Woningmarkt komende 2 jaar slecht vooruitzicht

ING is een van de grootste hypotheekverstrekkers van het land en heeft afgelopen donderdag de voorspelling gedaan, dat de woningmarkt de komende twee jaar een slecht vooruitzicht kent. Het economisch bureau van de ING voorspelt dat de prijzen van koopwoningen in 2013 met zeven procent zullen dalen. De daling van de huizenprijzen zal zich volgens de voorspelling ook in het jaar erna voortzetten, maar dan met vijf procent.

De ING concludeert dat er sprake is van een lage vraag met een hoog aanbod op de woningmarkt. De prijzen worden door de scheve verhouding tussen vraag en aanbod onder druk gehouden. Voordat de prijzen van woningen enigszins kunnen stabiliseren, zal de vraag naar huizen eerst groter moeten worden en zal het aanbod juist moeten dalen. Op het moment dat er voor kopers minder keuze is in het aanbod zal de sterke onderhandelingspositie, zoals op dit moment geldt, gaan afnemen. Als bovendien de bodem van de daling van huizenprijzen wordt bereikt, krijgen consumenten weer meer vertrouwen en zullen daardoor sneller geneigd zijn een huis te kopen.

De ING is echter van mening dat de bodem van de huizenprijzen nog niet is bereikt en binnenkort ook niet zal worden bereikt. Dat komt enerzijds door de economische vooruitzichten en anderzijds door de maatregelen die door het kabinet voorgesteld zijn. De ING heeft dan ook de verwachting uitgesproken dat er pas in 2016 gesproken kan worden van een stabilisatie van de huizenprijzen.

Overigens trekt de woningmarkt deze laatste maand van het jaar wel aan, maar dat is slechts van tijdelijke aard. De korte opleving in de vraag naar woningen wordt veroorzaakt door de maatregelen van het kabinet, die per 1 januari 2013 voor nieuwe hypotheken van toepassing zullen zijn. Bovendien zorgt het tijdelijk aantrekken van de woningmarkt niet direct voor een stijging van de huizenprijzen.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170