De top 5 boeken die iedere jonge belegger moet lezen

Het is verstandig voor jongvolwassenen en professionals om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Een van de voornaamste redenen om dit te doen is om zo veel mogelijk rendement te behalen door de kracht van rente op rente. Door lange-termijn investeringen te doen, behaalt men meer winst. Een paar jaar eerder beginnen met beleggen resulteert dan ook vaak in tienduizenden, dan wel niet honderdduizenden extra Euro’s pensioengeld.

Hoewel het belangrijk is vroeg te beginnen met beleggen, is het ook belangrijk verstandig te beleggen. De volgende vijf boeken geven waardevolle informatie over beleggen en helder financieel inzicht in het algemeen voor jonge beleggers.

’’Rich Dad Poor Dad’’ (1997) door Robert Kiyosaki

Dit is echt een klassieker en must-read voor jonge beleggers. Kiyosaki’s visie is dat de lagere-en middeklasse moeten werken voor hun geld, maar dat de rijken onder ons werken om te leren. Hij benadrukt de belangen van financiele literatuur en presenteert financiele onafhankelijkheid als het ultieme doel om het hamsterwiel van het bedrijfsleven te ontsnappen.

De auteur wijst op het feit dat hoewel accountancy belangrijk is om te leren, het ook misleidend kan zijn. Banken noemen een huis een activa voor individuele personen en gezinnen, maar door de benodigde maandelijkse hypotheek, kan het een liability zijn in cash-flow zin. Echte activa voegen waarde en cash flow toe aan je portomonee.

Kiyosaki is van mening dat investeringen die een periodieke cash flow voor de belegger opleveren waardevolle beleggingen zijn in termen van equity value.

Vastgoed en aandelen die dividenden uitkeren zijn dan ook wenselijk om te bezitten. De auteur wijst er op dat het hele educatieve systeem in de Westerse wereld ontworpen is om mensen hard en de rest van hun leven te laten werken en da het schoolsysteem er in faalt mensen te leren hoe zij genoeg welvaart kunnen creeeren zodat zij niet meer hoeven te werken. Kiyosaki vertelt in zijn boek ook waarom belasting planning erg belangrijk is.

’’De essays van Warren Buffet: Lessons for Corporate America’’ (1997) door Warren Buffett

In de essays van Warren Buffet, die door de meeste mensen gezien wordt als ‘s werelds meest succesvolle belegger, belicht hij een aantal onderwerpen die te maken hebben met het bedrijfsleven van Amerika en aandeelhouders hierin.

Jonge beleggers kunnen een glimp opvatten van hoe een bedrijf gemanaged word en hoe aandeelhouders hierover denken. De essays bevatten waardevolle informatie over hoe beleggers de waarde van een bedrijf inschatten.

Buffett’s essays bevatten een aantal discussies over bedrijfsvoering, investeringen, alternatieven van de aandelenmarkt, bedrijfsovernames, accounting, bedrijfswaardering en belastingen. Buffett bespreekt zijn basis business principes en als voorzitter van Berkshire Hathaway Inc. (BRK-A) informeert hij aandeelhouders hoe hij zelf belegt met zijn hedge fonds.

Buffett hanteert de filosofie getalenteerde portfolio managers aan te nemen en deze vervolgens met rust te laten. Hij streeft er naar aandelen te kopen van bedrijven wanneer deze tegen bodemprijzen worden aangeboden maar adviseert streng tegen het volgen van beleggingstrends.

’’Beating the Street’’ (1993) door Peter Lynch

Peter Lynch is een van de meest succesvolle aandelen beleggers en hedge fonds managers van de afgelopen eeuw. Hij begon zijn carriere als stage medewerker bij Fidelity Investments in de mid jaren ’60. 11 Jaar later was het zijn taak het Magellan Fonds te managen, wat in die tijd meer dan 18 miljoen Dollar in activa beheerde.

Gedurende de jaren ’90 groeide dit fonds tot meer dan 18 miljard Dollar in fondsen en meer dan 1000 open aandelenposities. Gedurende zijn tijd floreerde zijn fonds met gemiddelde winsten van meer dan 29% per jaar.
‘’Beating The Street’’ geeft de lezer inzage in Lynch’s visie en gedachtegang over of hij wel of niet een bepaald aandeel zou kopen of verkopen.

Lynch gelooft dat de individuele belegger meer winst kan maken op de beurs dan Wall Street en hij adviseert beleggers dan ook te investeren in bedrijven waar zij bekend mee zijn.

’’The Intelligent Investor’’ (1949) door Benjamin Graham

Dit boek is geschreven in 1949 en aangehaalt door Warren Buffet als het beste beleggingsboek ooit geschreven. Bejamin Graham wordt gezien als ‘’de vader van value beleggen.’’ Dit paradigma wijst op het kopen van aandelen wanneer zij ondergewaardeerd zijn ten op zichte van hun normale waarde, welke bepaald wordt door fundamentele analyse.

Graham duikt in de geschiedenis van de aandelenmarkt en informeert de lezer over het uitvoeren van fundamentele analyse met een aandeel. Hij benadrukt verschillende methoden om je portfolio te beheren, zowel offensief als defensief. Hij vergelijkt in zijn boek enkele aandelen van bedrijven om zo duidelijk te maken hoe zijn handelsmethode werkt.

’’Think and Grow Rich’’ (1937) door Napoleon Hill

‘’Think and Grow Rich’’ is geschreven gedurende de grote depressie, een kleine eeuw geleden. Sindsdien is het boek meer dan 100 miljoen keer verkocht wereldwijd. Hill deed uitgebreid onderzoek naar rijke individuen gedurende zijn leven. Op suggestie van Andrew Carnegie publiceerde Hill 13 principes voor succes en persoonlijke vrijheid, gebaseerd op zijn observaties en onderzoeken.

Deze principen bevatten verlangen, geloof, kennis, planning, doorzettingsvermogen en het ‘’zesde zintuig.’’ Hill geloofde heilig in brainstormsessies met like-minded mensen, zodat er synergy ontstond in hun gedachtegangen.

De beste beleggers ontstonden niet uit het niets en zij hebben hun vaardigheden geslepen met jarenlange brainstormsessies, onderzoek en praktijkervaring. Wanneer je deze boeken gelezen hebt, bezit je echter wel de basiskennis die vereist is om een succesvolle belegger te worden.

Belangrijke notities

– Kiyosaki stelt dat beleggingen die periodieke cash flow en dividend opleveren beter zijn dan andere investeringen.
– Peter Lynch is een van de meest succesvolle beleggers en hedge fonds managers ter wereld.
– Graham duikt in de geschiedenis van de aandelenmarkt en informeert de lezer over hoe hij fundamentele analyse toepast op aandelen.
– ‘’Think and Grow Rich’’ is geschreven gedurende de grote depressie en is sindsdien meer dan 100 miljoen keer verkocht wereldwijd.

Oefen online handelen in aandelen met €40,000 Demo rekening

Oefen het online handelen in aandelen met deze demo rekening voordat je je eigen geld op het spel zet. Op deze manier kan je gratis leren beleggen en zien hoe een online handelsplatform werkt.Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!