Siacoin (SC) kopen

Beleg vandaag nog in Siacoin data opslag altcoin

Wat is Siacoin en is het een goede belegging?

Sia is een platform voor gedecentraliseerde cloud storage. Door gebruikers in staat te stellen data hosting contracten met anderen af te sluiten, kunnen Siacoin houders hun data over een wijd netwerk veilig, privé en vertrouwelijk opslaan. Deze contracten bepalen de voorwaarden waaronder de data hosting aanbieder de data van de gebruiker opslaat en het contract vereist de hosting aanbieder periodiek bewijs te leveren van deze opslag om er zo zeker van te zijn dat de data van de klant zich in veilige handen bevind. Deze contracten worden opgeslagen op de blockchain zodat deze publiek toegankelijk en controleerbaar zijn.

Sia kan worden gezien als een derivaat van Bitcoin dat zich specialiseert in in data hosting contracten. Sia’s valuta, de Siacoin wordt wereldwijd verhandeld op cryptocurrency exchanges, voornamelijk tegen de Bitcoin. Dit gebeurd om de Siacoin contracten met de blockchain in verbinding te stellen.

Siacoin lange termijn doel en visie

Sia wilt graag doorbreken in de cloud storage markt. Het team achter Sia en de Siacoin streeft naar een multi-miljarden bedrijf die gecontroleerd kan worden door blockchain technologie. Door het aanbieden van goedkope en betrouwbare cloud opslag kan het bedrijf goed concurreren met concurrenten in de branch op zowel individueel als zakelijk niveau. Concurrenten van Siacoin zijn onder andere Dropbox en Amazon Storage.

Siacoin’s primaire doel is om de data opslag industrie te verbinden met de ‘’sharing economy’’. Veel mensen hebben ongebruikte data beschikbaar op hun harde schijf en deze data kan een extra inkomstenbron creëren voor deze personen door deze vrij beschikbare opslagruimte te verhuren aan mensen die juist te weinig data opslagcapaciteiten hebben. Door gebruik te maken van blockchain technologie kan deze data verhuurd worden op een transparante en veilige manier.

Siacoin wallet GUI interface

Dit nieuwe cloud paradigma, waar een gedecentraliseerd netwerk of ad-hoc data centrum een groot deel van de wereldwijde data opslag diensten aanbiedt, is veel belovend. De data blijft veilig opgeborgen door veilige en sterke cryptologie en is hierdoor goedkoper. Doordat het netwerk bestaat uit meerdere zogenaamde ‘’nodes’’ blijft de data 24/7 toegankelijk voor de eindgebruiker.

De werking van Siacoin

Siacoin – Transacties

Siacoin transacties zijn een soort simpele versie van Bitcoin transacties. Er is geen pay to script mechanisme in werken en werkt in plaats daarvan met multisignaturen m en n schema’s. Dit reduceert complexiteit en kansen op hack pogingen. Sommige toevoegingen en aanpassingen zijn door verloop van tijd aangepast aan het Siacoin transactie mechanisme om de transacties soepeler te laten verlopen. Je kan hierover meer te weten komen in de Sia Whitepaper. Fundamenteel gezien is het concept van Siacoin vergelijkbaar met dat van Bitcoin; outputs zorgen voor het volume van het aantal Siacoin en inputs worden gebruikt om aan te tonen hoe de Siacoins ontstaan zijn/worden.

Siacoin – Proof of storage

Data opslag binnen het Siacoin netwerk werkt door het verdelen van de bestanden in kleine segmenten van bepaalde, constante grootte en deze vervolgens te hashen in een Merkle Tree. De Merkle Tree, samen met de bestandsgrootte, wordt gebruikt om te controleren of de data daadwerkelijk permanent en veilig word opgeslagen. Data hosts bewijzen dat ze het bestand of de bestanden in kwestie opslaan door hashes van dat bestand of die bestanden door hashes van deze Merkle Tree te verzenden naar de blockchain samen met een klein deel van het bestand zelf. Een zogenaamde random number generator wordt gebruikt om te selecteren welk segment van het bestand of de bestanden verzonden moet worden als bewijs en wordt ‘’geseed’’ door de hash kracht concentratie van het contract ID en de vorige transactie op de blockchain.

We kunnen aannemen dat als een host consistent bewijs levert, deze het hele bestand opgeslagen heeft. De berekening om dit te controleren is vrij eenvoudig. Als een host slechts 50% van een bestand zou hosten kan deze geen bewijs van opslag leveren in 50% van de gevallen, na 13 tests kunnen we met 99,99% zeker zijn dat deze node niet eerlijk is. Nodes worden ontmoedigd vals te spelen doordat zij dan hun inleg verliezen.

Siacoin contracten

Contracten worden binnen het Sia netwerk gesloten tussen de hosting aanbieders en data aanbieders. Het contract bepaald de voorwaarden waaronder de data opgeslagen wordt. In het specifiek wordt er in het contract afgesproken hoevaak de hosting aanbieder moet bewijzen dat de data daadwerkelijk is opgeslagen en toegankelijk is voor de data aanbieder. Deze bewijzen moeten van tijd tot tijd geleverd worden tot uiteindelijk het contract verloopt. De contracten worden net als Bitcoin transacties, op de blockchain opgeslagen. Hosts worden iedere keer dat zij bewijs leveren beloond en elke keer als zij geen bewijs kunnen leveren krijgen zij een penalty. Deze bewijzen zijn publiek toegankelijk en verifieerbaar op de blockchain, dus het netwerk consensus stelt openheid en betrouwbaarheid voorop. Dit is zeer positief omdat hierdoor de client niet zelf hoeft te controleren of hun hosting aanbieder wel bewijzen levert, dit doet het netwerk voor hen.

Om een contract af te sluiten moeten de huurder en verhuurder van data een borg betalen. De borg van de huurder subsidieert de verhuurder voor het hosten van zijn of haar bestanden terwijl de borg van de verhuurder ervoor zorgt dat deze zijn of haar contract moet nakomen. Naast hoe vaak de hosting aanbieder bewijs van opslag moet leveren definiëren de contracten ook hoelang de data moet worden opgeslagen, hoe hoog de beloning is bij iedere succesvolle controle, hoe hoog de penalty is bij iedere onsuccesvolle controle en hoeveel controles maximaal onsuccesvol mogen zijn, voordat het contract verbroken wordt.

De contracten binnen het Sia netwerk creëren ‘’challenge windows’’, waarin hosts continu hun afspraken moeten blijven nakomen. Deze challenge windows werken als volgend: als de host succesvol ‘’valid proof’’ kan leveren van gehoste data, ontvangt deze een beloning in de vorm van Siacoin. Deze beloning in Siacoin wordt verstuurd naar het ‘’valid proof’’ adres van de host. Als de host geen bewijs kan leveren van gehoste data, wordt deze beloning in Siacoin naar een adres gestuurd waar de Siacoins niet kunnen worden uitgegeven. Dit mechanisme is in werking gesteld om aanvallen op het Sia netwerk en de Sia nodes te voorkomen.

Kansen op hackpogingen binnen het Sia netwerk

In de Sia Whitepaper lezen we dat er twee soorten hackpogingen zouden kunnen plaatsvinden binnen het Sia netwerk. De zogenaamde ‘’block withholding attacks’’ en de ‘’closed window attacks.’’

De eerste van de twee mogelijke aanvallen, de ‘’block withholding attack’’, maakt gebruik van de random number generator die willekeurige getallen creëert op de blockchain. In het kort komt dit er op neer dat aangezien de bestanden gehost moeten worden door specifieke aanbieders, miners willekeurige getallen moeten kunnen creëren met dezelfde seed. Vaak worden de header hashes van de vorige block op de blockchain gebruikt. Het idee achter de block withholding attack is dat een hacker blocks achter zou kunnen houden tot deze een van deze blocks een hash creëert met gunstige willekeurige getallen erin. Hierdoor zouden hosts valid proofs kunnen versturen zonder het hele bestand te hosten. De kans op deze aanval is zeer klein, doordat meer dan de helft van het hele netwerk blocks moet achterhouden om de 50% challenge (hierboven genoemd) te kunnen bedonderen.

Fundamenteel gezien is dit type hack ook niet gunstig en zal dan ook waarschijnlijk niet voorkomen. Toch kunnen data aanbieders iets meer zekerheid creëren door in hun contracten te vragen aan de host zo vaak mogelijk bewijs van data opslag te leveren.

De tweede soort aanval, die wellicht vaker zal voorkomen, is een aanval op het netwerk en wordt de ‘’closed window attack’’ genoemd. In dit scenario besluit een groep miners valid storage bewijzen niet op de blockchain te plaatsen, waardoor onnodig Siacoin verbrand worden om zo de waarde per Siacoin te verhogen. Als malafide miners het merendeel van het netwerk vertegenwoordigen kunnen zij ook te hoge transactie kosten vragen voor het valideren van data hosting bewijzen. De naam closed window attack ontleent zich aan het feit dat het tijdsframe (window) waarin hosting aanbieders hun bewijs van opslag dienen in te leveren artificieel gesloten wordt door de malafide miners.

Sia heeft gelukkig een oplossing voor dit type aanval, namelijk een groter tijdsframe waarin de host bewijs van data opslag dient te leveren. Hosts kunnen over het algemeen innemen dat het Sia netwerk met vertrouwen behandeld wordt. Gelukkig kunnen hosts zelf kiezen om bepaalde data hosting contracten met data aanbieders niet aan te gaan, waardoor zij zich kunnen indekken tegen eventuele closed window attacks.

De Siacoin economie

Sia’s settlement currency is de Siacoin. Siacoin is een valuta die onderhevig is aan inflatie, het aanbod Siacoins stijgt langzaam maar zeker maar de prijs per Siacoin zal blijven toenemen. Sia gebruikt een proof of work scheme. Net als bij Bitcoin, worden nieuwe SIacoins als beloning uitgedeeld aan miners om het netwerk veilig te houden. Per 10 minuten wordt er een block gemined. De genesis block reward was 300,000 Siacoin en dit aantal neemt af in verloop van tijd tot het absolute minimum van slechts 30,000 Siacoin per block als beloning aan miners wordt uitgedeeld.

Een post op het Sia forum legt het helder uit:

In maart 2021 zal de inflatie zo’n 3.4% zijn. In maart 2026 zo’, 2.9% en in maart 2036 zo’n 2.2%. Over de langere termijn zal de inflatie rond de 2% liggen. De inflatie zal waarschijnlijk lager liggen dan het groei percentage van het Sia netwerk naast de ‘’verbrande’’ coins.

In V1.2x zal Sia een host proof of burn mechanisme in werking stellen waarin hosts een aantal Siacoins moeten verbranden om aan te tonen dat ze daadwerkelijk data hosten en dat zij hun business met ‘’good practice’’ behandelen. Wanneer het Sia netwerk uitgroeit zal aantal jaarlijks verbrande coins 0.1 tot 0.5 procent van het totaal aantal beschikbare Siacoins bedragen. De verbrande Siacoins zullen de jaarlijkse inflatie tegen gaan op de langere termijn. Op een bepaald punt in de toekomst zal dit leiden tot deflatie van Siacoins.

De toevoer en jaarlijkse inflatie van Siacoins kan je aflezen in de twee volgende grafieken:

siacoin coin supply chart
Siacoin inflation chart

De auteurs van de Siacoin whitepaper waarschuwen voor de volatiliteit van de valuta, met name in de early adoption fase. De volatiliteit van de Siacoin kan in het begin zorgen voor duurdere hosting contracten, omdat hosts hun risico op potentiële verliezen indekken door de prijs aan te passen aan dagelijkse of wekelijkse fluctuaties. Er wordt verwacht dat deze fluctuaties minder zullen worden als Siacoin niet alleen tegen BTC verhandeld kan worden maar ook andersom (two-way peg).

Er zijn twee manieren waarop iemand kan bijdragen aan het Sia netwerk en hiermee Siacoin verdienen. De eerste methode is wellicht voor de hand liggend, het minen van Siacoin. Siacoin mining zorgt ervoor dat het netwerk veilig blijft door transacties te valideren. De tweede methode is door host te worden door data opslag te verhuren. Op deze manier krijg je Siacoin als beloning. Hoeveel Siacoin je als beloning krijgt voor je gehoste data opslag ligt aan de contracten die je afsluit met je data aanbieders.

Sia is ontwikkeld door Nebulous Incorporates, een organisatie met winstoogmerk. Het bedrijf heeft duidelijk laten weten dat Sia haar primaire inkomstenbron zal worden, wat tot enige wantrouwen leidde binnen de Sia community. Wel mag gezegd worden dat het Sia platform volledig open-source is en onder MIT licentie valt. De MIT licentie staat erom bekend open te zijn als het gaat om forking en het aanpassen van de broncode.

Siacoin en Siafunds

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen Siacoin en Siafunds. Siacoin refereert naar de coin die gebruikt, verdiend en gemined wordt, terwijl Siafunds verwijzen naar een andere, premined cryptocurrency. De Siafunds representeren een aandeel in het Sia platform als business venture in plaats van de internet valuta die gebruikt wordt binnen het Sia netwerk. Siafunds zijn het middel waarmee Nebulous Corporation winst wilt maken in de nabije toekomst met Sia als het Sia platform succesvol uitpakt.

Siafunds worden dus gebruikt om winst te maken proportioneel aan de waarde van Sia zelf als platform. Dit gebeurd o.a doordat er een 4.9% fee op de contracten zit die verdeeld wordt onder Siafund houders. Siafunds zijn premined. Zo’n 88% van alle Siafunds zijn in het bezit van Nebulous Corporation zelf en de andere 12% zijn in handen van eerdere crowdsale backers. Siafunds zijn overdraagbaar, net als Siacoin maar ze kunnen niet gebruikt worden om data opslag contracten aan te gaan.

Het vooruitzicht van Siacoin en Bitcoin

Op cryptocurrency exchanges wordt Siacoin aangeduid met SC. Het meeste handelsvolume op de cryptocurrency komen van exchanges Bisq, Bittrex, Cryptopia, HitBTC, Yunbi en Poloniex. De wekelijkse prijs actie staat bij Poloniex (de populairste cryptocurrency exchange) onder SC-BTC. Op moment van schrijven staat SC op 0.00000138, of 138 Satoshi. Siacoin is een van de goedkoopste altcoins op cryptocurrency exchanges. Met relatief weinig risico heb je kans dat Siacoin nog enorm gaat stijgen in de toekomst. Er zijn maar weinig altcoins die al een daadwerkelijke use-case hebben. Gelukkig heeft Siacoin al een use case en wordt de coin al in zekere mate gebruikt. Het vooruitzicht van Siacoin ziet er naar mijn optiek rooskleurig uit.

Siacoin conclusie

Sia biedt een schaalbare oplossing aan voor het opslaan van data in de cloud door ongebruikte opslagruimte te introduceren aan de sharing economy. Door gebruikers financieel gewin te laten hebben voor het verhuren van hun ongebruikte data opslag capaciteiten, wilt Sia de toekomst van data opslag veranderen. Sia heeft de potentie de cloud storage markt te decentraliseren net als BitTorrent dat deed voor het delen van bestanden. Met controle maatregelen, privacy en blockchain gedekte transacties presenteert Sia een nieuw model voor het veilig en betrouwbaar opslaan van bestanden.

beleggen in bitcoin

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com