Aandelen kopen in plaats van obligaties: voor-en nadelen

Er zijn voor-en nadelen verbonden aan het kopen van aandelen in plaats van obligaties. Het verschil begrijpen tussen de twee activa is belangrijk voor je portfolio.

Laten we eens kijken naar de voornaamste verschillen tussen aandelen en obligaties.

Aandelen kopen in plaats van obligaties

Aandelen zijn een vorm van eigenschap. Aandelen representeren participatie in de groei van een bedrijf. Over het algemeen krijgen beleggers en day traders een beloften over de winsten op hun initiele investering. De hoogte van de winst hangt bijna volledig af van de stijging van de aandelenprijs, welke, op fundamenteel niveau, direct correleert met de performance en groei (stijgende winsten) van een bedrijf.

– Aandelen bieden de potente op hogere winsten vergeleken met obligaties maar bevatten ook meer risico.

– Obligaties bieden redelijk betrouwbare returns of winst en zijn beter geschikt voor risico-aversieve beleggers.

– Voor de meeste beleggers is het diverseren van aandelen en obligaties de beste optie. Diversificatie reduceert risico.

Lees het artikel: risico vermijden vs risico verminderen

Een obligatie is een vorm van schuld waarin jij de uitlener bent in plaats van de lener. Obligaties zijn structuele leningen tussen beleggers en organisaties die, in ruil voor financiering, een premie betalen voor het lenen, ook wel een coupon genoemd.

De belegger krijgt naast deze premie ook de originele obligatie waarde terug op moment van expiratie. De terubetalingsgarantie en alle coupon betalingen berusten op de abiliteit van de lener om genoeg cash flow te genereren om de obligatiehouders terug te betalen.

Dus, welk beleggingsproduct is nu beter? Het antwoord is: geen. Aandelen en obligaties hebben beiden voor-en nadelen en het hangt af waar je naar op zoek bent als belegger.

Voordelen aandelen kopen i.p.v obligaties

Aandelen hebben de potentie meer winst te genereren dan obligaties. Beleggers die meer risico nemen dan obligatiehouders prefereren het voordeel deels eigenaar te zijn van een bedrijf en ongelimiteerde koersstijging te genieten. Zij zijn dan ook beter af te investeren in aandelen.

Belangrijke voetnoot: Door je beleggingen te spreiden over zowel aandelen als obligaties houd je zekerheid in je portfolio en heb je toch kans op meer-dan-gemiddelde returns op je aandelen.

Nadelen aandelen kopen i.p.v obligaties

Over het algemeen zijn aandelen risicovoller dan obligaties. Het nadeel van aandelen vs. obligaties is dat aandelen niet gegarandeerd een winst opleveren voor de belegger, terwijl obligaties redelijk betrouwbare return oplveren d.m.v coupon uitbetalingen. Dus, is de mogelijkheid op winst hoger met aandelen maar dit komt ook met de kans geld te verliezen.

Beleggen in aandelen en obligaties oefenen met €100 gratis welkomstbonus

Bij Flatex, een nieuwe broker in Nederland die voorheen alleen in Duitsland beschikbaar was, kan je het beleggen in aandelen en obligaties oefenen met €100 gratis welkomstbonus. Zo kan je zien hoe het handelsplatform werkt en hoe het handelen op aandelen en obligaties in werking gaat. Andere alternatieven zijn de 40k demo rekening van Plus500 of de €200 gratis transactie tegoed actie van Binck Bank.

Beleggen in aandelen en obligaties met 100 gratis welkomstbonus
Handelen in aandelen en obligaties met 40,000 demo rekening
ETF’s, aandelen en obligaties kopen met 200 gratis transactie tegoed

Foto door Markus Spiske

Delen wordt op prijs gesteld
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170