Wat is een bull trap en hoe herken je er een?

Wat is een bull trap bij online trading?

Bij trading is een bull trap een situatie waarin een trader een asset koopt waarvan hij of zij denkt dat de prijs zal blijven stijgen, welke vervolgens enorm in prijs zal dalen na net een nieuw hoogtepunt te bereiken.

Bull traps komen vaak voor gedurende tijden van onzekerheid op de markt of wanneer valse informatie de ronde doet over een bepaalde asset. Het wordt een bull ”trap” genoemd omdat traders denken dat de eigenlijk in waarde dalende asset aan het stijgen is. Deze valse hoop kan leiden tot grote verliezen.

Wanneer je een bull trap spot, dien je DIRECT je long positie te sluiten en een short positie te openen. Stop-loss orders zijn erg handig in dit soort situaties, zeker op volatiele markten zoals de crypto markt. Laat je vooral NIET door emoties beïnvloeden in dit soort situaties.

Zoals met veel dingen die met trading te maken hebben, kan het spotten van een bull trap lastig zijn. Echter is de beste manier om bull traps te vermijden de waarschuwingen van te voren op te merken, zoals bijvoorbeeld low volume breakouts. Hieronder zullen wij hier dieper op in gaan.

Hoe werkt een bull trap?

Bull traps kunnen leiden tot enorme verliezen voor hen die denken te kopen tijdens een waarneembare price reversal.

Laten we als voorbeeld nemen dat je naar een grafiek kijkt van een asset die een neerwaartse trend weergeeft. Na een tijdje bereikt de prijs een punt waar het lijkt dat deze gaat consolideren en zijdelings zal gaan traden in een bepaalde range.

Op dit moment zijn de bulls en bears in een soort gevecht, aangezien zij proberen de prijs van de asset in beide richtingen te pushen. De bears proberen de prijs omlaag te drukken richting nieuwe lows terwijl de bulls blijven vechten om de prijs hoog te houden.

Op en bepaald punt zal er een breakdown van de range plaatsvinden waarin de bears winnen en de prijs zal een nieuw dieptepunt bereiken. Net wanneer het lijkt dat de neerwaartse trend verder zal gaan, maken de bulls echter een gigantische comeback en pushen de prijs terug naar de voorgaande high.

Veel traders zien dit als een bullish reversal en beginnen dan met kopen, denkende dat de downtrend is afgelopen. Echter, is dit vaak een tijdelijke move en zal de prijs snel weer verder gaan met een neerwaartse trend. Dit leidt tot grote verliezen voor hen die ”at the top” hebben ingekocht of long zijn gegaan.

Wat betekent een bull trap bij crypto trading?

Een bull trap, ook wel de ”dead cat bounce” genoemd, gebeurt in crypto vaak met snel herstel.

Bij crypto werken bull traps hetzelfde als bij alle andere activaklassen. Als bijvoorbeeld de prijs van een altcoin gestaag gestegen is de afgelopen paar dagen, kun je de gedachte krijgen dat dit zal blijven doorgaan. Je koopt wat altcoins en wacht tot de prijs nog hoger zal komen te liggen om met winst de altcoins te kunnen verkopen.

Echter gebeurt precies het tegenovergestelde en bevindt je je nu in een verliezende positie. Je ziet de neerwaartse trend en wacht een moment af dat je de dip kan buyen, denkende dat je de altcoin tegen een goede prijs koopt. De trap toont zich nu goed en de prijs zal zich in een neerwaartse trend blijven doorzetten.

De rol van psychologie bij bull traps

Bulls ”chasen” en ”rijden” de high van bull markets, wat altijd een tijdje goed zal gaan, tot de volgende bear market om de hoek komt zetten.

Wanneer dit gebeurt, komen zij terecht in een bear trap waarbij zij hun posities zullen gaan sluiten met een verlies. Door een eenzijdige mentaliteit, zowel bear of bull, zullen traders die gewend zijn in een bull market te traden in de val lopen en uiteindelijk hoog kopen en laag verkopen.

Professionele day traders die werken bij hedge funds en banken zoals Morgan Stanley, J.P. Morgan Chase en Goldman Sachs hebben een tweerichtingsmentaliteit en slagen er in zowel bull- als bearmarkten te herkennen en maken gebruik van dit soort strategieën om grote winst te maken op lange termijn trends.

Waar worden bull traps voor gebruikt?

Bull traps worden gebruikt door zowel professionele day traders als lange-termijn beleggers om nietsvermoedende markt participanten van hun geld te ontdoen.

Voor day traders kan een bull trap een mooie gelegenheid zijn om een asset the shorten zodra deze rallied richting de vorige high. De prijs zal dan vervolgens in een downtrend doorzetten, wat tot winst leidt voor de trader.

Voor lange-termijn beleggers, kan een bull trap een uitstekende kans zijn een asset tegen een lagere prijs te kopen, die zich dan de toch de volgende rally weer zal herstellen. Voornamelijk swing traders gebruiken bull traps in hun voordeel, aangezien zij in staat zijn de asset net zo lang vast te houden tot de volgende opwaartse trend zich voordoet.

Wat veroorzaakt een bull trap?

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij een bull trap. Een van de vaakst voorkomende situaties is een gemis aan koopvolume tijdens de rally terug naar de voorgaande high.

Een zwak koopvolume is een indicatie dat er weinig interesse in de activa is tegen de al lagere prijs en dat de bulls niet sterk genoeg zijn de prijs hoger te pushen.

Een andere vaak voorkomende oorzaak van bull traps zijn valse breakouts na een consolidatie patroon. De prijs breekt opwaarts uit zijn range, maar valt vervolgens als een baksteen weer naar beneden en vervolgt zijn neerwaartse trend.

Hoe herken je een bull trap?

Hier zullen we je exact leren hoe je een bull trap kunt spotten aan de hand van wat simpele, maar toch belangrijke indicators.

RSI Divergence

Een hoge RSI kan een indicatie zijn van een potentiele bull of bear trap.

Een relative strength index RSI berekening kan gebruikt worden om een mogelijke bull of bear trap te identificeren. De RSI is een technische indicator die je kunt helpen bepalen of een aandeel of crypto overbought of underbought is.

De RSI volgt de volgende formule:

RSI = 100 – (100 / (1 + (gemiddelde gains tijdens closing / average losses tijdens closing)))

De berekening wordt doorgaans toegepast over een periode van 14 dagen. Echter komt het ook wel voor op andere timeframes, maar zoals wij al eerder in deze bull trap uitleg gids hebben besproken, is dit voornamelijk van belang voor swing traders. Feitelijk heeft de timeframe geen invloed op de berekening, aangezien deze verwijderd wordt uit de formule.

In het geval van een waarschijnlijke bull trap, suggereren een hoge RSI en overbought omstanties ervoor dat de verkoopdruk toeneemt. Tragers willen hun winsten gaan nemen en de meeste sluiten vaak hun trade op ieder moment in dit stadium. Als resultaat hiervan, zullen de eerste breakout en opwaartse trend geen indicatie zijn van blijvend stijgende prijzen.

Tekort aan toenemend volume

Wanneer de markt echt een break out opwaartse trend ervaart, zal er een duidelijke verhoging in handelsvolume moeten zijn aangezien meer traders de asset kopen doordat deze hoger aan het rallien is.

Als er weinig of geen toename is van volume tijdens de breakout, is dit een teken dat er geen interesse in de activa is en dat de prijs en de rally niet lang zullen duren.

Een prijsstijging zonder significante volume verhoging kan ook als reden hebben dat er veel bots en retail traders met hun scalping posities op de asset aan het spelen zijn.

Afwezigheid van momentum

Wanneer een aandeel of crypto een sterke daling ervaart met gigantische rode candlesticks, maar vervolgens een klein beetje rebound, kan dit ook een indicatie zijn van een bull trap.

De natuurlijke tendens is dat de markt bepaalde cycli volgt. Wanneer de top van een cyclus bereikt wordt, begint er vaak een periode van consolodatie aangezien de bulls en bears weer strijden om een bepaald prijspunt.

De afwezigheid van momenten kan vaak gezien worden als een vroege waarschuwing dat de markt binnenkort zal omkeren (reversal).

Gemis aan trend breaks

Een prijsdaling wordt aangegeven door een opeenvolging van lagere dieptepunten en lagere hoogtepunten.

Trends van aandelenprijzen veranderen niet altijd wanneer er statistisch gezien vooruitgang wordt geboekt. Een neerwaarste trend blijft in tact zolang de prijs verhoging niet de meest recente lagere high bereikt heeft.

Het gemis aan confirmation is een vaak gemaakte fout door traders die in bull traps belanden. Zij dienen al te verwachten dat de voorgaande high niet de vorige high zal gaan overtreffen en een neerwaartse trend in de huidige range het gevolg zal zijn.

Deze range wordt door professionele traders het ”no man’s land” genoemd, en is werkelijk waar een van de slechtste momenten om een asset te kopen tenzij je er echt een goede reden voor hebt of achterliggende mid-term, swing trading strategie.

Hoewel sommige traders hierdoor de moed verliezen, kan het vaak gewoon beter zijn de confirmation af te wachten en kopen tegen een hogere prijs dan proberen ”early” in te stappen en uiteindelijk getrapped te worden.

Het re-testen van een resistance level

De eerste indicatie van een aankomende bull trap is een krachtig bullish momentum dat zich een langere periode zal doorzetten, maar welke snel zal omkeren wanneer deze een bepaalde resistance (weerstand) zone bereikt.

Wanneer een aandeel of crypto zichzelf heeft bewezen met een lange-termijn opwaartse trend, zelfs tijdens bearish pressure, impliceert dit dat kopers waarschijnlijk een groot gedeelte van hun trading capital aan het inzetten zijn.

Echter, wanneer de resistance level vervolgens niet kunnen breken, zal de prijs hoogstwaarschijnlijk eerst flink omkeren voordat deze weer zal stijgen.

Verdacht hoge bullish candlesticks

In de laatste fase van een bull trap, zal een gigantisch grote bullish candle onmiddelijk de kleinere, voorgaande candlesticks overschaduwen.

Dit is vaak een soort laatste poging van de bulls om controle over de markt te krijgen voordat de prijs zal omkeren. Echter kan deze situatie ook andere oorzaken hebben:

  • Grote spelers pushen met opzet de prijs hoger om onwetende kopers aan te moedigen.
  • Nieuwe beleggers zijn ervan overtuigd dat een breakout heeft plaatsgevonden en beginnen weer met inkopen.
  • Verkopers laten met opzet de kopers de markt domineren voor een korte periode en staan sell limit orders boven de resistance zone tijdelijk toe.

Formatie van een range

Het laatste kenmerk van een bull trap is dat deze een range-achtig patroon vormt op het resistance level.

De prijs van de asset zal ”dead cat bouncen’ tussen support en resistance levels en flucueren binnen deze range.

Doordat de markt kleinere, hogere highs zal veroorzaken, kan de range niet perfect zijn, al helemaal niet aan de bovenzijde. Toch is het begin van de bull trap duidelijk zichtbaar doordat de grote candle waar we het hiervoor over gehad hebben zich zal vormen en sluiten boven deze range.

Gratis leren beleggen? Dat doe je bij de Onlinehandelen.com Trading School

Bekijk de vele beschikbare educatie artikelen op onze site en leer gratis beleggen. Vragen kun je altijd stellen per e-mail of social media en wij zullen deze binnen 24 uur zo duidelijk en eenvoudig mogelijk proberen te beantwoorden.

Om deze website gratis toegankelijk en up-to-date te houden verzoeken we je vriendelijk, mocht je overwegen van broker over te stappen of je bij een crypto exchange aan te melden, dit via de links en banners van onze website te doen.

Dit zorgt ervoor dat wij de serverkosten, hostingkosten, designerkosten en developerkosten kunnen blijven betalen, meer partnerschappen kunnen aangaan met betrouwbare partijen zoals onder andere Saxo Bank, DEGIRO, en FX Flat. Ook kunnen wij hierdoor onze exclusieve IPO diensten blijven aanbieden voor professionele beleggers.

 

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com