Not Your Keys, Not Your Coins.

”Not your keys, not your coins” is een populaire uitdrukking in de crypto wereld en tegelijkertijd ook een belangrijke les om te leren. Wanneer je namelijk niet in het bezit bent van je eigen keys, ben je geen eigenaar van je coins. Hoe zit dit nu precies? Wij gaan het je hieronder uitgebreid uitleggen.

Wat zijn ”your keys”?

Net als een bankrekeningnummer, worden crypto’s verstuurd naar ontvangende adressen. De technische term voor deze adressen is public keys.  Wanneer iemand je Bitcoin of andere crypto toestuurt, stuurt deze persoon altijd de crypto naar je public key. Het wordt public key genoemd omdat je deze met iedereen (denk aan het publiek) kunt delen, zonder je crypto in gevaar te brengen.

Er is echter ook een andere key die gekoppeld is aan je public key. Dit is de private key. Deze key is van vitaal belang tijdens het handelen in crypto. Het werkt namelijk zo dat iedereen die toegang heeft tot de private key van een wallet ook toegang heeft tot de bijbehorende public key.

Je kunt de private key van een crypto wallet vergelijken met een wachtwoord – het identificeert jou als de daadwerkelijke eigenaar van de wallet. Wanneer men het heeft over de uitdrukking ”not your keys, not your coins”, refereren zij naar je private key.

Het verschil tussen toegang tot en het in bezit zijn van je crypto

Wanneer je inlogt op je favoriete crypto exchange, lijkt het alsof je de baas bent van de coins op je account. Je hoeft enkel maar in te loggen om te zien hoe je ervoor staat, toch?

Niet dus. Het lijkt alsof je in totale controle bent van je crypto… tot je probeert meer crypto op te nemen dan de exchange toelaat of deze gehacked wordt. Hier komt nog eens bij dat je het risico loopt dat de crypto exchange of het staking platform waar je je crypto hebt staan failliet kan gaan. Daarnaast betaal je de crypto exchange een vergoeding voor iedere crypto transactie die je maar doet. Hier kun je niets aan doen en niet omheen, zij hebben immers de private keys van de crypto’s op je account.

Dit fenomeen is niet alleen van toepassing bij cryptocurrency exchanges. Het geldt voor iedere wallet provider die je niet in staat stelt je eigen private keys te beheren. Wanneer je niet in het bezit bent van de private keys van een crypto wallet, ben je geen eigenaar van de crypto, maar vertrouw je een derde partij deze toe. Dit betekent dat deze derde partij kan doen wat zij maar willen met ”jouw” crypto.

Waarom is het belangrijk je private keys in eigen beheer te hebben?

Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom je je private keys in eigen beheer wilt hebben in plaats van deze toevertrouwen aan een derde partij.

De voornaamste reden is uiteraard dat het kan gebeuren dat je per ongeluk de verkeerde partij vertrouwt en dat je als gevolg je crypto nooit meer terugziet. Gelukkig gebeurt dit niet zo snel bij betrouwbare crypto exchanges.

Echter is het wel zo dat zelfs bij de grootste en meest populaire crypto exchanges zoals Binance, Coinbase en KuCoin, je nog steeds geen eigenaar bent van de crypto die je daar op je account hebt. Zij kunnen namelijk wanneer zij maar willen beperkingen opleggen zoals maximale opname limieten en zij hebben de mogelijkheid het opnemen van bepaalde crypto’s te blokkeren.

Feitelijk zijn de crypto exchanges dus in controle van ”jouw” crypto. Wanneer zij technische storingen ondervinden of gehacked worden, kan jij niet bij je crypto. Kortom: zolang je geen controle hebt over je eigen keys, heb je geen financiële vrijheid en blijven je crypto’s in de handen van een ander.

De oplossing: een hardware crypto wallet

Hardware wallets bieden je de mogelijkheid in totale controle van je eigen private keys en dus crypto’s te zijn. Bij hardware wallets zoals de Ledger Nano S worden je private keys nooit gedeeld met bijvoorbeeld je PC, laptop of smartphone. Dit betekent dat zelfs als iemand je device zou hacken, deze nog steeds niet bij je crypto kan. Ledger gebruikt speciale chips en speciale technologie die ervoor zorgt dat jij iedere transactie vanaf je Ledger wallet moet bevestigen met het USB-achtige apparaatje.

Wanneer je een Ledger wallet koopt, krijg je naast enkel dit USB-achtige apparaat, een zogenoemde ”recovery sheet”. Hier dien je 24 speciale woorden op te schrijven, de mnemonic keyphrases genaamd, waarmee je als je ooit je Ledger wallet verliest, toch toegang kunt krijgen tot je crypto.

Het is dan ook aan te raden deze recovery sheet ergens anders te bewaren dan waar je de Ledger wallet zelf bewaart. In weze bevat deze recovery sheet namelijk de toegang tot je private keys op de Ledger.

Met de Ledger wallet kun je meer dan alleen je crypto bewaren. Het is namelijk mogelijk met de Ledger Live software direct crypto te traden vanaf je Ledger wallet, crypto te kopen en zelfs crypto staken kan tegenwoordig direct vanaf je Ledger.

Hoewel er andere hardware wallets zijn zoals de Trezor Model T en KeepKey, geven wij de voorkeur aan de Ledger wallet omdat deze betaalbaarder is, meer coins ondersteunt en meer functies heeft.

Kom meer te weten over al deze functies in de uitgebreide Ledger wallet review.

Veelgestelde vragen over Ledger

Welke Ledger moet ik kopen?

Welke Ledger je het beste kunt kopen hangt een beetje af van welke crypto en hoeveel verschillende crypto je hebt.  De Ledger Nano X kost namelijk dubbel zoveel als de Ledger Nano S, maar ondersteunt meer coins en je kunt er meer apps en dus meer verschillende crypto op bewaren. Als je slechts weinig verschillende coins hebt, is de Ledger Nano S voldoende. Heb je echter een gespreide portfolio van tientallen altcoins? Dan is de Ledger Nano X de betere keuze.

Waarom Ledger kopen?

In dit artikel hebben we je haarfijn uitgelegd waarom een Ledger kopen verstandig is: ”Not your keys, Not your coins”!

Hoe Ledger Nano S gebruiken?

Je gebruikt de Ledger Nano S door wanneer je deze ontvangen hebt een PIN-code in te stellen voor je device, de 24 mnemonic keyphrases op je Ledger Recovery Sheet op te schrijven, deze te bevestigen via je Ledger Hardware Wallet, de Ledger Live software te downloaden, de app van de crypto die je er op wilt zetten te installeren op de wallet en vervolgens het receiving address van deze crypto op je Ledger over te nemen en in te vullen bij de exchange of externe wallet waarvandaan je je crypto opnemen wilt.

Waar Ledger bewaren?

Waar je je Ledger het beste bewaren kunt is volledig aan jou. Zo lang je hem maar niet op je bureau, open en bloot in het zicht laat liggen, zit je wel goed. Eventueel zou je hem kunnen ingraven in de tuin of elders verstoppen. Een Ledger hardware wallet kan niet goed tegen water, dus houd hier rekening mee.

Waar Ledger Nano X kopen?

Een Ledger Nano X of andere Ledger hardware wallet koop je enkel en alleen op de officiële website van Ledger zelf. Koop NOOIT een Ledger tweedehands (bijvoorbeeld op Marktplaats) of uit een andere winkel. Het gaat zelfs zo ver dat je het pakket van Ledger nauwkeurig dient te inspecteren wanneer je deze ontvangt om er zeker van te zijn dat niemand hem al heeft opengemaakt en dus… je private keys al heeft.

 

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com