Risico vermijden vs. risico verminderen

Risico vermijden en risico verminderen zijn twee manieren van risico management. Risico vermijden is het verstandigst en elimineert risico exposure compleet en vermijd potentiele verliezen. Risico verminderen reduceert enkel de mogelijkheid op een verlies.

Risico vermijden

Risico vermijden is het niet uitvoeren van enige activiteit die risico met zich meebrengt.

Een voorbeeld van een risico vermijdende methodologie is het minimaliseren van zwakheden welke een risico kunnen vormen. Risico vermijden en afwenden kan bereikt worden door het volgen van strikte procedures, training, educatie en technische implementaties.

Stel je bijvoorbeeld voor dat een belegger aandelen wilt kopen in een oliemaatschappij, maar dat olieprijzen al aanzienlijk gedaald zijn de afgelopen maanden. Er is politiekrisico verbonden aan de productie van olie en kredietrisico aan het oliebedrijf. De belegger schat de risico’s in van de gehele olieindustrie en besluit vervolgens een aandeel te nemen in het oliebedrijf.

Deze procedure valt onder risico vermijden omdat de belegger weet dat hij/zij de olieaandelen tegen een kortingsprijs kan inkopen. Bekende beleggers als Warren Buffett hanteren deze exact zelfde beleggingsstrategie.

Risico verminderen

Risico verminderen heeft te maken met, zoals het begrip al aanduidt, het verminderen van risico. Ter voorbeeld: een belegger bezit al olieaandelen. Er gaat politiekrisico gepaard met de productie van olie en de aandelen hebben een hoog gehalte onsystematisch risico.

De belegger kan risico verminderen door aandelen toe te voegen aan zijn of haar portfolio uit andere sectoren. Met name sectoren en activa die zich in een tegenovergestelde richting van olieaandelen bewegen, zijn wenselijk.

Ik zal een voorbeeld geven van een activa die zich in een tegenovergestelde richting vergeleken met olie beweegt: de Amerikaanse Dollar.

Olieprijzen worden berekent in Dollar per Barrel of, in het Nederlands, Dollar per vat. Dit betekent dat olie dus altijd in USD wordt berekend. Een slimme manier om jezelf in te dekken wanneer je in olie handelt is dan ook altijd een aparte positie EUR/USD open te hebben.

Je kan meer te weten komen over jezelf indekken of hedging in dit artikel wat ik eerder geschreven heb:

Wat is hedging?

Om succesvol te worden in risico management moet een persoon of organisatie de gevolgen van ‘’liabilities’’ weten en kunnen berekenen. De evaluatie van financiele risico’s is dan ook een van de meest belangrijke en moeilijkste aspecten van een goed risico management plan.

Echter is het wel cruciaal voor het welzijn van iemands activa. Het is belangrijk dat je altijd je risico’s goed van te voren berekent.

Stel je voor dat een belegger zijn of haar portfolio diversificeert en belegt in verschillende sectoren. Toch heeft deze belegger dan te maken met systematisch risico door kans op een economische ommekeer.

De belegger kan zijn of haar risico verminderen door te hedgen. De belegger kan bijvoorbeeld put opties kopen op zijn of haar long posities. Zo beschermt de belegger zichzelf tegen waardeverlies van zijn of haar portfolio doordat hij/zij aandelen kan verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs in een bepaalde periode.

Het enkel handelen in opties, ook wel naked option trading genoemd is nooit aan te raden. Hoewel binaire opties een tijdje zeer populair waren onder beleggers is dit simpelweg gokken op de beurs. De enige manier om succesvol te handelen in opties, is door ze als hedge te gebruiken op long posities.

Ik raad persoonlijk iedere belegger aan altijd een account te hebben bij een optie broker naast zijn of haar normale broker, omdat sommige brokers het niet op prijs stellen als je continu je long posities hedged met opties.

Een goede, dan wel niet de beste opties broker is IQ Option. Bij deze broker kan je al vanaf $10 een account openen en opties plaatsen op meer dan duizend activa vanaf $1 per optie tegen gunstige uitbetalingen. Je kan er makkelijk storten en opnemen via iDEAL en gebruik maken van vele risico management tools.

In het voorbeeld van dit artikel is de belegger die risico vermijdt slechter af met zijn of haar olieaandelen dan de belegger die risico vermindert. Dit komt doordat de belegger die risico vermijd, geen mogelijkheid op winst meer heeft, terwijl de belegger die risico vermindert, winst kan behalen wanneer zijn of haar long posities toenemen in waarde. Als de long posities van deze belegger in waarde dalen, is hij of zij beschermd door put opties.

Financiele diversificatie is een van de meest betrouwbare risico verminderingstactieken. Wanneer je financiele risico gediversifeerd is, worden de negatieve effecten geminimaliseerd.

Als je meerdere inkomstenbronnen hebt, doet het niet zo’n zeer als er een weg valt. Het is om deze reden altijd raadzaam te investeren in meerdere sectoren die niet met elkaar verbonden zijn.

Belangrijkste notities uit dit artikel

– Risico vermijden is het niet uitvoeren van enige activiteit die risico met zich meebrengt.
– Risico verminderen is het minimaliseren van potentiele verliezen terwijl men zich toch bezig houdt met risicovolle financiele activiteiten.

Oefen het handelen in aandelen met 100 Euro gratis

Test of beleggen iets voor jou is met de nieuwe broker in Nederland: Flatex GRATIS 100 Euro startkapitaal actie. Doe mee met duizenden beginnende beleggers en plaats trades met gratis startkapitaal voordat je je eigen geld op het spel zet. Oefen handelsmethoden zodat wanneer je met je eigen geld handelt, je geen onnodige fouten maakt. Oefen online handelen met deze gratis 100 Euro met de Flatex app >>

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!

 


Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?part=snippet&chart=mostpopular&channelId=UCvhigwJHiLxfOYcEP3zMiFw&key=AIzaSyDJwt678ic6X5-LX1TYd9BlVlLUhif-voQ&order=date&type=video&maxResults=2): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/cjfqtubm/domains/onlinehandelen.com/public_html/wp-content/themes/forextheme/footer.php on line 170