moment naderen we een pre-significante weerstand. In dit scenario, is het mogelijk dat we sellers de markt op zien komen, in een sneller tempo dan verwacht. Hiernaast, gaat het heel goed met de Amerikaanse Dollar en is het een van de sterkere valuta’s op het moment. De Federal Reserve beaamt dit en twijfel nog steeds over een rente verhoging. Al deze factors in acht nemend, kan de rally op olie nog best zorgen voor een leuke winst als je short gaat op olie.

Lees in dit artikel alles over short gaan op de beurs

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170