Stijgende olieprijzen hebben wereldwijd effect

Olieprijzen stegen tijdens de Aziatische sessie, wereldwijde benchmark Brent olie steeg met 1.35% naar $45.37, na 4% gestegen te zijn overnight. Het May front-month contract voor Amerikaanse futures eindigde 1.41% hoger op $43.79 tijdens de Amerikaanse sessie voor verloop.

‘’Oil prices remain the main driver for markets,’’

aldus Rodrigo Catril, een valuta specialist,

‘’It has been the case this week, and the assistent of good news continue to prevail over bad ones.’’

Reuters publiceerde data van de U.S. Energy Information Administration welke een stijging van 2.1 miljoen vaten ruwe olie in olievoorraden liet zien vorige week, lager dan het verwachtte 2.4 miljoen. Olieprijzen daalden hiervoor nog door de publicatie dat de staking van oliewerkers in Koeweit gestopt was, wat direct effect had op de dagelijkse OPEC productiegetallen.

In de Irish Times stond dat olieprijzen daalden gisteren en weer in een ommekeer of reversal kwamen doordat de Dollar woog op in Dollar gedenomineerde grondstoffen.

Olieprijzen lagen al lager doordat marktonderzoekbureau Genscape een opbouw van meer dan 840,000 vaten Amerikaanse ruwe olie in vier dagen in Cushing, Oklahoma aanlever punt publiceerde.

De data gepubliceerd door Genscape woog op sentiment. Grote marktspelers waren bang dat de 14% rally van deze maand een hoax zou kunnen creëren waardoor Amerikaanse ruwe olie producenten output zullen verhogen. Prijzen stegen eerder, en trokken toen iets terug, nadat de dollar index in een ommekeer terecht kwam. Dit zorgde ervoor dat grondstoffen gedenomineerd in Dollar duurder zouden worden voor beleggers met valuta als de Euro.

Ondanks de daling van gisteren, zijn Brent olie en WTI nu ongeveer 70% herstelt van meerdere-jaren laagte punten tussen januari en februari. De rally ontstond ondanks opbouw van de Amerikaanse olievoorraad en het falen van de grootste olie producerende landen om een akkoord te bereiken over het stilleggen van olieproductie om wereldwijde overbevoorrading tegen te gaan.

Stijgende olieprijzen voerden de wereldwijde stijging in prijzen van andere goederen. Olie werd de laatste maanden voor minder dan $30 per vat verkocht, maar is nu weer terug flink boven de $40. De grootste olie producerende landen faalden een productie stillegging akkoord te bereiken in een bijeenkomst afgelopen zondag. Gelukkig kunnen OPEC leden hun output nog stoppen in de bijeenkomst in juni. De gedachte dat olie winsten aandelen voor cash zullen liquideren is gelukkig voorbij.

Grondstoffen-industrie giganten als Exxon Mobil en Total hebben best indrukwekkende winst gedraaid dit jaar vergeleken met andere large-cap aandelen. Amerikaanse bedrijven die het moeten hebben van binnenlandse vraag als Wal-Mart en AT&T, deden het ook goed.

Reuters rapporteerde dat olieprijzen stegen in de Aziatische sessie vanochtend, waardoor ruwe olie futures op pad werden gestuurd richting hun grootste wekelijkse winsten dit jaar. Met Brent olie 8% hoger dan maandag en WTI 12% hoger dan 18 april, heeft deze week een van de scherpste prijs rallies tot nu toe dit jaar. Ruwe olie is meer dan 2/3e omhoog sinds haar laagtepunten in januari en februari.

Beleggers zeiden dat sentiment in de gehele grondstoffen markt meer vertrouwen heeft gekregen, met nieuw geld wat de markt in vloeit door beleggers, waardoor prijzen stijgen. Een andere factor waar producenten gebruik van hebben gemaakt van de hogere prijzen is door productie te verlagen.

Deze artikelen voortaan direct ontvangen?

Laat je mailadres achter om deze artikelen voortaan direct in je mail te ontvangen. Afmelden kan altijd, geen reclame of derde partij onzin.


Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170