Centrale banken en monetair beleid

Iedereen op de beurs houdt monetair beleid rapportages in de gaten wanneer centrale banken een bijeenkomst hebben en wat de uitkomst zal zijn. Elke keer als er een bijeenkomst is van centrale banken is er enorm veel volatiliteit op de markt en kan er snel geld verdiend of verloren worden in zeer korte tijd aangezien koersen enorm schommelen. Alle beurzen worden beïnvloed door monetair beleid besluiten aangezien de rente percentages gehanteerd door centrale banken aandelen, obligaties en valutamarkten allen doen bewegen.

De belangrijke centrale banken om in de gaten te houden zijn:

– Federal Reserve (Fed)
– Europese Centrale Bank
– Bank of Japan
– Bank of England

Het is belangrijk op de economische kalender te kijken wanneer centrale banken in de belangrijkste economische zones een bijeenkomst organiseren.

Monetair beleid bijeenkomsten in de gaten houden

Federal Reserve – Wereldwijde monetaire supermacht

De grootste centrale bank ter wereld, de Federal Reserve in de Verenigde Staten heeft elke zes weken een bijeenkomst, op woensdag en de Amerikaanse dollar verhandeld enorm veel op die dag. Dus als je binaire opties handelt op een valutapaar waar de Amerikaanse Dollar in zit, moet je weten dat die woensdag de markt het extreemst zal zijn.

Europese Centrale Bank – dezelfde valuta voor 18 landen

De ECB (Europese Centrale Bank) houd op maandelijkse basis een bijeenkomst en de Governing Council stelt rente percentages vast. De bijeenkomst vind plaats op de eerste donderdag van de maand en de Euro koers beweegt over je hele beeldscherm wanneer zo’n meeting plaatsvind. Wel veranderen de ECB en de BOE (Bank of England) de manier waarop zij communiceren met de markten. Zelfs de Fed doet dat, dus laten we ze een voor een bekijken en uitvinden wat voor verandering ze doorvoeren en hoe wij, beleggers, hierop zouden moeten reageren.

Wanneer heeft de ECB een bijeenkomst?

Ten eerste, de ECB houdt geen bijeenkomst meer op elke donderdag en ook niet meer op maandelijkse basis. De persconferentie en rente percentage beslissingen worden tegenwoordig op woensdag gehouden en eens in de zes weken in plaats van maandelijks.

Nog belangrijker, de ECB kopieert het Amerikaanse model en het is de bedoeling dat zij keynotes publiceren over de vorige bijeenkomsten en het hele proces is bedoelt om het monetair beleid en de activiteiten van centrale banken in kaart te brengen.

Het belangrijkste om in de gaten te houden op een ECB bijeenkomst dag is niet de werkelijke rente percentage beslissing maar de persconferentie die hierop volgt en hoe de mensen reageren.

Structuur van een ECB persconferentie

Tijdens een persconferentie, is het eerste gedeelte voor het voorlezen van het statement en het tweede gedeelte hebben journalisten de gelegenheden vragen te stellen en deze zullen worden beantwoord. Je weet natuurlijk nooit van te voren welke vragen er zullen worden gesteld en wat de antwoorden zullen zijn. Normaal gesproken is er indrukwekkende prijs actie op euro gerelateerde valutaparen aanwezig tijdens zo een persconferentie.

Bank of England – Thuishaven van de Pond

Situaties veranderen en bij de kleinste van alle grote centrale banken nog wel het meest. De eerste Bank of England Gouverneur die niet Brits is (Dhr. Carney is Canadees) heeft de manier veranderd waarop de bank functioneert en communiceert. Wanneer het MPC (Monetary Policy Committee) op maandelijkse basis bijeenkomt, wordt er geen statement gepubliceerd als er geen wijziging is in de rente percentages.

Hierdoor is het hele evenement nogal saai aangezien er al zeven jaar niets veranderd is aan de rente percentages. Echter, zijn er wel andere kanalen waardoor wordt gecommuniceerd met de markten en een van deze, als voorbeeld, is de Inflation Letter die de gouverneur van de Bank of England publiceert om de kans te krijgen zijn intenties op de markt te te communiceren.

FOMC bijeenkomsten veroorzaken volatiliteit

In de Verenigde Staten veranderd het monetair beleid van de Federal Reserve al sinds de dag dat ze het forward guidance policy hebben ingevoerd. Sinds Mvr. Yellen, de huidige Chairwoman, de topfunctie bekleed, is de gang van zaken dramatisch veranderd.

Hoewel de Fed nog steeds haar bijeenkomsten eens in de zes weken op woensdag houdt, zijn er enkele rente percentage beslissingen en FOMC (Federal Open Market Committee) besluiten die niet gevolgd worden door een persconferentie. Gebruikelijk, doen deze de markten niet echt bewegen. Echter, wanneer er wèl een persconferentie plaats vind, stijgt volatiliteit en worden prijzen onvoorspelbaar. Hoewel de keynotes aanwezig zijn, drie weken na de rente percentage beslissing, moet de belegger nu kiezen of hij de uitgangspunten van de voorspellingen van een Fed lid gaat voorspellen of tussen de regels doorlezen van Yellen’s speech.

Om dit artikel af te sluiten wil ik nogmaals wijzen op de vele veranderingen in monetair beleid en dit is de definitie van het handelen op de financiële markten: veranderingen vinden de hele tijd plaats en om succesvol te handelen dient men 24/7 geïnformeerd te zijn, beide uit fundamenteel oogpunt en uit technisch oogpunt.

Lees andere educatie artikelen in ons Educatie Centrum

Lees specifiek binaire optie strategieën in in onze binaire optie strategie catalogus

Populaire gerelateerde artikelen:

Binaire opties voor dummies
10 gouden regels voor de slimme binaire optie handelaar
8 redenen waarom binaire optie handelaren falen
Binaire optie tips

Waarom probeer je het niet eens?

Bij deze binaire optie broker is de minimale eerste inleg vereist om een echt geld account te openen maar €10, dat is lager dan alle andere binaire optie brokers. Je kunt ook oneindig oefenen met een demo account.Delen wordt op prijs gesteld
Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is tekstschrijver en financieel blogger op Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiele affiliate website 2014 wereldwijd als enige Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet is Dennis Graham-Clarke de enige echt toonaangevende Financiele affiliate van Nederlandse komaf.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

Word vandaag nog lid en ontvang mijn eBook: 101 manieren om beter online te handelen helemaal gratis!