De 3 waardevolste indicatoren voor doe-het-zelf beleggers

Hier is een feit voor beleggers die zelf hun fondsen beheren en geen gebruik maken van vermogensbeheer: De meeste ‘’pro’s’’ kopen en verkopen op de slechtste momenten.

Gelooft u dit niet? De grafiek hieronder laat het handelsgedrag zien van twee investeringsgroepen, die men professioneel acht, tegen de S&P 500.

indicatoren herkennen tijdens beleggen

– Beleggingsadviseurs en journalisten in een poll door Investors Intelligence (II)
– Actieve vermogensbeheerders in een poll door de National Association of Active Investment Managers (NAAIM)

Conclusie: de pros kopen hoog en verkopen laag.

Hoe kunnen doe-het-zelf beleggers nou de pros te slim af zijn? Hoe kunnen beleggers de juiste punten vinden om de markt in-en uit te treden?

Bij deze de drie simpelste en belangrijkste indicatoren om beleggers te helpen zelf pro te worden:

1. Sprongen in de grafiek

De stierenmarkt na 2009 is onder de meeste beleggers de meest gehate stierenmarkt in recente geschiedenis. Het was ‘’de bedoeling’’ dat het zou gebeuren maar het was niet ”de bedoeling’’ dat het zo lang zou duren. Geen wonder dat iedereen wat tot dat de ‘’zeepbel knapt.’’

– Toen aandelen daalden in september/oktober 2014, zeiden veel ‘’pros’’ dat de stierenmarkt voorbij was.
– Toen aandelen daalden in de zomer van 2015, zeiden veel ‘’pros’’ dat de stierenmarkt voorbij was.
– Toen aandelen daalden in het begin van 2016, zeiden veel ‘’pros’’ dat de stierenmarkt voorbij was.

Sprongen in de grafiek waren het elke keer niet met verandering richting berenmarkt eens. Sinds 2009 heeft de S&P 500 elke sprong in de grafiek gevuld met dalende prijzen:

– 22 September 2014 op 2,010.26
– 21 Augustus 2015 op 2,035.73
– 4 Januari 2016 op 2,043.62

Het Profit Radar Report wees elke keer de sprongen in de grafiek aan en voorspelde destijds dat aandelen weer omhoog zouden gaan in waarde om de gaten te vullen. Sterker nog, de open sprong in de grafiek op 2,043.62 was een van de zes redenen waarom Profit Radar Report destijds een koop advies afgaf op S&P 500 op 11 februari tegen 1,828, en vervolgens verkopen als de sprong in de grafiek gesloten zou zijn.

Iedere belegger die de ‘’hoogste markt top’’ wilt bereiken, moet nauwlettend in de gaten houden of er sprongen of zelfs gaten in de grafiek aanwezig zijn.

2. RSI divergenties

De S&P 500 tekende twee dalen gedurende herfst 2015 en in januari/februari 2016. Er was enigszins wat paniek tijdens het laagste punt in februari, toen de S&P 500 daalde naar 1,810. De krantenkoppen stonden er vol van:

CNBC: ‘’Don’t even try picking a bottom here: Trader’’

MarketWatch: ‘’The Dow’s downtrend is now official’’

Financial Times: ‘’Global stocks on verge of bear market’’

TheStreet: ‘’Just admit it, this is a bear market’’

Er puur van de S&P 500 prijsgrafiek vanuitgaande, was het aantal verkopen enorm. Maar de prijsgrafiek bleek een deceptie.

indicatoren herkennen tijdens beleggen

Zoals het groen geselecteerde gebied aangeeft, was er een stierachtige divergentie in de Relative Strength Index tijdens het laagste punt op 11 februari. Dit betekend dat de verkoopdruk op dat moment minder intens was dan op het laagste punt in januari.

De stierachtige divergentie was een van de andere zes redenen waarom het Profit Radar Report een koopadvies afgaf.

Wat we hier als lering uit kunnen trekken is dat wanneer de ‘’pros’’ in paniek belanden, maar wanneer er een stierachtige RSI divergentie aanwezig is, het waarschijnlijk het beste is conservatief te blijven.

3. Steun-en weerstandsniveaus en gezond verstand

Beginnend op 2,040, kwam de S&P 500 op het niveau van de meeste weerstand sinds het begin van de rally in februari.

De grafiek hierboven laat sommige van die weerstandspunten zien, welke gemakkelijk aangewezen kunnen worden, door te kijken naar prijsextremiteiten in het verleden of door de punten te verbinden in trendlijnen. Het hoogste punt van vorige week was precies in-lijn met de weerstandstrendlijn.

Sinds haar laagste punt in februari, ralliede de S&P 500 13% (in november 2015 ging het mis nadat de S&P 13% ralliede) en het risico dat dit weer gebeurd is aanzienlijk groter dan een paar weken geleden.

Gezond verstand fluistert ons al toe dat het zelden een goed idee is een 10%+ beweging richting weerstandsgebied op de grafiek te volgen. Het betekend niet dat hogere prijzen onmogelijk zijn, het is gewoon erg onwaarschijnlijk. Het is moeilijk constant winst te behalen door in te zetten op het onwaarschijnlijke.

Conclusie

Door de drie indicatoren zojuist besproken in de gaten te houden maakt u aanzienlijk minder fouten dan sommige professionele beleggers maken en krijgt u meer zelfvertrouwen tijdens het zelf handelen in aandelen, grondstoffen of indexen.

Wat denkt u dat de S&P500 gaat doen? Laat hieronder een reactie achter, maak een forum topic aan of stuur mij een email.

Externe bronnen: iSPYETF en Profit Radar Report.

plus500

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

One Response to “De 3 waardevolste indicatoren voor doe-het-zelf beleggers”

  1. Bedankt voor de tips!!

    Ik zal me er wat meer in moeten gaan verdiepen om een goede conclusie te kunnen trekken.

    Gr

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com