Hoe handel ik GBPUSD?

Het GBP/USD valutapaar ook wel ‘’cable’’ genoemd is een moeilijk valutapaar om te verhandelen aangezien het vaak in zijn eigen wereld lijkt te leven.

Een valutapaar verhandelen – GBP/USD

Wel wordt het valutapaar vaak verhandeld aangezien het twee enorme economieën representeert, dus wat er gebeurd in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is belangrijk.

Vaak is de spread op GBP/USD hoger dan op EUR/USD en dit maakt het geen aantrekkelijk valutapaar om op te scalpen of om automatisch op te handelen. Ook de korte tot zeer korte termijn is niet zo geschikt voor dit valutapaar. Echter, is het een enorm populair valutapaar omdat het meer en verder beweegt dan andere valutaparen waardoor er dus meer winst gemaakt kan worden in kortere tijd.

De meest belangrijke dingen om te onthouden wanneer u forex of binaire opties handelt op het valutapaar zijn:

– Probeer de Aziatische sessie te ontwijken aangezien het valutapaar voornamelijk beweegt tijdens de Europese en Amerikaanse sessie.
– Spot het valutapaar wanneer deze reageert op Retail Sales en GDP rapporten, het valutapaar beweegt meer op dit nieuws dan andere valutaparen.
– Wanneer GDP wordt aangekondigd in het Verenigd Koninkrijk, verspil dan geen aandacht aan de tweede of daarop volgende schattingen, aangezien de koers niet zo veel veranderd.
– Kijk op de economische kalender om te zien welke data centrale banken rente percentage wijzingen doorvoeren. De Bank of England organiseert maandelijks een bijeenkomst, de Federal Reserve in de Verenigde Staten eens in de 6 weken. Valutaparen bewegen door de rente percentage beslissingen en monetair beleid van centrale banken.

Belangrijke economische publicaties om in de gaten te houden in het Verenigd Koninkrijk:

Het Verenigd Koninkrijk is een van de belangrijkste economieën wereldwijd en haar valuta, de Britse Pond wordt bijna niet beïnvloed door economisch nieuws.

Ook al is het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Unie, hanteert het geen Euro als valuta en is het niet lid van de Eurozone.

De Bank Of England is de centrale bank met als mandaat jaarlijkse inflatie op rond de twee procent te houden. Om deze doelstelling te behalen organiseert het MPC (Monetary Policy Committee) op maandelijkse basis een bijeenkomst waarin alles wordt besproken.

Na een MPC bijeenkomst is er geen persconferentie zoals wel het geval is bij de ECB (Europese Centrale Bank) tenzij rente percentage wijzigingen zijn doorgevoerd.

De Britse Pond wordt sterk beïnvloed wanneer GDP (Gross Domestic Product) of BNP (Bruto Nationaal Product) cijfers worden gepubliceerd. De eerste publicatie is altijd het belangrijkste omdat de laatste vaak maar weinig verschilt. Naast GDP zijn ook detailhandel verkopen (Retail Sales) en PMI’s (Purchasing Manager Index) belangrijke data welke invloed kunnen hebben op de koers van de Britse Pond.

Feitelijk is het hanteren van inflatie een van de belangrijkste prioriteiten van de Bank of England en wanneer de Inflation Letter wordt gepubliceerd is het GBP/USD valutapaar het volatielst.

PMI wordt in het Verenigd Koninkrijk verdeeld onder dienstverlening, bouw-en industrie sectoren.

Belangrijke economische publicaties om in de gaten te houden in de Verenigde Staten:

Als het aankomt op de Verenigde Staten is het belangrijk aan te geven dat dit de grootste economie wereldwijd is en dat er enorm veel economisch nieuws uit de Verenigde Staten komt elke maand.

Doordat de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, een duaal mandaat hanteert, zijn banendata (Non-Farm Payrolls) en inflatie (CPI) de belangrijkste economische publicaties waar beleggers op moeten lekker. Echter zijn er ook een aantal andere belangrijke rapporten die van tijd tot tijd gepubliceerd worden: ISM (Institute for Supply Management) Manufacturing en Non-manufacturing (dit zijn de Amerikaanse tegenhangers van Europa’s PMI, genoemd hierboven), Retail Sales (op maandbasis), GDP (per kwartaal), PPI (Producer Price Index), ADP (private payrolls), Durable Goods orders en meer.

Hoe kan ik inspelen op economische publicaties?

Verwacht dat het GBP/USD valutapaar pas echt gaat bewegen wanneer het NFP (Non-Farm Payrolls) rapport uitkomt in de Verenigde Staten en het Claimant Count in het Verenigd Koninkrijk. Banengroei is een belangrijke factor die centrale banken in acht nemen. Ook PMI en ISM laten uitbreiding of stagnering van bedrijfssectoren zien. Dit vertaald zich weer in de markt die probeert een mening te vormen wat er volgende keer gaat gebeuren wanneer centrale banken weer een bijeenkomst hebben.

FOMC (Federal Open Market Committee) is een bijeenkomst die elke zes weken gehouden word waarin economische projecties worden besproken en gepubliceerd worden gevolgd door een persconferentie elke 2 à 3 bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten beweegt de Amerikaanse Dollar scherp en als gevolg bewegen dollar gerelateerde valuta mee, inclusief GBP/USD.

+500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

8 Responses to “Hoe handel ik GBPUSD?”

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!