Opinie: betere aankoop aandelen Apple of IBM?

Zelfs na de laatste stijgingen verhandelen beide aandelen lager dan een jaar geleden, welk aandeel is de betere koop?

Met beide aandelen 8% en 14% in de min, respectievelijk, worden Apple (NASDAQ: APPL) en International Business Machiness (NYSE: IBM) verhandeld tegen conservatieve prijzen. Wat is de betere koop of sterker nog, zijn het misschien allebei goede aankopen?

Aandelen Apple vs aandelen IBM

Groei

Als we kijken naar de groei van beide bedrijven doet Apple het beter dan IBM als het sneller groeiende bedrijf. In de afgelopen 12 maanden steeg de omzet en EPS van Apple met 18% en 27%, respectievelijk. In de tussentijd daalden de omzet en EPS van IBM met 12% en 13%, respectievelijk, in dezelfde periode.

Wel hebben beide bedrijven ongeveer dezelfde vooruitzicht qua groei. IBMs jaarvooruitzicht bevat 0% EPS groei en Apple’s winstverwachtingen voor het komende kwartaal dalen met $58 miljard vergeleken met een jaar geleken. Het blijkt dat beide techbedrijven moeilijkheden zullen ondervinden verder te groeien op de korte termijn.

Op de langere termijn, welk bedrijf zal sneller groeien? Apple’s recentelijke snelle groei laat op zijn minst zien dat het bedrijf snel kán groeien. Maar als we kijken hoe geconcentreerd en volatiel Apple’s producten portfolio is, is er meer omzetrisico aanwezig en EPS is een van de belangrijkste product segmenten, zeker als het gaat om de iPhone, welke meer dan 60% omzet vertegenwoordigd.

Dus als we de groei potentie van beide bedrijven vergelijken, is het de vraag of het kiezen voor IBM’s stabielere en meer voorspelbare business model slimmer is dan voor Apple’s potentiële significante groei gepaard met onzekerheid.

Valuatie

IBM en Apple hebben beiden karakteristieken weg van een ‘’goedkoop’’ aandeel. De snelste manier om de overweldigende verwachtingen van de markt qua groei van de aandelen te illustreren is met hun price-to-earnings ratios van 11.1 en 11.6, op moment van schrijven. Ook laten de price-to-free cash flow ratios van beide bedrijven zien hoe conservatief beleggers zijn ten opzichte van hun zakelijke verwachtingen; IBM en Apple’s price-to-free cash flow ratios zijn 11.1 en 9.6, respectievelijk.

Als we naar deze twee ratios kijken zien we dat Apple en IBM geen voorsprong op elkaar hebben. Maar als men de bedrijfsbalansen erbij pakt, begint duidelijker te worden dat Apple’s goedgevulde schatkist in het voordeel is. Apple’s price-to-book ratio is slechts 4.7, IBM heeft een price-to-book ratio van 10.1.

Het is geen geheim dat Apple enorme bedragen cash geld op haar balans heeft staan. Het bedrijf eindigde het fiscale jaar met een slordige $215.7 miljard cash en verkoopbare activa. In andere woorden, voor elke dollar markt kapitalisatie, heeft Apple $0.35 in cash op haar balans. Over het algemeen is de gezonde balans van Apple in combinatie met de conservatieve valuatie van beleggers een klein beetje in het voordeel.

Beide aandelen kopen?

Wanneer we dus de deze ratios en groei verwachtingen hebben vergeleken, zullen de meesten denken: ‘’Apple is de betere keuze.’’ Maar beide bedrijven zijn gevestigde bedrijven met hun merken, producten en services die wij nog jaren nodig hebben, Apple én IBM lijken aantrekkelijke aandelen tegen huidige prijzen.

Ter referentie, het gemiddelde price-to-earnings ratio op aandelen in de S&P 500 is 23.6 op moment van schrijven. Dit zorgt ervoor dat markt-leidende IBM en Apple, met price-to-earnings ratios van minder dan de helft van dit niveau, het veel beter doen dan hun concurrenten in de index.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com