De risico’s van contracts for difference (CFD’s)

In de financiële wereld worden contracts for differences (CFD’s) – afspraken in de vorm van een futures contract gemaakt waarin verschil in prijs wordt betaald in cash in plaats van fysieke goederen of aandelen, gezien als hefboom of leverage producten. Dit betekend dat men met een kleine initiële investering de potentie heeft winst te maken gelijk aan de onderliggende activa. An sich is dit een logische investering voor iedere belegger.

Helaas kunnen margin trades niet alleen winsten verhogen maar ook verliezen vermenigvuldigen. De vaak voorgestelde voordelen van CFD trading maskeren in de meeste gevallen de bijkomende risico’s. Risicosoorten die vaak over het hoofd worden gezien zijn counterparty risk, marktrisico, client money risk en liquiditeitsrisico.

Counterparty risico

De counterparty is het bedrijf dat de activa aanbiedt tijdens een financiële transactie. Wanneer je een CFD koopt of verkoopt is de enige activa die verhandeld wordt het contract aangeboden door de CFD aanbieder. Hierdoor komt de belegger in aanraking met de zogenaamde counterparties van de aanbieder, waaronder andere clienten aan wie de CFD aanbieder contracten aanbiedt. Bijkomend risico is doorgaans dat de counterparty of tegenpartij faalt in het nakomen van zijn of haar financiële obligaties. Als de aanbieder niet aan deze obligaties kan voldoen, is de waarde van de onderliggende activa niet meer interessant.

Markt risico

Contracten for differences zijn derivaten activa waarop een belegger kan speculeren, net als aandelen. Als een belegger denkt dat de onderliggende activa zal stijgen in prijs, zal de belegger een long positie afsluiten. In tegenstelling tot een long positie, kan een belegger ook short gaan als hij of zij denkt dat de waarde van de activa zal afnemen. Je hoopt tijdens het handelen in CFD’s dat de onderliggende activa zal bewegen in de richting die voor jou het meest gunstig is. In realiteit hebben zelfs de beste beleggers het wel eens fout. Onverwachte informatie kan de situatie op de beurs snel doen veranderen. Door de eigenschappen van CFD contracten, kunnen kleine veranderen grote impact hebben op je eventuele winst of verlies. Een onverwachte dalende waarde van de onderliggende activa kan ervoor zorgen dat je een margin call krijgt van je broker. Als je de margin call niet kan tegenhouden, kan de broker je positie sluiten of dien je deze met verlies te verkopen.

Risico van geïnvesteerd geld door clienten

In landen waar CFD’s legaal zijn, waaronder Nederland, zijn er beschermende maatregelen actief die de belegger beschermt van eventuele kwaadwillige praktijken van CFD aanbieders. Volgens de wet moet geld overgemaakt naar een CFD aanbieder op een aparte bankrekening staan om te zorgen dat de aanbieders niet hun eigen investeringen kunnen hedgen.

De wet verbiedt echter niet dat het geld van beleggers in een of meerdere pools gegooid wordt met meerdere accounts. Wanneer een CFD contract wordt afgegeven, neemt de CFD aanbieder een initiële marge op en heeft deze recht om verdere margins op te nemen van de zogenaamde account pool. Als andere clienten in dezelfde pool falen te voldoen aan de margin calls, kan de CFD aanbieder het recht hebben geld op te nemen uit de accountpool wat mogelijk effect heeft op de winst van alle accounts in de pool.

Liquiditeitsrisico en gapping

Veranderingen op de beurs hebben effect op heel veel financiële transacties en kunnen het risico op verlies verhogen. Wanneer er niet genoeg trades gedaan worden op de beurs van een onderliggende activa, kan een bestaand contract illiquide worden. Wanneer dit gebeurd kan een CFD aanbieder de margin vereisten verhogen of de aangeboden contracten sluiten tegen ongunstigere prijzen.

Doordat transacties op de beurs daadwerkelijk supersnel plaatsvinden, kan de prijs van een CFD dalen nog voordat je trade kan worden geëxecuteerd tegen een vooraf afgesproken prijs. Dit wordt ook wel gapping genoemd. Dit betekent feitelijk dat de houder van een bestaand CFD contract minder dan optimale winst kan nemen of slechter verliezen kan dekken, in eerste zin veroorzaakt door de CFD aanbieder.

Het is hierom belangrijk dat je altijd een broker kiest die een zo snel mogelijke execution speed hanteert. Hieronder vind je een lijst met supersnelle retail brokers beschikbaar voor Nederlandstalige beleggers.

Conclusie

Wanneer je handelt in CFD’s kunnen stop-loss orders ervoor zorgen dat je minder risico loopt. Een gegarandeerde stop loss order, welke sommige CFD aanbieders aanbieden, is een vooraf afgesproken prijs welke automatisch wordt gehanteerd wanneer het contract gesloten wordt.

Zelfs met een kleine initiële fee en de potentie op hoge winsten kan het handelen in CFD’s resulteren in illiquide activa en extreme verliezen. Wanneer je deelneemt in dit type beleggen is het belangrijk dat je goed de risico’s van hefboomproducten begrijpt. De resulterende verliezen kunnen soms groter zijn dan in eerste instantie verwacht.

Het is goed dat je nu iets beter de risico’s van het handelen in contracts for difference begrijpt. Wel is het misschien handig als je eerst oefent met een demo rekening in plaats van gelijk je zuur verdiende centen op het spel te zetten met CFD trading.

Oefen beleggen met €100,000 in virtueel geld

Kijk of jij succesvol kan beleggen met deze gratis aandelen simulator. Doe mee met honderden beleggers en kijk of jij tradeskills in huis hebt! Plaats trades in een virtuele omgeving voordat je je eigen geld riskeert. Oefen beleggingsstrategieën zodat wanneer je wel de echte beurs op gaat, je de oefening gehad hebt die je nodig hebt.


Delen wordt op prijs gesteld
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Delen wordt op prijs gesteld