De beste ETFs om in te investeren

Doordat de Amerikaanse aandelenmarkt zich in een rally bevind, bewegen vele beleggers zich richting internationale aandelen. Misschien denken beleggers dat het optimisme in Amerika zich verspreid naar andere delen van de wereld. Maar is het nu tijd om op koopjesjacht te gaan?

Geïndexeerde beleggers wiens portfolios goed internationaal gepresenteerd zijn kunnen langs de zijlijn staan en het uitgespeeld zien worden. Maar beleggers met een kleine of zelfs geen internationale portefeuille hebben juist nu de kans de drie verschillende economische statussen te bekijken: ontwikkeld, opkomend en leidend.

Internationale aandelenmarkten schieten omhoog. De grafiek hieronder laat zien hoeveel procent rente ETFs opleveren die geen Amerikaanse aandelen bevatten en minimaal $100 miljoen in activa hebben.

Beste ETFs tabel

De afgelopen vijf jaren zijn niet zo goed geweest voor internationale aandelen, op een paar aandelen in ontwikkelde landen na, en vorig jaar was al helemaal verschrikkelijk. Echter, tot dusver zijn alle drie de markt typen gestegen dit jaar, en met name opkomende markten.

Een maandje winst pakken, hoe spectaculair dan ook, is geen reden om volledig op een markt te storten. Echter zijn internationale activa of equity van groot belang in iedere succesvolle belegger’s portfolio. Er vanuitgaande dat u het hier mee eens bent, zal uw volgende vraag ongetwijfeld zijn: welk type ETF’s doen het goed?

Deze fondsen kunnen niet-Amerikaanse aandelen bevatten, maar de handelsstrategie die een ieder toepast zal van effect zijn op de uitkomst. Zijn het total-market fondsen of focussen zich op grootte en volume als mid-cap en large-cap? Zijn de fondsen dividend-georienteerd of laag volatiel? De keuzes die u maakt zullen van belang zijn.

Ten eerste, verwijder alle ETFs van uw lijst die slechts in een enkel land actief zijn. Een hoop dikke korte termijn resultaten zullen van tafel verdwijnen maar inzetten op fondsen die slechts in een enkel land actief zijn zijn te risicovol voor full-time beleggers. Een internationale portefeuille betekend aandelen bezitten in meerdere landen, niet meerdere aandelen in een land.

Maar maakt u zich nog geen zorgen, er zijn genoeg andere categorieën om te bestuderen. De tabel hieronder laat een aantal fondsen zien (ETFs met een minimum van $100 miljoen in activa) verdeeld onder economische status. Ook laat de tabel de gemiddelde winst zien over drie maanden, dus geen overdreven percentages die slechts over een maand genomen zijn.

Beste ETF fondsen tabel

Total-market fondsen zijn het voor de hand liggenst voor de meeste beleggers. Het maakt niet uit in welk land of welke sector de belegger investeert, een total-market fonds hoort in iedere belegger’s portfolio.

Mijn tip is: ga voor de total-market ETFs met de breedste dekking, in plaats van fondsen die op een specifieke regio concentreren als Europa of Latijns America. Blijf voorlopig weg van hefboom en omgedraaide (inverse) total market fondsen, deze zijn weggelegd voor institutionele en zeer professionele beleggers.

In de tabel hieronder een paar total market fondsen met de meeste activa in ieder van de drie economische statusniveaus:

Beste ETF fondsen tabel

Een andere strategie kan zijn in te zetten op markt subsets die al inbegrepen zijn in de total market fondsen. Dit geldt ook voor dividend-georienteerde en laag-volatiele strategieën.

Deze fondsen zullen uw performance verstoren, soms positief, soms niet. Als u uw ‘’core’’ (total market) portfolio wilt uitbreiden met deze fondsen, vermijd dan dividend-georienteerde en laag-volatiele fondsen te verdubbelen. Het in bezit houden van deze twee typen fondsen overlappen aanzienlijk.

Internationale fondsen die door valuta gehedged zijn, zijn de laatste tijd populair met alle fluctuaties op de valutamarkt. Deze zijn in de tabel hierboven weergeven onder de ‘’other’’ categorie. Deze fondsen verstoren niet uw total market fondsen in bezit maar kenmerkend zijn deze erg duur en leveren alleen veel op als de Amerikaanse dollar sterk is.

Hoe investeringskapitaal te alloceren onder de drie economische-status niveaus is nog een vraag apart. Een midden-van-de-weg aanpak zou kunnen zijn 50% van uw equity investeringen in ontwikkelde markten steken, 40% in opkomende markten en 10% in frontier of leidende markten. Vanuit dit basisprincipe kunt u risico naar agressief of defensief aanpassen.

Niemand weet of de tijdelijke stijging in internationale equity zal doorgaan, afzwakken of wegvagen, wel is het juist nu belangrijk ervoor te zorgen dat uw portefeuille de meest belangrijke activa bevat.

Heeft u nog vragen omtrent ETFs of portfolio management? Aarzel niet contact op te nemen per email of live chat of een forumbericht achter te laten.

Dennis Graham-Clarke

Meer over

Dennis Graham-Clarke is de tekstschrijver en eigenaar van Onlinehandelen.com. Met de website onlinehandelen.com is hij genomineerd en geshortlist als beste financiële affiliate website 2015, 2016 en 2017 en verscheen hij als enige met een Nederlandstalige website tijdens de iGB Awards op het podium. Concurrerende met Money.co.uk, Investing.com en FXstreet streeft Dennis Graham-Clarke ernaar met onlinehandelen.com in de top van 's werelds beste broker vergelijkingsportals te komen.

Lees artikelen - Bezoek website

Leave a Reply

[anr-captcha]

Oefen trading met €100,000 demo account
Online Handelen.com